Συντάξεις, αναδρομικά: Δίκη “σταθμός” στο ΣτΕ

Ιστορική δίκη στο ΣτΕ για τα αναδρομικά.
Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι περικοπές στις συντάξεις, η κατάργηση 13ου και 14ου μισθού και του επιδόματος άδειας.
Η δίκη αφορά στα αναδρομικά που διεκδικούν 2,5 εκατ. συνταξιούχοι.
Τι θα ισχυριστεί το Δημόσιο.

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η πιλοτική δίκη που αφορά αναδρομικές διεκδικήσεις 2,5 εκατ. συνταξιούχων. Από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως η «μητέρα των μαχών» για το ελληνικό δημόσιο, αφού στην περίπτωση δικαίωσης των συνταξιούχων θα απασφαλίσει μία βόμβα που καιρό τώρα υπάρχει στα θεμέλια της ελληνικής οικονομίας.

Ακόμη και με τους πλέον μετριοπαθείς υπολογισμούς το ποσό που θα πρέπει να πληρώσει το ελληνικό δημόσιο ανέρχεται στα 4 δισ. ευρώ, ενώ στο σύνολό της η διεκδίκηση ανέρχεται στα 26 δισ. ποσό εξωφρενικό για τα δεδομένα της οικονομίας.

Σύμφωνα με έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας το οποίο επικαλείται ο ΕΦΚΑ, το συνολικό ύψος της δαπάνης που θα επιβαρυνθούν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ αν κληθούν να επιστρέψουν σε όλους τους συνταξιούχους τις περικοπές των νόμων 4051 και 4093 του 2012, είναι:

  • Για την περίοδο 1/1/2013 – 9/6/2015, ήτοι το διάστημα από την εφαρμογή των περικοπών έως και την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ: 8,742 δισ. για τις κύριες και 1,948 δισ. για τις επικουρικές, σύνολο 10,690 δισ. ευρώ.
  • Για την περίοδο 10/6/2015 – 11/5/2016, που αντιστοιχεί στο διάστημα από την έκδοση των αποφάσεων του ΣτΕ έως και την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου: 3,262 δισ. για τις κύριες και 723 εκατ. ευρώ για τις επικουρικές, σύνολο 3,985 δισ. ευρώ.
  • Για την περίοδο 12/5/2016 – 31/12/2018, διάστημα κατά το οποίο εφαρμόστηκε ο νόμος Κατρούγκαλου όχι όμως και ο επανυπολογισμός των συντάξεων: 9,471 δισ. για τις κύριες και 2,109 δισ. ευρώ για τις επικουρικές, σύνολο 11,580 δισ. ευρώ.

Το ελληνικό δημόσιο ισχυρίζεται και θα παρέμβει στην δίκη, ότι έχει ισχυρό έννομο συμφέρον, αφού στην περίπτωση που υπάρξει δικαίωση στο δικαστήριο των συνταξιούχων, τότε υποστεί «τεράστια οικονομική βλάβη».

Στην εισήγησή του ο αρμόδιος Σύμβουλος της Επικρατείας, συνοψίζει τις απόψεις των εναγόντων συνταξιούχων όπως επίσης των ΕΦΚΑ, ΕΤΕΑΕΠ και Ελληνικού Δημοσίου. Υπέρ των εναγόντων συνταξιούχων του ΤΑΠ – OΤE παρεμβαίνουν 17 φυσικά πρόσωπα και σύλλογοι συνταξιούχων (Πανελλήνιος Σύλλογος Συνταξιούχων OΤE, οι σύλλογοι συνταξιούχων της Εθνικής, της Εμπορικής, της Ιονικής – Λαϊκής Τράπεζας κ.α.). Υπέρ του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ παρεμβαίνει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Κι όπως φαίνεται από το έγγραφο που κατατέθηκε στο ΣτΕ με ημερομηνία 2 Ιανουαρίου 2020, στην αιχμή της επιχειρηματολογίας του ΕΦΚΑ βρίσκονται οι πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ (δημοσιεύθηκαν 4 Οκτωβρίου 2019) για τον νόμο Κατρούγκαλου, που έκριναν συνταγματικό τον επανυπολογισμό των κύριων συντάξεων στη βάση των ποσών που καταβάλλονταν στις 31/12/2014. Ο ΕΦΚΑ υποστηρίζει πως οι περικοπές του 2012 κρίθηκαν έτσι έμμεσα συνταγματικές ακόμη και για το διάστημα πριν την ψήφιση του νόμου, δηλαδή για την 3ετία 1/1/2013 – 11/5/2016. Περαιτέρω αναφέρει πως η αντισυνταγματικότητα του 2015 προέκυψε για τυπικούς λόγους -έλλειψη εμπεριστατωμένης επιστημονικής μελέτης- και όχι για ουσιαστικούς. Και στη βάση αυτών των ισχυρισμών εκτιμά πως με την πρόσφατη κρίση αντιμετωπίστηκε και το ζήτημα της συνταγματικότητας για την περίοδο 1/1/2013 έως 11/5/2016.

Από την πλευρά των συνταξιούχων, ο δικηγόρος Λουκάς Αποστολίδης, που έχει υποβάλει την αγωγή της πιλοτικής δίκης, υποστηρίζει ότι μπορεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων να κρίθηκε οριακά, με μία ψήφο διαφορά, συμβατός με το Σύνταγμα, αλλά ο νόμος 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) ούτε επανανομοθέτησε, ούτε μπορεί να ακυρώσει αναδρομικά αποζημιωτικές αξιώσεις, που έχουν ήδη κριθεί αμετάκλητα με τις αποφάσεις 2287-2288/2015 της Ολομέλειας του ΣτΕ.

Όπως όλα δείχνουν, στην ολομέλεια του ΣτΕ, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μια σκληρή νομική μάχη, η οποία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως τα μέσα του έτους.

Η σύνθεση της Ολομέλειας της 10ης Ιανουαρίου θα αποτελείται από 31 Συμβούλους καθώς απορρίφθηκε το αίτημα της πλευράς των συνταξιούχων προς την Πρόεδρο του ΣτΕ για ευρύτερη σύνθεση.

Σήμερα έξω από το ΣτΕ οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων διοργανώνουν συλλαλητήριο και καλούν τα μέλη τους αλλά και όλους τους συνταξιούχους σε συγκέντρωση στην οδό Πανεπιστημίου 47-49 Αθήνα στις 8:30 το πρωί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

Κορονοϊός: Τα χιλιάδες κρούσματα έφεραν νέα μέτρα – Το μεγάλο στοίχημα για την αποφυγή του lockdown

Τα 1.697 κρούσματα και 21 νεκροί από επιπλοκές που προκαλεί ο κορονοϊός το τελευταίο διήμερο θορύβησαν κυβέρνηση και ειδικούς. Σε ποιες περιοχές θα εφαρμοστεί η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και η καθολική χρήση μάσκας. Όλα τα μέτρα που ισχύουν για Αττική και Θεσσαλονίκη που “φλέγονται”.
ΕΚΤ: Ανοδική η απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων

ΕΚΤ: Ανοδική η απήχηση των ελληνικών επιστημονικών δημοσιεύσεων

Οι επιστημονικές δημοσιεύσεις των ελληνικών φορέων κατά την περίοδο 2004-2018 διακρίνονται για την ποιότητα και την πρωτοτυπία τους, λαμβάνοντας συνεχώς περισσότερες αναφορές σε διεθνές επίπεδο. ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ από τον καθηγητή Δερμιτζάκη – «Δεν θα είναι έκπληξη τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Κορονοϊός: Πρόβλεψη σοκ από τον καθηγητή Δερμιτζάκη – «Δεν θα είναι έκπληξη τα 2.000 κρούσματα την ημέρα»

Δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις του Mανώλη Δερμιτζάκη καθηγητή Γενετικής στο πανεπιστήμιο της Γενεύη για την πορεία του κορονοϊού στην χώρα μας μέσα στο επόμενο χρονικό ... Διαβάστε περισσότερα
ΙΕΛΚΑ: Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για τα σουπερμάρκετ

ΙΕΛΚΑ: Στα 100 εκατ. ευρώ το κόστος διαχείρισης της πανδημίας για τα σουπερμάρκετ

Μελέτη του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών) για τον υπολογισμό του κόστους της πανδημίας στον κλάδο των σουπερμάρκετ στην Ελλάδα.  Τα αποτελέσματα της έρευνας ... Διαβάστε περισσότερα
Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα γυμνάσια και τα λύκεια

Πώς θα γιορταστεί η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου στα γυμνάσια και τα λύκεια

Διαφορετικός θα είναι φέτος ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με τις εκδηλώσεις να πραγματοποιούνται ανά τμήμα την Τρίτη 27 Οκτωβρίου ... Διαβάστε περισσότερα