Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Τέμπη: Τρεις εκπαιδευμένοι σκύλοι στο οικόπεδο με το χώμα από το δυστύχημα – «Ανιχνεύουν dna έως και 13 χρόνια μετά»

Τέμπη: Τρεις εκπαιδευμένοι σκύλοι στο οικόπεδο με το χώμα από το δυστύχημα – «Ανιχνεύουν dna έως και 13 χρόνια μετά»

Μια ιδιωτική ομάδα με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους πραγματοποιούν σήμερα έρευνα στο οικόπεδο όπου μεταφέρθηκαν μπάζα και 300 κυβικά χώματος από τα Τέμπη.

Όπως αναφέρει το thesstoday.gr η Μόλλυ, η Κόρντα και ο Έκο, τα τρία βελγικά μαλινουά που έχουν συμβάλει καθοριστικά σε αρκετές υποθέσεις εξαφάνισης – όπως αυτή του Μπάμπη Κούτσικου – θα ξεκινήσουν την έρευνα από νωρίς το πρωί στο χώμα που προέρχεται από το σημείο της τραγωδίας των Τεμπών. Σκοπός, να δοθούν απαντήσεις στους συγγενείς των θυμάτων αλλά και νέα ευρήματα σχετικά με τις συνθήκες της σύγκρουσης.

Διαψεύδοντας την άποψη ότι «λόγω χρόνου, δεν μπορούν να βρεθούν νέα στοιχεία», η εκπρόσωπος Τύπου της Αnubis K-9 Αγγελική Διακομανώλη δηλώνει στο Thesstoday.gr ότι τα σκυλιά της ομάδας μπορούν να εντοπίσουν ανθρώπινο υλικό έως και χρόνια μετά. «Τα σκυλιά είναι ειδικά εκπαιδευμένα και μπορούν να βρουν ανθρώπινα υπολείμματα, ανθρώπινο υλικό και προσωπικά αντικείμενα εφόσον περικλείονται από ανθρώπινο υλικό, ακόμη και μετά από 13 χρόνια.

Το ότι πέρασαν 13 μήνες, δε σημαίνει ότι δε θα βρεθούν υπολείμματα. Εφόσον είναι εκεί θα βρεθούν. Επειδή όμως τα δείγματα έχουν υποστεί κακοποίηση από φυσικούς παράγοντες, το εργαστήριο μπορεί να μην καταφέρει να τα ταυτοποιήσει. Τη στιγμή που υπάρχουν οικογένειες που ψάχνουν να βρουν τους ανθρώπους τους, και ενώ υπάρχει αγνοούμενο άτομο (σ.σ η Εριέττα Μόλχο) θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι το λένε αυτό. Εδώ βρέθηκαν στοιχεία μετά από ένα χρόνο (τον Νοέμβριο), επομένως πώς θα αδυνατούμε να βρούμε μετά από 13 μήνες;», τονιζει.

 

Σημειώνεται ότι τον Νοέμβριο του 2023, οκτώ μήνες μετά τη φονική σύγκρουση, η ομάδα Anubis K-9 είχε επιχειρήσει στο Κουλούρι όπου μεταφέρθηκαν τα συντρίμμια. Τα τότε ευρήματα κατέρριψαν και κάποιες από τις αρχικές θέσεις του κρατικού μηχανισμού αλλά και τεχνικών συμβούλων, αναφέρει η κ. Διακομανώλη. Ορισμένα, ταυτοποιήθηκαν αρκετές φορές σε αριθμό με προσωπικά αντικείμενα που καθόρισαν τις θερμοκρασίες τη στιγμή της έκρηξης, ενώ ανευρέθησαν και δυο κομμάτια από το κυλικείο, που έδειξαν ότι δεν είχε καεί -όπως είχε ειπωθεί-, παρά μόνο σε ένα τμήμα του.

Σημειώνεται ότι και την περασμένη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία για ευρήματα. Σε ό,τι αφορά το δικαστικό κομμάτι μέχρι το Πάσχα αναμένεται να απολογηθούν τόσο τα στελέχη της ΕΡΓΟΣΕ που κατηγορούνται όσο και δύο άλλα στελέχη της Hellenic Train.

Ο εφέτης ανακριτής περιμένει τις πραγματογνωμοσύνες για να τις εντάξει στη δικογραφία την οποία αναμένεται να παραδώσει μέσα στο καλοκαίρι ώστε να οριστεί η δίκη που θα γίνει σε έναν χώρο των πρώην ΤΕΙ Θεσσαλίας, περίπου στις αρχές του επόμενου δικαστικού έτους.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις