Συντάξεις: Κρύβουν τις μειώσεις – Μαχαίρι ακόμη και στα ποσά κάτω των 500 ευρώ

– Αλλάζουν οι συντάξεις που λαμβάνουν 2.000.000 συνταξιούχοι
– Με τρικ κρύβουν τις μειώσεις για να μην υπάρξουν αντιδράσεις
– Ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι και τα ποσά που θα χάσουν
– Πόσοι και ποια ποσά θα κερδίσουν κάθε μήνα μετά τον επανυπολογισμό
– Αναλυτικά παραδείγματα

Μπορεί ορισμένα κυβερνητικά στελέχη, όπως η Θεανώ Φωτίου να συνιστούν υπομονή, ωστόσο οι συντάξεις θα μειωθούν. Οι συνταξιούχοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα των μέτρων που ψήφισε η κυβέρνηση από τον ερχόμενο Δεκέμβριο, οπότε και θα λάβουν τη σύνταξη Ιανουαρίου. Από τον επανυπολογισμό θα επηρεαστούν περίπου 2.000.000 συνταξιούχοι, θα μείνουν εκτός οι αγρότες και οι συνταξιούχοι της Τράπεζας Ελλάδος.

Υπάρχουν και κερδισμένοι από τον επανυπολογισμό

Περίπου 200.000 ως 250.000 συνταξιούχοι μετά τον επανυπολογισμό θα δουν στη σύνταξή τους μια αύξηση που θα κινηθεί από 10 ως και 60 ευρώ τον μήνα, θα έχουν δηλαδή ένα κέρδος από 120 ως και 720 ευρώ τον χρόνο.

Άλλοι τόσοι συνταξιούχοι θα μείνουν ουσιαστικά αλώβητοι από τον επανυπολογισμό, καθώς δεν θα δουν καμία διαφορά ή η μείωση που θα υποστούν θα είναι ελάχιστη.

Οι μειώσεις που θέλουν να κρύψουν

Με τις εκλογές; να μυρίζουν όλο και πιο έντονα φαίνεται ότι υπάρχει μια προσπάθεια να μείνουν οι μειώσεις χαμηλά στην ατζέντα. Κάποιοι μάλιστα, αν και οι μειώσεις έχουν ψηφιστεί και είναι δεδομένες, συστήνουν… υπομονή, μέχρι να έρθουν τα αντισταθμιστικά μέτρα, τα μέτρα δηλαδή που όπως υπόσχεται η κυβέρνηση θα ανακουφίσουν τους πολίτες από τα μνημονιακά μέτρα. Το θέμα είναι ότι οι περικοπές αφορούν περίπου 1.500.000 συνταξιούχους και αυτοί πρώτα θα υποστούν τις περικοπές που ισοδυναμούν με απώλεια μιας ως και τριών συντάξεων τον χρόνο και ύστερα ίσως λάβουν… αντίδωρο, ανάλογο με εκείνο του κοινωνικού μερίσματος.

Κατά έναν “περίεργο” τρόπο αν και θα έπρεπε όλοι οι συνταξιούχοι να βλέπουν από 1/1/2018 στα εκκαθαριστικά των συντάξεών τους τις αλλαγές που πρόκειται να γίνουν με τον υπολογισμό, αυτές είναι… άφαντες. Κάπως έτσι επί της ουσίας κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα θα χάσει ή αν είναι από τους τυχερούς, πόσα χρήματα θα κερδίσει.

Οι αποκαλύψεις ωστόσο που έρχονται από τα έγγραφα των υπηρεσιών δείχνουν το μέγεθος των περικοπών. Σύμφωνα με την εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος οι μειώσεις δεν αφορούν μόνο συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ όπως ισχυρίζονται στελέχη της κυβέρνησης, αλλά και τους ανρθώπους που λαμβάνουν συντάξεις της τάξης των 480 ευρώ.

Παραδείγματα περικοπών

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για ένα συνταξιούχο του ΙΚΑ 6ης κλάσης με 5.793 ημερομίσθια και μειωμένη σύνταξη στα 480 ευρώ προ φόρου η νέα σύνταξη θα πάει στα 393 ευρώ και αυτό καθώς μπαίνει το πλαφόν της μείωσης ως 18%.

Αντίστοιχα για έναν συνταξιούχο του ΙΚΑ με σύνταξη μετά από 10.159 ημερομίσθια στα 927 ευρώ προ φόρου η νέα σύνταξη θα είναι από τον Δεκέμβριο του 2018 στα 795 ευρώ προ φόρου, μειωμένη δηλαδή κατά 14,2%.

Για έναν συνταξιούχο 6ης κλάσης με 11,464 ημερομίσθια και ασφάλιση ΙΚΑ η σημερινή σύνταξη προ φόρου είναι στα 775 ευρώ. Η νέα σύνταξη προ φόρου μετά τον επανυπολογισμό θα είναι στα 584 ευρώ, ενώ για έναν συνταξιούχο του ΙΚΑ 28ης κλάσης με 10.945 ημερομίσθια η σύνταξη προ φόρου πάει από τα 1.407 ευρώ στα 1.169, ο συγκεκριμένος συνταξιούχος θα έχει στα προ φόρου ποσά μια μείωση της τάξης του 16,8%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Κορονοϊός: Χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ σε όσους δεν διαθέτουν για να εμβολιαστούν

Κορονοϊός: Χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ σε όσους δεν διαθέτουν για να εμβολιαστούν

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία που προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, σε όσους δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού. Η τροπολογία αφορά ... Διαβάστε περισσότερα
Κλειστοί 5 σταθμοί του Μετρό λόγω νέας πορείας για τον Κουφοντίνα

Κλειστοί 5 σταθμοί του Μετρό λόγω νέας πορείας για τον Κουφοντίνα

Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα» (έχει κλείσει από τις 16:30), «Μοναστηράκι», «Πανεπιστήμιο», «Ευαγγελισμός» και «Μέγαρο Μουσικής».  Οι συρμοί ... Διαβάστε περισσότερα
Άστραψε και βρόντηξε ο μητροπολίτης Ηλείας – Έδιωξε υπαλλήλους γηροκομείου αρνητές του εμβολίου (video)

Άστραψε και βρόντηξε ο μητροπολίτης Ηλείας – Έδιωξε υπαλλήλους γηροκομείου αρνητές του εμβολίου (video)

Αίσθηση προκαλεί η είδηση που έρχεται από την Ηλεία και αφορά απολύσεις εργαζομένων γηροκομείου της Μητρόπολης. Αρνήθηκαν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού και απολύθηκαν. Σύμφωνα ... Διαβάστε περισσότερα
Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες για τα παιδιά στο σπίτι και για τους γονείς στον παιδικό αθλητισμό

Αθλητικές Ακαδημίες ΟΠΑΠ: Οι κανόνες για τα παιδιά στο σπίτι και για τους γονείς στον παιδικό αθλητισμό

Ποιο είναι το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι γονείς με μικρά παιδιά στο σπίτι; Και πώς μπορούν να παρεμβαίνουν με ορθό και αποτελεσματικό τρόπο στις ... Διαβάστε περισσότερα