Παρασκευή, 19 Απρ.
21oC Αθήνα

Τέμπη: Συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για τα θύματα της τραγωδίας

Τέμπη: Συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για τα θύματα της τραγωδίας

«Να μη σιωπήσει κανείς!», «Δεν ξεχνώ». Με αυτά τα συνθήματα, το απόγευμα του Σαββάτου (04.03.2023) μέλη της ΚΝΕ καλούσαν τον κόσμο να συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και να διαμαρτυρηθεί για την τραγωδία που σημειώθηκε με τη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. 

Κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης της ΚΝΕ στο Σύνταγμα για την σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, ο ουρανός γέμισε φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων του δυστυχήματος. «Είναι χρέος μας το έγκλημα αυτό να μην ξεχαστεί, να μη συγκαλυφθεί!» έγραφε ένα από τα μηνύματα των διαδηλωτών. 

Δείτε βίντεο:

«Όλων των νεκρών να γίνουμε η φωνή!», έγραφε ένα από τα πανό των διαδηλωτών που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα. 

«Ήταν ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ενόχους κράτος και εταιρεία, τόνισε ο ‘Αγγελος Θωμόπουλος, στέλεχος της ΚΝΕ, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων Μηχανικών ΕΜΠ στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. «Δυναμώνουμε τον αγώνα, θα γίνουμε η φωνή των νεκρών», πρόσθεσε.

Δείτε φωτογραφίες:

Οι διαδηλωτές με τσάντες σχημάτισαν τη φράση «Δεν ξεχνώ», ενώ με κεριά έγραψαν «Τα κέρδη τους, οι νεκροί μας».

Δείτε φωτογραφίες:

Οι διαδηλωτές άπλωσαν και ένα  μαύρο πανί μπροστά στη Βουλή. 

Δείτε βίντεο:

«Είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα»

Στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα παραβρέθηκε και ο νέος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής. «Είμαστε σήμερα εδώ για την Αγάπη, την Αναστασία, τον Βάιο, τη Θώμη, τον Κυπριανό, τον Παναγιώτη, την Χρύσα…, 57 άνθρωποι εξακριβωμένα και δεκάδες ακόμα αγνοούμενοι, οι περισσότεροι νέοι στην ηλικία όπως κι εμείς, που έβγαλαν εισιτήριο για το τρένο χωρίς επιστροφή» είπε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του. 

«Ο καθένας τους είναι ένας από εμάς και ο καθένας μας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους. Είμαστε εδώ για τις οικογένειες και τους οικείους όλων όσοι έχασαν τη ζωή τους, για τους τραυματίες και όλους τους επιβάτες που παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να συνεχίσουν τη ζωή τους.

Για τις μανάδες που άδικα περίμεναν το παιδί τους να απαντήσει στο μήνυμα “στείλε όταν φτάσεις”. Δεν έφτασε ποτέ, αλλά εμείς “θα πάρουμε εκδίκηση για σένανε μικρέ”, όπως λέει και το σύνθημα των μαθητών και φοιτητών στις χθεσινές συγκλονιστικές πορείες που τράνταξαν όλη τη χώρα και όλες τις καρδιές» είπε ο νέος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής, κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Και συνέχισε: «Είμαστε εδώ για να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Την αλήθεια που θάψανε με τα ψέματα, τις δικαιολογίες, την υποκρισία τους.

Είμαστε εδώ γιατί έχουμε μάθει να μη σιωπάμε μπροστά στα εγκλήματα των επιχειρηματικών ομίλων και του κράτους τους, αλλά να σφίγγουμε τα δόντια και να αγωνιζόμαστε κόντρα στις αιτίες και τους ενόχους.

Τώρα δεν είναι η ώρα της σιωπής, είναι η ώρα της φωνής και του αγώνα. “Στο έγκλημα αυτό καμία ανοχή, όλων των νεκρών να γίνουμε φωνή”. Τους το χρωστάμε.

Βροντοφωνάζουμε τα πράγματα με το όνομά τους!». 

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο νέος γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής σημείωσε: «Χιλιάδες λαού και νεολαίας βρέθηκαν και θα συνεχίζουν να βρίσκονται στους δρόμους.

Αύριο στην Αθήνα, στις 11.00 στο Σύνταγμα, μαζί με τους απεργούς σιδηροδρομικούς.

Από Δευτέρα σε όλη την Ελλάδα, με καταλήψεις σε σχολεία και σχολές, με αποχές. Με Γενικές Συνελεύσεις για να αποφασιστούν οι επόμενες αγωνιστικές και πολύμορφες δράσεις. Με πανό και συνθήματα, με πρωτοβουλία και αγωνιστικό παλμό σε κάθε χώρο νεολαίας.

Την Τετάρτη να κλείσουν όλοι οι χώροι Εκπαίδευσης και να βουλιάξει ξανά η Αθήνα και όλη η Ελλάδα. Η κινητοποίηση των φοιτητών, των μαθητών, των εργατών να γίνει ένα φουσκωμένο ποτάμι. Στο δίλημμα “τα κέρδη τους ή οι ζωές μας” θα βγούμε νικητές!

Είναι ώρα ευθύνης και μάχης για κάθε μέλος της ΚΝΕ.

Είναι ώρα απόφασης για οργάνωση και αγώνα για κάθε πρωτοπόρο νέο και φίλο της ΚΝΕ.

Η Ιστορία κατέγραψε το έγκλημα. Τώρα θα καταγράψει τη στάση και τη δράση του καθένα μας για να μην επαναληφθεί.

Είναι ώρα να δώσει “τρόπο” στην οργή κάθε νέος και νέα που αγανακτεί.

Έχουμε εμπιστοσύνη στη δύναμη του οργανωμένου λαού. Σε ένα κίνημα που ενιαία σε όλη την Ελλάδα μπορεί να ενώσει τις διεκδικήσεις για τη ζωή που μας αξίζει στον 21ο αιώνα.

Το “πάμε κι όπου βγει”, με τον πιο τραγικό τρόπο, για ακόμα μια φορά, επιβεβαιώθηκε πού οδηγεί. Είναι η λογική των αστικών κομμάτων, των κυβερνήσεων, που μας έφεραν αυτή την καταστροφή.

Τώρα πρέπει να πάμε αλλιώς.

Για να γίνουν οι συγκοινωνίες κοινωνική περιουσία, με μια άλλη εξουσία, ενταγμένες σε ενιαίο κρατικό φορέα, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, για να λειτουργούν όχι για το κέρδος των καπιταλιστών, αλλά για την εξυπηρέτηση των μεταφορικών αναγκών του λαού μας. Τότε και μόνο τότε θα υπάρχει φθηνή λαϊκή συγκοινωνία, ασφαλής, συχνή και σύγχρονη. Τότε θα πάψει η κοιλάδα των Τεμπών να είναι ο φόβος των μηχανοδηγών…

Είναι η ώρα η νέα γενιά να πάρει την κατάσταση στα χέρια της. Με τις πολιτικές της επιλογές και με τον αγώνα της να μην επιτρέψει το έγκλημα να ξεχαστεί ή να συγκαλυφθεί, να τιμωρήσει και να εκδικηθεί πολιτικά αυτούς που της στερούν το μέλλον, τα όνειρα και την ίδια τη ζωή.

Τώρα η οργή να γίνει απόφαση ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Για τον Γιάννη, τον Γιώργο, την Ελπίδα, την Κλαούντια… Για όλους εμάς και τις νέες γενιές που κουβαλάμε μέσα μας».

H συγκέντρωση της ΚΝΕ στο Σύνταγμα ολοκληρώθηκε με τη φωνή του Παύλου Σιδηρόπουλου να τραγουδά «Έχε το νου σου στο παιδί…». 

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις