Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τατόι: Εντυπωσιάζουν οι βασιλικές άμαξες που θα στεγαστούν σε νέο λαμπρό μουσείο (pics)

Τατόι: Εντυπωσιάζουν οι βασιλικές άμαξες που θα στεγαστούν σε νέο λαμπρό μουσείο (pics)

Το Τατόι ξαναζωντανεύει. Ολοκληρώθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού η μετακίνηση των βασιλικών αμαξών από τον στάβλο Γεωργίου Α’ – όπου βρίσκονταν υπό άθλιες συνθήκες για πάνω από μισό αιώνα – στους προσωρινούς οικίσκους δίπλα στο Νέο Βουστάσιο.

Ευτυχώς οι άμαξες που δίνουν νέα λάμψη στο Τατόι βρίσκονται σε σχετικά καλή κατάσταση και ο αριθμός τους είναι εντυπωσιακός. Έτσι, θα καταστεί δυνατόν να δημιουργηθεί εκεί ένα λαμπρό Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αυτοκινήτων.

 

 

Την ίδια ώρα ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου αναμένει την ανακοίνωση του εξειδικευμένου εργαστηρίου του εξωτερικού που θα αναλάβει το δύσκολο έργο της αποκατάστασης των αμαξών. Η Ελληνική συλλογή Βασιλικών Αμαξών θεωρείται ως η σπουδαιότερη και πολυπληθέστερη σε όλα τα Βαλκάνια. Θα αποτελέσει πόλο έλξης εκατοντάδων χιλιάδων τουριστών, εμπειρογνωμόνων και ιστορικών από όλον τον κόσμο.

tatoi-oi-amaxes-synechizoyn-to-taxidi-toys0

Το πιο εκλεκτό «κομμάτι» είναι η χαρακτηριζόμενη ως «Χρυσή Άμαξα». Από αυτήν πρέπει να αφαιρεθεί το χρυσό (τελείως ακατάλληλο) χρώμα με το οποίο επιχρωματίστηκε (πιθανά την περίοδο μετά το 1950) η συγκεκριμένη άμαξα και να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση.

Συνολικά, οι άμαξες είναι περισσότερες των 12 που αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού. Τόσες είναι εκείνες που εντοπίστηκαν μόνο στον στάβλο Γεωργίου Α’. Υπάρχει ένα κίτρινο παϊτόνι που βρίσκεται υπό άθλιες συνθήκες στο Νέο Βουστάσιο και πρέπει να συντηρηθεί άμεσα και τουλάχιστον 2 άμαξες της Βασιλικής Συλλογής στα χέρια ιδιωτών. Η συγκεκριμένη άμαξα φέρει τα βασιλικά εμβλήματα στο πλάι της και χρήζει άμεσων επεμβάσεων λόγω της παραμονής επί μακρόν σε εξωτερικούς χώρους!

Τέλος, την συγκεκριμένη συλλογή οφείλουν να συμπληρώσουν τα τρία, τουλάχιστον, κάρα του κτήματος που σαπίζουν στους στάβλους. Ένα από αυτά και αυτό που μετέφερε τα σταφύλια του κτήματος, είναι στην αυλή του εμφιαλωτηρίου και ακόμα δεν έχει μεταφερθεί σε στεγασμένο χώρο. 

Ο Σύλλογος Φίλων Κτήματος Τατοΐου απευθύνει έκκληση σε όποιον γνωρίζει για την ύπαρξη και άλλων Βασιλικών Αμαξών ή ιστορικών στοιχείων που σχετίζονται με αυτές (ανταλακτικά, στολές αμαξάδων και φρουράς, κτλ) να επικοινωνήσει στο email: info@tatoi.org

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις