Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συμφωνία των Πρεσπών: Ξεκίνησε η συζήτηση των προσφυγών στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Συμφωνία των Πρεσπών: Ξεκίνησε η συζήτηση των προσφυγών στην Ολομέλεια του ΣτΕ

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας συζητήθηκαν σήμερα οι πρόσφυγες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας και 13 ακόμη Παμμακεδονικών Ενώσεων της ομογένειας (ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδά, Μελβούρνη-Βικτώρια), της Κίνησης Ακομμάτιστων Πολιτών Αγρινίου και του δικηγόρου Γεωργίου Κόκκα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Όλοι στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου και ζητούν να ακυρωθεί η τελική συμφωνία των Πρεσπών, όπως και οι επιστολές με τις οποίες ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νικόλαος Κοτζιάς συναίνεσε στην έναρξη διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ.

Αυτό που καλείται να κρίνει το Συμβούλιο της Επικράτειας είναι κατά πόσο μπορεί να ελεγχθούν από το δικαστήριο κυβερνητικές πράξεις οι οποίες άπτονται της εξωτερικής πολιτικής.

Οι νομικοί παραστάτες των προσφευγόντων υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών είναι αντίθετη στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού και παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, ενώ η βούληση του Πρωθυπουργού είναι αντίθετη στην λαϊκή βούληση.Ακόμη, υποστήριξαν ότι η συμφωνία δεν μπορεί να κυρωθεί από την Βουλή γιατί δεν έχει το λαϊκό έρεισμα, ενώ τονίστηκε ότι παραβιάζεται η αρχή των εξουσιών και ότι έπρεπε να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

Μάλιστα, οι δικηγόροι απευθυνόμενοι στους συμβούλους της Επικρατείας, επισήμαναν ότι είναι στα χέρια τους η σημαντικότερη υπόθεση της ζωής τους και ότι είναι οι μοναδικοί που μπορούν να αποκαταστήσουν τα πράγματα.

Οι συνήγοροι του Δημοσίου (ΝΣΚ) υποστήριξαν ότι η συμφωνία των Πρεσπών και οι μεταγενέστερες αποφάσεις του τότε υπουργού Εξωτερικών Νικόλαου Κοτζιά είναι κυβερνητικές πράξεις που αφορούν τις διεθνείς -διπλωματικές σχέσεις της χώρας και δεν μπορούν να ελεγχθούν από το ΣτΕ.

Επίσης, οι νομικοί εκπρόσωποι του Δημοσίου ανέφεραν ότι οι πράξεις που εκδίδονται σε σχέση με τις διεθνείς συμβάσεις δεν ελέγχονται από το ΣτΕ, αλλά και για ανάλογες περιπτώσεις δεν προβλέπεται δημοψήφισμα.

Μικρή ένταση

Κατά τη συζήτηση επικράτησε ένταση καθώς αρχικά μερικοί εκ των συνηγόρων αντέδρασαν ως προς το χρόνο αγόρευσης που τους έθεσε η πρόεδρος.

Οι τόνοι ανέβηκαν, ωστόσο, όταν οι παριστάμενοι στην αίθουσα χειροκρότησαν την αγόρευση μιας εκ των δικηγόρων.

Η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και προεδρεύουσα της συνεδρίαση κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου διέκοψε για πέντε λεπτά, λέγοντας ότι θα εκκενωθεί η αίθουσα. Μετά το διάλλειμα η δικηγόρος ζήτησε συγγνώμη και από εκεί και πέρα η ακροαματική διαδικασία συνεχίστηκε σε ήρεμους τόνους.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της. Έξω από το δικαστικό μέγαρο ήταν συγκεντρωμένοι περίπου εκατό άτομα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις