Τετάρτη, 15 Μαΐ
21oC Αθήνα

Δημοψηφισμα 2015: Όλες οι ειδησεις – Nαυάγιο στο Eurogroup;

Δημοψηφισμα 2015: Όλες οι ειδησεις – Nαυάγιο στο Eurogroup;

Δημοψηφισμα 2015  (Δηλωση Τσίπρα) Ειδησεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων για συμφωνία και το capital control λίγα 24ωρα πριν το Δημοψήφισμα 2015. Σε ακόμη ένα ναυάγιο για την ελληνική πλευρά φαίνεται ότι κατέληξε η νέα συνεδρίαση του Eurogroup, διάρκειας 1 ώρας, που ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 8 το απόγευμα. Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές το νέο διάγγελμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δεν βοήθησε καθόλου την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο της Ευρώπης επισημαίνει πως το ελληνικό δημοψήφισμα δεν ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα.Ο γενικός γραμματέας Thorbjorn Jagland δήλωσε στο Associated Press πως δεν πληροί τα διεθνή πρότυπα, καθώς ένα δημοψήφισμα πρέπει να προκηρύσσεται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από τη διεξαγωγή του και να θέτει ένα σαφές ερώτημα.

Τσίπρας: Nαι… στο δημοψήφισμα  

Την πρόθεση της κυβέρνησης να κλείσει μια συμφωνία με τους εταίρους επισήμανε με έμφαση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο νέο διάγγελμα του, επιμένοντας ότι το δημοψήφισμα πρέπει να γίνει κανονικά.
Σημείωσε δε πως η κυβέρνηση θα είναι στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και τη Δευτέρα με καλύτερους όρους.
Έφερε ως παράδειγμα τα αντίστοιχα δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ιρλανδία, αλλά σημείωσε πως στην περίπτωση της Ελλάδας υπάρχουν άλλα μέτρα και άλλα σταθμά. Επιπλέον, κατηγόρησε τους Θεσμούς πως έκλεισαν τις τράπεζες, επειδή η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει λόγο στον λαό μέσω ενός δημοψηφίσματος, ενώ έκανε λόγο για εικόνες ντροπής από τους συνταξιούχους στις ουρές στα ΑΤΜ. Το «όχι» στο δημοψήφισμα σύμφωνα με τον πρωθυπουργό δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη και σημαίνει ισχυρή πίεση προς τους δανειστές για μία καλύτερη συμφωνία με λύση στο θέμα του χρέους. Απαντώντας στις επικρίσεις για σχέδιο εξόδου της χώρας από το ευρώ, μέσω του δημοψηφίσματος, δήλωσε πως ο ίδιος δεν έχει κανένα κρυφό σχέδιο για επιστροφή στη δραχμή και έκανε λόγο για ψέματα. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει όχι στο δημοψηφίσμα και ευχαρίστησε τους Έλληνες πολίτες για την ψυχραιμία που δείχνουν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ 2015
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ EUROGROUP
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ CAPITAL CONTROL

Μπορεί επισήμως να μην είμαστε σε καθεστώς χρεοκοπίας, αλλά σε κατάσταση καθυστέρησης, αλλά η Ελλάδα με την απόφαση να μην πληρώσει τη δόση του 1,5 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο.
Στη 01:00 τα ξημερώματα της Τετάρτης η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό. Και υπάρχει ακόμη μια αρνητική πρωτιά: Το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.
Διαβάστε σε συνεχή ροή όλα τα νέα για το Eurogroup, τη συμφωνία και το Δημοψήφισμα 2015.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε