Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Συνελήφθη γιατρός και τρεις συνεργοί του για ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Συνελήφθη γιατρός και τρεις συνεργοί του για ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

Στη σύλληψη ενός γιατρού και δύο συνεργατών του προχώρησε η αστυνομία, καθώς όπως αποκαλύφθηκε ο γιατρός χορηγούσε ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς, ενώ κατηγορείται επίσης ότι συνταγογραφούσε φάρμακα συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας έναντι αμοιβής.

Όπως έγινε γνωστό από την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας συνελήφθησαν το απόγευμα της Πέμπτης (29.2.2024), σε περιοχή της δυτικής Ελλάδας, ένας γιατρός, ένας αλλοδαπός και δύο ιατρικοί επισκέπτες φαρμακευτικής εταιρίας, καθώς εμπλέκονται σε υπόθεση έκδοσης ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς και συνταγογράφησης φαρμάκων συγκεκριμένων εταιρειών, έναντι αμοιβής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, ψευδή βεβαίωση και νόθευση κατ’ εξακολούθηση, παράβαση καθήκοντος κατ΄εξακολούθηση, συνέργεια σε δωροληψία υπαλλήλου, δωροδοκία υπαλλήλου κατά συναυτουργία και για παράβαση του νόμου περί όπλων και του κώδικα μετανάστευσης.

Πώς έφτασαν στα ίχνη του

Οι Αρχές συνέλαβαν τον γιατρό έπειτα από καταγγελία ότι προχωρούσε στην έκδοση ψευδών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής ή άλλου ανταλλάγματος, προκειμένου αυτοί να εξασφαλίζουν τη νόμιμη παραμονή στην Ελλάδα, ενώ για τον σκοπό αυτό συνεργαζόταν με αλλοδαπό, στον οποίο απευθύνονταν οι ενδιαφερόμενοι για την παραλαβή των σχετικών βεβαιώσεων.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι, χορηγούσε έναντι αμοιβής ιατρικές βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς τρίτων χωρών για δήθεν προγενέστερη εξέτασή τους, προκειμένου να τις χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογητικό για την έκδοση άδειας διαμονής. Παράλληλα, λάμβανε χρηματικά ποσά ή άλλα αθέμιτα ωφελήματα για να συνταγογραφεί φαρμακευτικά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ιατρικοί επισκέπτες αποκόμιζαν με τη σειρά τους ποσοστό κέρδους από τις πωλήσεις των φαρμάκων των εταιρειών, επιβαρύνοντας τον ΕΟΠΥΥ και ζημιώνοντας το ελληνικό Δημόσιο.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης που πραγματοποιήθηκε στον χώρο εργασίας του γιατρού συνελήφθησαν οι δυο ιατρικοί επισκέπτες επ’αυτοφώρω την ώρα που θα παρέδιδαν στον γιατρό χρηματικό ποσό για την υπερσυνταγογράφηση των φαρμακευτικών σκευασμάτων της εταιρίας τους.

Παράλληλα, στο σπίτι του αλλοδαπού βρέθηκαν διαβατήρια τρίτων προσώπων, τα οποία κατείχε παράνομα, καθώς και ιατρικές βεβαιώσεις, που είχαν εκδοθεί από τον γιατρό.

Συνολικά, από τις σωματικές έρευνες και τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3.870 ευρώ,
  • 4 διαβατήρια τρίτων προσώπων,
  • 2 ιατρικές βεβαιώσεις,
  • 1 βαλλίστρα και
  • πλήθος λευκών, εμφανώς χρησιμοποιημένων, φακέλων.

Την ίδια ώρα, διαπιστώθηκε ότι σε ταξιδιωτικά γραφεία υπήρχε πίστωση χρηματικού ποσού 8.200 ευρώ από διάφορες φαρμακευτικές εταιρίες στο όνομα του ιατρού, το οποίο είχε δαπανήσει σε ταξίδια.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ ο γιατρός, κατά το τελευταίο έτος, είχε αυξήσει τη συνταγογράφηση σκευασμάτων φαρμακευτικής εταιρίας κατά 60%, έχοντας και τα μεγαλύτερα ποσοστά συνταγογράφησης ανασφάλιστων ασθενών στο νομό όπου δραστηριοποιούνταν.

Τέλος, από τις μέχρι τώρα έρευνες, έχει εξακριβωθεί η έκδοση τουλάχιστον 8 ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων σε αλλοδαπούς.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις