Δευτέρα, 4 Μαρ.
11oC Αθήνα

Τέμπη: Αυτό είναι το «αδειόχαρτο» του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Τέμπη: Αυτό είναι το «αδειόχαρτο» του επιθεωρητή του ΟΣΕ

Το έγγραφο της αναρρωτικής άδειας που εξασφάλισε ο επιθεωρητής του ΟΣΕ, ο οποίος αντιμετωπίζει κακουργηματικές ποινικές διώξεις για την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, αλλά και την κατάθεση του γιατρού που την υπέγραψε, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το newsit.gr.

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν ο επιθεωρητής του Οργανισμού Συγκοινωνιών Ελλάδος προσήλθε στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία της Νευροχειρουργικής Κλινικής, δύο ημέρες μετά το τραγικό δυστύχημα. Στις 2 Φεβρουαρίου 2023 όπως φαίνεται από τα αρχεία του “Αχιλλοπουλείου” Νοσοκομείου εξετάζεται και στη συνέχεια υπογράφεται η αναρρωτική άδεια των 30 ημερών.

Οι δύο γιατροί που εμπλέκονται στην υπόθεση μετά την Ένορκη Διοικητική Εξέταση που πραγματοποιήθηκε, έχουν τεθεί σε αναστολή καθηκόντων, ενώ ο φάκελος τους θα σταλεί και στις ανακριτικές αρχές.

Πρόκειται για τον διευθυντή της Νευρολογικής του «Αχιλλοπουλείου» νοσοκομείου και πρώην πολιτευτή του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Χαυρτούρα, και έναν επιμελητή της ίδιας κλινικής. Ο πρώτος από τους παραπάνω, τόσο στην κατάθεση του, όσο και σε δηλώσεις του, ανέφερε ότι δεν είχε υπογράψει αυτός την άδεια, επέρριψε τις ευθύνες στο υφιστάμενο του και δήλωσε ότι έχει στοχοποιηθεί από άτομα που επιδιώκουν την εξόντωση του.

Από την πλευρά του, όμως, ο επιμελητής που όντως υπέγραψε στην άδεια στο υψηλόβαρμο στέλεχος του ΟΣΕ με διάγνωση “Διαταραχες των οσφυικών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων με ριζοπάθεια,” κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του στην Ένορκη Διοικητική Εξέταση ισχυρίστηκε ότι λειτουργούσε υπό τις εντολές του προϊσταμένου του. “Εγώ δεν εξέτασα τον ασθενή, αλλά πήρα τηλεφωνική εντολή από τον Προϊστάμενό μου, Χαυτούρα Νικόλαο να τον διευκολύνω, διότι δεν ήταν σε θέση να συνταγογραφήσει αναρρωτική άδεια επειδή δεν είχε εξωτερικά ιατρεία την 02-03-2023 και δεν είχε πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Τα εν λόγω επιβεβαιώνονται από το Μητρώο Εισερχομένων των εξωτερικών ιατρείων”, είπε -σύμφωνα με πληροφορίες- ο επιμελητής, ενώ σε ερώτημα εάν τον έχει εξετάσει και στο παρελθόν, τόνισε: “Όχι. Εκείνη την ημέρα (02-03-2023) που ήρθε να πάρει το χαρτί της αναρρωτικής άδειας, τον είδα να χωλαίνει και ως εκ τούτου δεν υπήρχε λόγος να αμφισβητήσω τη γνώμη του Προϊσταμένου μου, τον οποίο και εμπιστεύτηκα”.

Επίσης, φέρεται να επισήμανε ότι ο επιθεωρητής δεν είχε προγραμματισμένο ραντεβού και ανέφερε: “Μάλιστα ο ασθενής μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκα από τον προϊστάμενό μου, ότι θα επισκεφθεί το ιατρείο μου εντός ολίγων λεπτών για να του χορηγηθεί αναρρωτική άδεια, εγώ ενημέρωσα και την νοσηλεύτρια των ιατρείων ότι μας στέλνει ο διευθυντής έναν ασθενή για αναρρωτική άδεια. Όταν ο ασθενής εμφανίστηκε δηλώνοντας ότι είμαι ο κ. Ν. από τον κ. Χαυτούρα, τον παραπέμψαμε στην γραμματεία εξωτερικών ιατρείων, προκειμένου να εκδώσει ηλεκτρονικό έγγραφο επίσκεψης στο ιατρείο και υπάρχει πλήρης διαφάνεια, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις. Επιπροσθέτως θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν έχω, ούτε είχα ποτέ καμία φιλική, συγγενική ή επαγγελματική σχέση με τον Ν.Δ.”.

Παράλληλα, ο επιμελητής στην κατάθεσή φέρεται να πρόσθεσε ακόμη ότι “ο ίδιος ο προϊστάμενος, μου συνέταξε και υπέγραψε στο Μητρώο Εισερχομένων Περιστατικών Ασθενών των Εξωτερικών Ιατρείων διαδικασία της εξέτασης του ασθενούς από αυτόν σε άλλο χώρο (στο ιατρείο του), καθώς και το γεγονός ότι μου ζήτησε -επειδή δεν είχε τη δυνατότητα- να γράψω, αντί για αυτόν, την αναρρωτική άδεια στον ασθενή”.

Τέλος, ο Επιμελητής επισημαίνει στην κατάθεσή του ότι δεν γνώριζε πως ο επιθεωρητής του ΟΣΕ εργαζόταν στην συγκεκριμένη θέση και ότι ήταν “εμπλεκόμενος” στο δυστύχημα και -σύμφωνα με πληροφορίες- υποστήριξε ότι “αν ήξερα δεν θα υπέγραφα την αναρρωτική”.

Όπως αναγράφεται στο χαρτί που του χορηγήθηκε: «Διεγνώσθη με διαταραχές των οσφυϊκών και άλλων μεσοσπονδύλιων δίσκων». Για αυτήν την διάγνωση, του χορηγήθηκαν Βιταμίνη D και Βιταμίνη Β9 (Filicine).

Ρεπορτάζ: Αναστασία Σταματοπούλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις