Σάββατο, 27 Απρ.
17oC Αθήνα

Τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης αποτελούν θανατηφόρο κίνδυνο για τα πουλιά

Τα πυροτεχνήματα της Ανάστασης αποτελούν θανατηφόρο κίνδυνο για τα πουλιά
Φωτογραφία αρχείου

Όσα πρόκειται να γίνουν απόψε στο πλαίσιο του εορτασμού της Ανάστασης του Κυρίου, αλλά και όλα εκείνα που συμβαίνουν κάθε χρόνο την ίδια ημέρα, προκαλούν «άγχος, τρόμο και θανατηφόρες επιπτώσεις» στα πτηνά, σύμφωνα με τον υπεύθυνο Πολιτικής της Ορνιθολογικής Εταιρείας, Μαρτίνο Γκαίτλιχ, που μίλησε στο GRTimes.

«Σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, πουλιά, σκυλιά και άλλα ζώα αγχώνονται, συγχίζονται και φοβούνται κατά τη διάρκεια της ρίψεως πυροτεχνημάτων» όπως περιγράφει ο ίδιος, ο οποίος σημειώνει παράλληλα πως «ο θόρυβος τους δημιουργεί έναν τρόμο από τον οποίον μπορεί να προσκρούσουν σε διάφορα τζάμια ή άλλα εμπόδια και να τραυματιστούν σοβαρά, ακόμη και θανάσιμα».

Όπως μάλιστα υπογραμμίζει ο κ. Γκαίτλιχ η ρίψη πυροτεχνημάτων είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τα πτηνά που βρίσκονται σε υγροτόπους ή δάση, καθώς, όπως λέει, «πρέπει να υπάρχει πρόληψη και να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί, ιδίως όταν βρισκόμαστε δίπλα σε περιοχές όπως αυτές». Ωστόσο, όπως λέει, «και μέσα στην πόλη έχουμε πολλά πτηνά, επομένως θα πρέπει επίσης να προσέχουμε».

Ο υπεύθυνος Πολιτικής της Ορνιθολογικής Εταιρείας, επιπλέον, τονίζει πως «πρέπει να προσαρμόσουμε λίγο διαφορετικά τους εορτασμούς μας προκειμένου να προστατευτούν τα ιπτάμενα είδη», ενώ, όπως συμβουλεύει, «σε περίπτωση που οποιοσδήποτε εντοπίσει κάποιο ζωάκι το οποίο παρουσιάζει πρόβλημα, καλό θα είναι να το περιθάλψει».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις