Ελλάδα

Συνεχίζονται οι σεισμοί στη Σαντορίνη: Απόκοσμες εικόνες από τα Φηρά που έχουν μετατραπεί σε πόλη «φάντασμα»

Φωτογραφικό οδοιπορικό του newsit.gr στα Φηρά που αντί να σφύζουν από ζωή, είναι έρημα με ελάχιστο κόσμο και κλειστά μαγαζιά - «Απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ»

Άρον άρον φεύγουν χιλιάδες πολίτες από την Σαντορίνη καθώς οι σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται αμείωτοι το τελευταίο δεκαήμερο.

Οι εικόνες από την Σαντορίνη είναι απόκοσμες και θυμίζουν εποχές πανδημίας καθώς τα Φηρά είναι άδεια από κόσμο και τα μαγαζιά είναι τα περισσότερα κλειστά, καθώς οι σεισμοί έχουν τρομοκρατήσει τους κατοίκους και τους τουρίστες.

Στις φωτογραφίες που εξασφάλισε το newsit.gr τα Φηρά αντί να σφύζουν από ζωή, είναι άδεια, έρημα με ελάχιστα μαγαζιά να είναι σε λειτουργία και με πολύ λίγο κόσμο να κυκλοφορεί έξω.

santorini santorini santorini santorini santorini santorini santorini santorini santorini santorini

Οι σεισμοί στην θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στην Σαντορίνη και στην Αμοργό συνεχίζονται αν και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται πλέον πιο αισιόδοξοι αναφορικά με την δυναμικότητα του κύριου σεισμού που περιμένουν.

Γεράσιμος Χουλιάρας: Μικρή μείωση στην παραγωγή σεισμών το τελευταίο διάστημα

Με ανάρτησή του στο facebook ο καθηγητής Γεράσιμος Χουλιάρας δημοσιεύει «το ιστόγραμμα της σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή Άνυδρου το 2025. Το κόκκινο βέλος δείχνει μια μικρή μείωση στην παραγωγή σεισμών το τελευταίο διάστημα».

Λέκκας: Απομακρύνεται το σενάριο για σεισμό άνω των 6 Ρίχτερ

Πιο αραιή είναι πλέον η σεισμική δραστηριότητα στην Σαντορίνη όμως εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία, ενώ στο επίκεντρο των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις και το πως θα αντιμετωπιστούν.

«Το σίγουρο είναι ότι το σενάριο που συγκέντρωνε ελάχιστες πιθανότητες ότι θα έχουμε ένα σεισμό των 6, 6,1 6,2 Ρίχτερ τροποποιήθηκε και είναι πλέον σενάριο για σεισμό μικρότερο των 6 Ρίχτερ.

Αύριο (08/02/2025) έχουμε τη συνεδρίαση των δύο επιτροπών, του σεισμικού κινδύνου και ηφαιστειακού κινδύνου οπότε θα εξετάσουμε τα καινούργια δεδομένα, έτσι ώστε να κάνουμε τις δέουσες προτάσεις προς την πολιτεία.
Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε.

Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα 24ωρο».

«Λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες»

Μάλιστα ο κ. Λέκκας δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σήμερα είμαστε λίγο πιο αισιόδοξοι από ότι ήμασταν χθες», ενώ τόνισε πως «η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται.

Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».

Αυτοψία στο τελεφερίκ στην Καλντέρα

Αυτοψία στην Καλντέρα στο ύψος του τελεφερίκ πάνω από το Παλιό Λιμάνι πραγματοποίησε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας μαζί με κλιμάκιο της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών Μεταλλευτικών Ερευνών (ΕΑΓΜΕ).

(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
(ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας ένας κίνδυνος που υπάρχει στο τελεφερίκ, που ίσως είναι το πιο όμορφο σημείο της Καλδέρας, είναι ο κίνδυνος κατολισθήσεων, ο οποίος ουσιαστικά συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και από την ηφαιστειακή δραστηριότητα.

Παράλληλα ο κ. Λέκκας επισήμανε ότι σχεδιάζουν και μακροπρόθεσμα έργα, βαριά έργα και τα οποία δεν προλαβαίνουν να κάνουν μέχρι την τουριστική περίοδο και θα δρομολογηθούν ίσως μετά το καλοκαίρι.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Η πρώτη εξωσωματική γονιμοποίηση στην Ελλάδα μετά από καρκίνο του ενδομητρίου – 34χρονη από τη Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται να γίνει μητέρα
Μια 34χρονη ασθενής από τη Βόρεια Ελλάδα που είχε προσβληθεί από καρκίνο ενδομητρίου ετοιμάζεται σήμερα να γίνει μητέρα με εξωσωματική γονιμοποίηση
Έγκυος γυναίκα
Τεράστια άσκηση με πάνω από 60 αεροσκάφη και ολόκληρο τον στόλο – Σενάριο ανακατάληψης νησίδας στο νοτιοανατολικό Αιγαίο
«Σκοπός της άσκησης είναι η επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας μέσω της εξέτασης των διαδικασιών εφαρμογής ειδικών σχεδίων, στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - Συνεδριάζει σήμερα το ΚΥΣΕΑ
Άσκηση του Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο
Ανανεώθηκε πριν 5 λεπτά
49
Πρόβλημα η έλλειψη παθολόγων – Παρά τα οικονομικά κίνητρα δεν υπάρχει ανταπόκριση από γιατρούς να ακολουθήσουν την ειδικότητα
Θεσπίστηκε εφάπαξ ποσό 40.000 ευρώ για νέους γιατρούς που θα επιλέξουν ειδικότητα στη Γενική/Οικογενειακή Ιατρική ή στην Εσωτερική Παθολογία, ένα ποσό που καταβάλλεται σε δύο φάσεις
Γιατρός 1