Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Συναγερμός” για να μην διαφύγει στο εξωτερικό ο δραπέτης Ζαν Κλοντ Όσβαλντ

Όσβαλντ

– Στο “πόδι” οι αρχές για τον Ζαν Κλοντ Όσβαλντ που έσπασε το βραχιολάκι και… εξαφανίστηκε
– Σήμα σε τελωνεία, αεροδρόμια για να μην διαφύγει εκτός Ελλάδας
– Ποιος είναι Γάλλος που μπλέκεται στην υπόθεση Siemens και σε αυτή των εξοπλιστικών

Ένας από τους πρωταγωνιστές στις υποθέσεις διακίνησης «μαύρου χρήματος» που απασχολούν τα τελευταία χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη είναι ο Γαλλοελβετός τραπεζίτης, Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο οποίος έσπασε το “βραχιολάκι” και δραπέτευσε.

Η Ελληνική Αστυνομία έχει δώσει σήμα σε όλα τα τελωνεία και τα αεροδρόμια της χώρας, προκειμένου να αποτραπεί μια ενδεχόμενη προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό.

Αυτή την περίοδο ο δραπέτης πλέον, Γάλλος υπήκοος, καθόταν στο εδώλιο σε δύο μεγάλες δίκες που διεξάγονται στο Εφετείο της Αθήνας, την υπόθεση της Siemens και των υποβρυχίων. Προ ημερών μάλιστα η εισαγγελέας της έδρας στην υπόθεση των υποβρυχίων ζήτησε την ενοχή του με μετατροπή της κατηγορίας ωστόσο

“Μου κάνει εντύπωση η δραπέτευση Όσβαλντ”

Σε άμεση συνέργεια στην νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες που φέρεται να τέλεσε ο συνεργάτης του, Φάνης Λυγινός. Γί αυτό και ο συνήγορος του, Χρ. Καπαρουνάκης μόλις πληροφορήθηκε ότι δραπέτευσε ο εντολέας του εξέφρασε την έκπληξη του «ιδίως ενόψει της αναμονής έκδοσης απόφασης για την υπόθεση των υποβρυχίων η οποπια αναμένεται να έχει θετική έκβαση για αυτόν».

Κατηγορίες… από παντού

Παράλληλα, αντιμετωπίζει κατηγορίες για τις προμήθειες πυροβόλων από τη γερμανική εταιρεία WEGMANN και των ιπτάμενων ραντάρ από τη σουηδική εταιρεία Ericssson και τη βραζιλιάνικη Embrae, ενώ φέρεται ότι μαζί με τον συνεργάτη του Φάνη Λυγινό ο οποίος είναι επίσης κατηγορούμενος και καταζητείται είχαν στήσει κύκλωμα ξεπλύματος μιζών στην Dresnerbank και στην BNP Paribas.

Ο Ζαν Κλοντ Όσβαλντ είχε συλληφθεί στο Αμπού Ντάμπι, το 2015 μετά από διεθνές ένταλμα των ελληνικών αρχών, μετά την ιδιαίτερη επιβαρυντική για αυτόν κατάθεση του Αντώνη Κάντα ο οποίος τον έχει κατηγορήσει για πρωταγωνιστικό ρόλο στο κύκλωμα του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Το 2016, με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αντικαταστάθηκε η προφυλάκισή του με ηλεκτρονικό βραχιολάκι αφού έγινε δεκτή η αίτηση αντικατάστασης της προσωρινής κράτησης του. Συγκεκριμένα, είχε διαταχθεί ο κατ’οίκον περιορισμός του Ζαν Κλοντ Οσβαλντ με ηλεκτρονική επιτήρηση, ενώ του επιτράπηκε η μετάβασή του στα δικαστήρια με αστυνομική συνοδεία

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις