Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αντιμέτωποι ακόμα και με ισόβια οι υπεύθυνοι για το πολύνεκρο δυστύχημα

Σύγκρουση τρένων στα Τέμπη: Αντιμέτωποι ακόμα και με ισόβια οι υπεύθυνοι για το πολύνεκρο δυστύχημα

Ακόμα και ισόβια μπορεί να επιβληθούν στους υπευθύνους της πολύνεκρης σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη, 

Συγκεκριμένα, όσοι ευθύνονται για τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη είναι πολύ πιθανό να βρεθούν αντιμέτωποι με σοβαρότατα αδικήματα τα οποία τιμωρούνται από κάθειρξη δέκα ετών μέχρι και ισόβια κάθειρξη.

Αυτή τη στιγμή, βρίσκονται σε πλήρη στιγμή οι έρευνες για τα αίτια και τους υπευθύνους του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη με τη συνεργασία δικαστικών και αστυνομικών αρχών με τον σταθμάρχη βάρδιας του ΟΣΕ Λαρίσης να δίνει εξηγήσεις παρουσία εισαγγελέα ενώ ο εισαγγελέας εφετών Λάρισας Σταμάτης Δασκαλόπουλος, στον οποίο έχει ανατεθεί η εποπτεία του συνόλου των ερευνών, μεταβαίνει επι τόπου προκειμένου να έχει προσωπική εποπτεία των ερευνών. 

Στο πλαίσιο ερευνών, ερευνάται μάλιστα η τέλεση βαρύτατων αδικημάτων. Συγκεκριμένα, βάση των τελευταίων αλλαγών στο Ποινικό Κώδικα το αδίκημα της διατάραξης της ασφάλειας των συγκοινωνιών τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών αν η πράξη είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο άλλου. Αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλλει ισόβια κάθειρξη.

Ερευνάται ακόμα και η ανθρωποκτονία από ενδεχόμενο δόλο

Στο πλαίσιο της προανάκρισης ερευνάται και το αδίκημα της ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο, βαρύτατο κακούργημα κι αυτό το οποίο τιμωρείται επίσης με ισόβια κάθειρξη.

Μόλις ολοκληρωθεί η προανάκριση, οι εισαγγελικές αρχές θα αποφασίσουν εάν θα προχωρήσουν στην άσκηση ποινικών διώξεων για την υπόθεση και σε βάρος ποιων προσώπων. 

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος ζήτησε την άμεση ολοκλήρωση των ερευνών, αναθέτοντας την εποπτεία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας.

Συγκεκριμένα στην παραγγελία του ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός αναφέρει τα εξής : «Με αφορμή το συμβάν της σύγκρουσης τρένων στα Τέμπη την 28-02-2023, παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες, στο πλαίσιο της εκ του άρθρου 32 ΚΠΔ αρμοδιότητάς σας ως προς την εποπτεία του ανακριτικού έργου, προς την κατεύθυνση της επίσπευσης της ανάκρισης στη συγκεκριμένη υπόθεση. Επίσης να μας ενημερώσετε με αιτιολογημένη αναφορά σας αν συντρέχει περίπτωση εφαρμογής του τελευταίου εδαφίου του άρθρου 32 ΚΠΔ».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις