Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: 10% κούρεμα στη βασική του ΙΚΑ,10% η μείωση στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Η βασική σύνταξη του ΙΚΑ μειώνεται 10% στο όριο της φτώχειας
– 10% και η μείωση που έρχεται σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
– Η τρίτη μείωση θα γίνει μέσω της αύξηση των κρατήσεων για την υγεία
– Σήμερα δίνει η ελληνική πλευρά το σχέδιο για τις πρόωρες συντάξεις στο κουαρτέτο

Τριπλό μαχαίρι έρχεται στις συντάξεις άμεσα και ταυτόχρονα αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας για όλους.

Το νέο σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει μείωση στη βασική σύνταξη του ΙΚΑ κατά 10% κάτι που θα σημάνει μείωση της βασικής σύνταξης από τα 486 ευρώ που είναι σήμερα στα 432 ευρώ, όλοι δηλαδή θα χάσουν περίπου 50 ευρώ/μήνα ή μιάμιση σύνταξη κάθε χρόνο.

Παράλληλα το ίδιο σχέδιο προβλέπει επιπλέον μείωση για όσους παίρνουν ποσά άνω των 1.000 ευρώ το μήνα, μια μείωση που θα είναι στο 10%.

Ακόμη ωστόσο δεν έχει διευκρινιστεί εάν το ποσό-πλαφόν για τις μειώσεις θα περιλαμβάνει μόνο την κύρια ή τον συνδυασμό κύριας και επικουρική. Στη δεύτερη περίπτωση οι συνταξιούχοι που θα χάσουν 10% των χρημάτων τους θα είναι πολλοί περισσότεροι.

Η τρίτη μείωση είναι αυτή που έρχεται μέσω της αύξησης των κρατήσεων υπέρ Υγεία και που θα τη νιώσουν στο πετσί τους οι συνταξιούχοι με τη σύνταξη που θα πληρωθεί στα τέλη Αυγούστου.

Παράλληλα το σχέδιο που κατατίθεται στο κουαρτέτο των δανειστών από την ελληνική κυβέρνηση περιλαμβάνει αύξηση των ορίων εργασίας κατά πέντε έτη. Δηλαδή πλέον δεν θα βγαίνει κανείς σε σύνταξη πριν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας, είτε στα 62 χρόνια τους είτε στα 67.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε