Ελλάδα

Τα υιοθετημένα ελληνόπουλα του Ψυχρού Πολέμου επιστρέφουν στην Ελλάδα για να βρουν τις ρίζες τους

Έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα - Μία σκοτεινή και επώδυνη ιστορία

Σκοτεινή και επώδυνη είναι η ιστορία των υιοθεσιών χιλιάδων παιδιών από την Ελλάδα στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.

Εκπομπή του γαλλικού τηλεοπτικού σταθμού France 24, αναφέρεται στις χιλιάδες υιοθεσίες ελληνόπουλων τα οποία υιοθετήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, κυρίως τις δεκαετίες του 1950 και 1960, σημειώνοντας ότι πολλά από αυτά, χάρη στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων, αναζητούν σήμερα τις ρίζες τους και έχουν ξεκινήσει προσπάθειες να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.

Όπως εξάλλου αναφέρει σε σχετικό τηλεγράφημά του το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), η ιστορία των υιοθεσιών εκείνης της εποχής είναι σκοτεινή και επώδυνη.

Σημειώνεται ότι πολλά παιδιά δόθηκαν για υιοθεσία επειδή οι μητέρες τους ήταν χήρες, φτωχές ή είχαν πέσει θύματα βιασμού και δέχονταν κοινωνική απόρριψη και ότι οι αμερικανοί θετοί γονείς επιθυμούσαν, κατά κύριο λόγο, λευκά και υγιή νεογέννητα.

Αναφέρεται επίσης ότι χάρη στη νέα νομοθεσία που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2025, οι υιοθετημένοι μέχρι το 1976 μπορούν πλέον να αποκτήσουν ευκολότερα την ελληνική υπηκοότητα, ενώ επισημαίνεται και η υπόθεση της Cardaras, υιοθετημένη επίσης στις ΗΠΑ, η οποία έχει αγωνιστεί επί χρόνια για να διευκολυνθεί η επανασύνδεση των υιοθετημένων με την πατρίδα και την οικογένειά τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα