Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης «μίλησαν»! Σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων

Τα λύματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης «μίλησαν»! Σε ποιες περιοχές δεν υπάρχει μείωση κρουσμάτων

Οδηγός για τους επιστήμονες στην πανδημία είναι εδώ και καιρό τα λύματα των μεγάλων πόλεων. Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος, μίλησε για τα αποτελέσματα από την μελέτη των λυμάτων τόσο στο ΕΚΠΑ όσο και στο ΑΠΘ για την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη αντίστοιχα. Τα νέα όπως είπε είναι ευχάριστα.

Μιλώντας στο MEGA ο πρύτανης ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος είπε ότι έρχονται κάποια πρώτα θετικά μηνύματα από τις μετρήσεις στα λύματα για την συγκέντρωση κορονοϊού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Δημόπουλος αναφερόμενος στα στοιχεία από τις καθημερινές μετρήσεις του ιού στα λύματα, όπου υπάρχει συγκροτημένη προσπάθεια τόσο από το ΕΚΠΑ όσο και το ΑΠΘ, τόνισε ότι οι ειδικοί επιστήμονες έχουν αναφέρει ότι εδώ και μια εβδομάδα υπάρχει μια μείωση στον αριθμό του ιικού φορτίου.

Εκτός από αυτό, όπως είπε διαφαίνεται μια αναστολή αύξησης των κρουσμάτων που καταγράφονται σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς όμως, τόνισε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, δεν διαπιστώνεται μείωση κρουσμάτων στον ίδιο βαθμό σε περιφέρειες στην επαρχία, τονίζοντας ότι ίσως εκεί τα μέτρα να μην εφαρμόζονται τόσο σχολαστικά.

Προσέθεσε δε πως οποιαδήποτε μείωση των κρουσμάτων θα έχει «αντανάκλαση» στους νοσηλευόμενους ασθενείς μετά από αρκετές ημέρες ενώ ακόμη περισσότερες μέρες θα χρειαστούν για να φανεί μείωση στον αριθμό των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής σε ΜΕΘ.

‘Ισως μαλιστα για μερικές μέρες να παρατηρηθεί το παράδοξο φαινόμενο ενώ μειώνονται τα κρούσματα να αυξάνουν οι νοσηλευόμενοι.

Τρία εμβόλια

Ενθαρρυντικά είναι τα νέα από τα εμβόλια, σημείωσε, και πλέον καλούμαστε να εφαρμόσουμε μέτρα με την προοπτική ότι σε ένα σύντομο και εύλογο χρονικό διάστημα θα έχουμε στη διάθεσή μας όχι μόνο ένα αλλά πιθανώς και τρία εμβόλια.

Όταν έρθει το εμβόλιο, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει για το υγειονομικό προσωπικό και παράλληλα για τις ευπαθείς, ευάλωτες ομάδες, αναφερόμενος για παράδειγμα στους οίκους ευγηρίας.

Ως προς τις εκτιμήσεις του για την χαλάρωση των μέτρων και την άρση της καραντίνας σημείωσε πως θα είναι απίθανο να επανέλθουμε στις 30 Νοεμβρίου στην προτέρα κατάσταση. Θα αξιολογηθεί πάντως αν θα υπάρξουν κάποια στοιχεία που θα επιτρέψουν μια μικρή και σταδιακή άρση κάποιων εκ των περιοριστικών μέτρων. «Τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κρίνουν πότε θα χαλαρώσει η καραντίνα», σημείωσε.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Πανεπιστήμια επισήμανε ότι επιδίωξη είναι να υπάρξει ρύθμιση για ομάδες τελειόφοιτων φοιτητών προκειμένου να επανέλθουν – πάντα με μέτρα προστασίας – και να μπορέσουν να ολοκληρώσουν κλινικές, πρακτική άσκηση, εργαστήρια.

Δείτε όλα όσα είπε ο κ. πρύτανης

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις