Παρασκευή, 29 Μαρ.
22oC Αθήνα

Συντάξεις: Οι μειώσεις είναι εδώ – Τα σενάρια για τις περικοπές και πότε θα ισχύσουν

Συντάξεις: Οι μειώσεις είναι εδώ – Τα σενάρια για τις περικοπές και πότε θα ισχύσουν

– Από το “δεν θα γίνουν μειώσεις” στους “περικοπές σε δόσεις” περνάει το Μαξίμου
– Η κυβέρνηση θέλει ομήρους τους συνταξιούχους για τα… ψηφαλάκια στις εκλογές
– Το καλύτερο και το χειρότερο σενάριο για τους συνταξιούχους

Άλλη μια εξαγγελία που φαίνεται ότι πάει στο βρόντο. Όσο υπήρχε χρόνος οι υπουργοί διαμήνυαν ότι τελικά οι μειώσεις στις συντάξεις δεν θα γίνουν, ότι η κυβέρνηση θα τις έπαιρνε πίσω. Τώρα που οι αγορές και οι δανειστές έστειλαν μήνυμα να μην παίζουν με τις δεσμεύσεις άλλαξαν κατεύθυνση και λένε ότι… θα δούμε. Η κυβέρνηση πέρασε σε δεύτερη φάση επικοινωνιακής τακτικής με στόχο να δώσει παράταση στις ελπίδες που τρέφουν οι συνταξιούχοι για να κερδίσει πολιτικό χρόνο. Τώρα λένε ότι οι τελικές αποφάσεις θα παρθούν μετά τον Οκτώβριο… Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι το Μαξίμου θέλει να συνεχίσει να κρατά ομήρους τους συνταξιούχους με απώτερο στόχο τις ψήφους τους. Την ώρα που η Νέα Δημοκρατία διαμηνύει ότι δεν πρέπει να γίνουν παροχές που δεν έχει δυνατότητα να κάνει η χώρα, η κυβέρνηση θέλει να αναλάβει τον ρόλο του… καλού τάζοντας για ακόμη μια φορά ότι “υπάρχει ελπίδα”.

Και καθώς η ελπίδα … πεθαίνει τελευταία τώρα φαίνεται ότι υπάρχουν σενάρια παράτασης στην έναρξη των περικοπών και σενάρια μειώσεων σε δόσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τα Νέα” το ένα σενάριο λέει ότι η μειώσεις θα γίνουν έξι μήνες αργότερα. Από τον Ιούλιο του 2019 δηλαδή και όχι από 1/1/2019. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση κερδίζει πολιτικό χρόνο. Εάν μάλιστα επιλέξει να κάνει εκλογές τον Μάιο τότε οι περικοπές δεν θα έχουν γίνει και η καυτή πατάτα θα πάει στην επόμενη κυβέρνηση, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα μπορούν να συνεχίσουν από τα μπαλκόνια να υπόσχονται ότι ίσως και να μην γίνουν… όπως γίνεται και τώρα.
Το δεύτερο σενάριο λέει ότι οι περικοπές θα γίνουν σε δόσεις σε βάθος διετίας. Οι μειώσεις δηλαδή θα γίνονται ανά έξι μήνες σταδιακά έτσι ώστε να μην είναι μεγάλο το σοκ από το συνολικό ύψος των περικοπών. Με τον τρόπο αυτό η μείωση που θα έρθει από 1/1/2019 δεν θα είναι τόσο μεγάλη και έτσι θα περιοριστεί κάπως το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση.
Το τρίτο σενάριο, το οποίο είναι και το χειρότερο για τους συνταξιούχους λέει ότι δεν θα γίνει τίποτε, ότι δηλαδή ο νόμος θα ισχύσει ως έχει και έτσι οι μειώσεις 18% θα γίνουν κανονικά, όπως άλλωστε επιμένουν και οι δανειστές.

Αυτό που θεωρείται βέβαιο από όλους είναι ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της επικοινωνιακής τακτικής της θα μοιράσει και φέτος, πιθανότατα στα τέλη Δεκεμβρίου το εφάπαξ ποσό στους χαμηλοσυνταξιούχους, το οποίο και πάλι θα βαφτίσει 13η σύνταξη, παρά το γεγονός ότι θα είναι ποσό που δεν αντιστοιχεί στο ποσό της 13ης σύνταξης και ούτε θα το λάβουν οι συνταξιούχοι στο σύνολό τους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις