Ελλάδα

Τέμπη: Απορρίφθηκε το αίτημα για διακοπή των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής

Από την πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών» απορρίφθηκε το αίτημα 29 συγγενών θυμάτων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος της 28ης Φεβρουαρίου 2023, για διακοπή των εργασιών της έως την ολοκλήρωση της σχετικής ανάκρισης από την εισαγγελία εφετών Λάρισας.

Κατά του αιτήματος τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης, και της Πλεύσης Ελευθερίας. Υπέρ της άμεσης διακοπής τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Νέα Αριστερά, η ΚΟ «Σπαρτιάτες», η ΚΟ «Νίκη» και ο αν. βουλευτής Κ. Φλώρος, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να προηγηθεί η κλήση ουσιωδών μαρτύρων, και εφόσον δεν έχει ολοκληρωθεί η ανάκριση από την εισαγγελία Λάρισας, να διακοπούν τότε οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

 Όπως είπε ο εισηγητής της ΝΔ Λ. Τσαβδαρίδης, το αίτημα δεν είναι συμβατό με τον Κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, διότι η εξεταστική επιτροπή είναι επιφορτισμένη, ως μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, να ελέγξει όλες τις ευθύνες που υπάρχουν. Όπως σημείωσε, ο ρόλος της εξεταστικής επιτροπής και της δικαστικής ανάκρισης είναι διακριτός, το υλικό της εξεταστικής διαβιβάζεται στον ανακριτή, ενώ τίποτα δεν εμποδίζει τη δικαιοσύνη να αποδώσει ευθύνες και εφόσον κρίνει να ζητήσει από τη Βουλή να ασκηθεί ποινική δίωξη και για πολιτικά πρόσωπα. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Β. Κόκκαλης είπε ότι η εξεταστική επιτροπή της Βουλής στερείται αυτή τη στιγμή, τα βασικά αποδεικτικά υλικά ώστε να εξακριβώσει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

Παράλληλα, απορρίφθηκε αίτημα των βουλευτών Ν. Βρεττού (Νίκη) και Κ. Φλώρου (ανεξάρτητος) για παραπομπή του μεταβατικού επικεφαλής του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκη στον εισαγγελέα για ψευδορκία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Γκύζη: Ο υπάλληλος καθαριότητας περιγράφει τη στιγμή που ο 59χρονος πυροβόλησε – «Η σφαίρα πέρασε δίπλα από το αυτί μου»
«Αν δεν είχε μπλοκάρει το όπλο δεν θα τον είχα δει. Όσο με πλησίαζε παραμίλαγε "τώρα θα δεις τι θα πάθεις, να δεις με ποιον έχεις μπλέξει"», αποκάλυψε ο 61χρονος που από τύχη σώθηκε από τους πυροβολισμούς
Υπάλληλος καθαριότητας
2
Μονή Μεγάλου Σπηλαίου: Στον ανακριτή ο ηγούμενος για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας στα Καλάβρυτα – Έσπρωξε δημοσιογράφο
Κατά την είσοδό του στο δικαστικό μέγαρο, ο ηγούμενος έσπρωξε μία δημοσιογράφο που τον ρωτούσε να πει τη δική του εκδοχή για την υπόθεση αρχαιοκαπηλίας
Ηγούμενος
1