Σύψας: «Πράσινο φως» για το άνοιγμα καταστημάτων – Ο δείκτης θετικότητας και τι προβληματίζει

Με τους εμβολιασμούς να συνεχίζονται σε όλη τη χώρα και το δείκτη θετικότητας να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κυβέρνηση και επιστήμονες προετοιμάζουν το επόμενο βήμα προς το “άνοιγμα” της καθημερινότητας. «Μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα με τα μαγαζιά» το μήνυμα Σύψα.

“Αν τα στοιχεία που θα μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι (την Παρασκευή) είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα” λέει ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, ερωτώμενος για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Και διευκρινίζει: “Το πρώτο βήμα ήταν τα δημοτικά, το επόμενο βήμα θα είναι είτε το λιανεμπόριο είτε οι υπόλοιπες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο αυτά βήματα, έχουν ένα παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο, επομένως μπορούμε να επιλέξουμε ένα από τα δύο. Όχι όμως και τα δύο γιατί η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά”.

Αν λοιπόν αυτή την Παρασκευή παρθεί απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα (με τα όποια μέτρα φυσικά), κατά τον κύριο Σύψα, την επόμενη Παρασκευή δεν αποκλείεται να αποφασιστεί η επιστροφή στα θρανία για τους μεγαλύτερους μαθητές.

Click4More: Κορονοϊός – Αττική: Στο «κόκκινο» Δάφνη, Βύρωνας, Ηλιούπολη κι άλλες πέντε περιοχές

Οι κόκκινες περιοχές, σύμφωνα με τον καθηγητή, θα παραμείνουν εκτός από οποιοδήποτε άνοιγμα. “Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε εξαίρεση είναι τα σχολεία, για λόγους οι οποίοι είναι ευνόητοι” διευκρινίζει και συμπληρώνει:

“Όλα αυτά είναι σχέδια επί χάρτου γιατί η επιδημία έχει την τάση να είναι απρόβλεπτη και να μας αιφνιδιάζει”

Ο προβληματισμός για το κέντρο της Αθήνας

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σύψα, που είναι και μέλος της επιστημονικής επιτροπής για την πανδημία του κορονοϊού, “αυτή τη στιγμή το μεγάλο μας πρόβλημα είναι ο κεντρικός τομέας της Αθήνας όπου έχουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό κρουσμάτων. Τα ενεργά κρούσματα είναι περίπου 800 και έχουμε μία αυξητική τάση. Και έχουμε μία κάλυψη των διαθέσιμων μονάδων ΜΕΘ που υπερβαίνει το 60% Αυτό είναι το μεγάλο άγχος που έχουμε. Αν δούμε ότι οι ΜΕΘ στην περιοχή της Αττικής, κυρίως του Κεντρικού Τομέα καλυφθούν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 80% νομίζω ότι θα παρέμβει η επιτροπή” ξεκαθάρισε.

Χαμηλά ο δείκτης θετικότητας

Την ίδια ώρα, ο δείκτης θετικότητας την Τετάρτη, παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο 1,9 με 34.980 τεστ.

Θυμίζουμε ότι την Τετάρτη, καταγράφηκαν 671 νέα κρούσματα κορονοϊού, 25 θάνατοι ενώ 340 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο δείκτης θετικότητας λοιπόν, συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από το 4. Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες, για να πούμε με ασφάλεια ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα, θα πρέπει ο δείκτης αυτός να παραμείνει για περίπου 4 – 5 ημέρες κάτω του 4. Πρόκειται για ένα όριο (το 4) που έχουν θέσει οι επιστήμονες και τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων Ευρώπης και Αμερική.

Click4More: Ανοίγουν τα καταστήματα: Μόνο με ραντεβού, για τρεις ώρες και στην περιοχή μας

Ο δείκτης θετικότητας, είναι ίσως το σημαντικότερο “εργαλείο” με βάση το οποίο οι επιστήμονες εισηγούνται τα όποια μέτρα και προκύπτει από τη διαίρεση του αριθμού των ημερήσιων τεστ που γίνονται πανελλαδικά, με τα επιβεβαιωμένα (θετικά) περιστατικά που εντοπίζονται.

Συνεχίζεται ο εμβολιασμός

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα emvolio.gov.gr/vaccinationtracker όπου δημοσιεύονται τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο για το πόσοι και πού στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί για τον κορονοϊό, την Τετάρτη 13/01/21 έγιναν 8.420 εμβολιασμοί.

Συνολικά, οι άνθρωποι που έχουν κάνει το εμβόλιο στη χώρα μας μέχρι σήμερα, είναι 64.588. 

Οι περισσότεροι από αυτούς είναι στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών (16.717), Βόρειου Τομέα Αθηνών (7.958), Θεσσαλονίκης (7.690), Πειραιώς (2.434), Δυτικού Τομέα Αθηνών (2.397), Ιωαννίνων (2.203), Αχαΐας (1.960) και Ηρακλείου (1.809).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Μάσκες: Ποιες είναι τελικά οι σωστές και πόσο κοστίζουν για μια τετραμελή οικογένεια

Μάσκες: Ποιες είναι τελικά οι σωστές και πόσο κοστίζουν για μια τετραμελή οικογένεια

Τι ισχύει με τις μάσκες και τα νέα δεδομένα της πανδημίας μετά τον συναγερμό που ηχεί λόγω των μεταλλάξεων; Ποιες είναι καλύτερες και πόσο... πάει το μαλλί για μια οικογένεια τον μήνα. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε.
Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Στο κόκκινο η αγωνία για τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα

Μεταλλαγμένος κορονοϊός: Στο κόκκινο η αγωνία για τη διασπορά του σε όλη την Ελλάδα

Ο μεταλλαγμένος κορονοϊός έχει σημάνει συναγερμό σε όλη τη χώρα, καθώς οι ειδικοί φοβούνται το ενδεχόμενο διασποράς. Και με δεδομένο πως το νέο στέλεχος του ... Διαβάστε περισσότερα
Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δείκτης θετικότητας, τρίτο κύμα κορονοϊού και μεταλλαγμένο στέλεχος – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Τεράστια είναι η ανησυχία από την αύξηση των κρουσμάτων παρά την υποχώρηση του δείκτη θετικότητας. Παραμένει ορατός ο κίνδυνος «εισβολής» του τρίτου κύματος στη χώρα μας. Τι λένε στο newsit.gr οι ειδικοί.
Νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων – Όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Νέα μέτρα για στήριξη των επιχειρήσεων – Όλα όσα περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Μια σειρά από νέα μέτρα στήριξης για τις πληττόμενες -από τον κορονοϊό– επιχειρήσεις περιλαμβάνει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στην Βουλή. Κάποια από τα ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Παγωμάρα έφερε η αύξηση των κρουσμάτων – Τι θα ανοίξει και τι όχι τη Δευτέρα

Κορονοϊός: Παγωμάρα έφερε η αύξηση των κρουσμάτων – Τι θα ανοίξει και τι όχι τη Δευτέρα

Παγωμάρα προκάλεσε στην κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές η απότομη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού βάζοντας φρένο για κάποιες σκέψεις περαιτέρω ανοίγματος. Η επιπλέον χαλάρωση των ... Διαβάστε περισσότερα
Αλλαγές στις εξετάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας

Αλλαγές στις εξετάσεις κτήσης της ελληνικής ιθαγένειας

Μνημόνιο συνεργασίας για τη διενέργεια εξεταστικού διαγωνισμού σχετικά με την κτήση της ελληνικής ιθαγένειας, υπεγράφη μεταξύ των υπουργείων Εσωτερικών και Παιδείας & Θρησκευμάτων. Στόχος του ... Διαβάστε περισσότερα
Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι πατέντες και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων

Μόσιαλος για εμβόλια: Να δοθούν οι πατέντες και σε άλλες εταιρείες για παραγωγή περισσότερων δόσεων

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με τις καθυστερήσεις των εμβολίων κατά του κορονοϊού με τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας στο LSE Ηλία Μόσιαλο προτείνει τις ... Διαβάστε περισσότερα