Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα και με τη «βούλα» – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Τέλος τα ζελεδάκια κάνναβης από τα περίπτερα και με τη «βούλα» – Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ

Και με τη «βούλα» απαγορεύεται πλέον να πωλούνται τα ζελεδάκια κάνναβης στο εμπόριο, περίπτερα και καταστήματα λιανικής.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα ζελεδάκια, η οποία υπογράφτηκε και δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως», προβλέπει την απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας για τα ζελεδάκια κάνναβης.

Πιο συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως» η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης για την υπαγωγή της ουσίας HHC (εξαϋδροκανναβινόλη) και τα παράγωγά της στο νόμο για τα ναρκωτικά.

Η Κοινή Απόφαση των Υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή και διεθνή πρακτική, σύμφωνα με την οποία η ουσία αυτή συγκαταλέγεται στους Πίνακες Ναρκωτικών και τελεί υπό κρατικό έλεγχο.

Χώρες όπως η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Δανία, το Βέλγιο, η Σουηδία είναι μερικές από τις οποίες έχουν πράξει αναλόγως, καθώς μετά από έρευνες έχει αποδειχθεί ότι η ουσία αυτή έχει επικινδυνότητα για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Υπογραμμίζεται ότι τα περιστατικά δηλητηριάσεων, λιποθυμιών και ζάλης νέων και ανηλίκων, που σημειώθηκαν, συνέβαλαν στη λήψη της απόφασης αυτής.

Συνεπώς, η απόφαση αυτή συνεπάγεται:

•  Απαγόρευση της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων στο εμπόριο, στα οποία είναι ανιχνεύσιμη η ανωτέρω ουσία, δηλαδή σε περίπτερα, καταστήματα λιανικής κ.λπ..

•  Υποχρεωτική για τους εμπόρους απόσυρση προϊόντων, στα οποία ανιχνεύεται η ουσία αυτή και κυκλοφορούν στην αγορά.

•  Επέλευση ποινικών κυρώσεων σε όσους δεν συμμορφώνονται με την απόφαση και δεν προβούν σε απόσυρση των προϊόντων αυτών.

Τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια θα ξεκινήσουν ελέγχους με σκοπό την εξακρίβωση τήρησης του νέου πλαισίου και της ύπαρξης τυχόν παραβάσεων.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις