Τεράστιο πλήγμα έχει δεχτεί η ελληνική μελισσοκομία – Απογοητευτική η χρονιά

Ως μια από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων 20 ετών στη μελισσοκομία χαρακτήρισε τη φετινή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), Βασίλης Ντούρας, με την πτώση στην παραγωγή να εκτιμάται ότι θα αγγίζει και το 50%, σε σχέση με την περασμένη χρονιά.

Ο κ. Ντούρας σημειώνει πως «η χρονιά, ως αποτέλεσμα, είναι κάτω του μετρίου. Για πολλούς μελισσοκόμους είναι απολύτως απογοητευτική».

Καλές αποδόσεις όπως λέει, είχαν τα μέλια από πεύκο, μέτρια αυτά από το θυμάρι ενώ σχεδόν μηδενική είναι η παραγωγή μελιού από έλατο συμπληρώνοντας πως τα ανθόμελα που υπάρχουν είναι ελάχιστα.

«Για φέτος η αγορά δεν έχει κινηθεί ακόμη στη χονδρική» τόνισε ο κ. Ντούρας και εκτίμησε πως «θα μείνουμε στις περσινές τιμές, εκτός αν πείσουμε την πολιτεία να κινηθεί γρήγορα και να αποκτήσει το μέλι το ελληνικό σήμα».

Αριθμοί για τη συνολική παραγωγή μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν καθώς πολλοί μελισσοκόμοι βρίσκονται ακόμη στη διαδικασία του τρυγητού στα πεύκα. Ωστόσο σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Ντούρα «εάν δεχτούμε ότι ένας επαγγελματίας για να βγάλει μεροκάματο χρειάζεται 20 κιλά μέλι/κυψέλη, φέτος η εκτίμησή μας είναι ότι δεν ξεπέρασε τα 10 κιλά».

Η μείωση του τουρισμού έπληξε τον κλάδο της μελισσοκομίας

Ο κλάδος της μελισσοκομίας ήταν ένας από τους πολλούς που «χτυπήθηκε» από την πανδημία του κορονοϊού, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη μείωση των ανθρώπων που προτίμησαν τη χώρα μας για να κάνουν τις καλοκαιρινές διακοπές τους.

Σημείωσε ότι «τουρισμός δεν υπήρχε, οπότε, εκ των πραγμάτων, δεν πουλήθηκε μέλι. Αν ερχόμασταν από μια καλή, παραγωγική χρονιά (γιατί δυστυχώς και το 2019 δεν ήταν καλή μελισσοκομική χρονιά) οι αποθήκες των μελισσοκόμων θα ήταν γεμάτες» είπε ο κ. Ντούρας και πρόσθεσε ότι «η φετινή χρονιά όταν κλείσει, θα κλείσει με μειωμένη παραγωγή πάνω από 50% και είναι αντιληπτό σε όλους ότι η μελισσοκομία έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα».

«Το 70-80% του ελληνικού μελιού πουλιέται σχεδόν χέρι με χέρι. Ο κορονοϊός μείωσε κατά πολύ αυτή τη δυνατότητα» επισήμανε ο κ. Ντούρας.

Κατά τη διάρκεια των προηγούμενων μηνών η κατανάλωση του μελιού μπορεί να αυξήθηκε όπως λέει ο ίδιος, όμως αυτό συνέβη κυρίως στα «φθηνά εισαγόμενα μέλια», με την κατανάλωση του ελληνικού μελιού να μένει σταθερή. Κάτι που σύμφωνα με τον κ. Ντούρα «οφείλεται στην κακή λειτουργία της αγοράς, που με την πρακτική της τα τελευταία χρόνια έχει αποπροσανατολίσει τον καταναλωτή, με κύριο υπεύθυνο τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ».

«Ζητάμε την ένταξη της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ»

Μια βοήθεια που θα μπορούσε να έρθει από την πλευρά της ελληνικής πολιτείας είναι η ένταξη του κλάδου της μελισσοκομίας στους πληττόμενους ΚΑΔ. Κάτι τέτοιο όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ «θα έδινε τη δυνατότητα διευκόλυνσης – ρύθμισης σε οφειλές στο Δημόσιο και στις τράπεζες» και ζήτησε να «εισακουστούν τα αιτήματά μας και να συνεχίσει η μελισσοκομία να παράγει από το πουθενά και να δίνει αυτά τα υπέροχα προϊόντα».

Οι παράνομες ελληνοποιήσεις

Μια ακόμη «ανοικτή πληγή» που υπάρχει στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής και κατ’ επέκταση και στη μελισσοκομία είναι οι παράνομες ελληνοποιήσεις. Μόλις πριν από σχεδόν ένα μήνα οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΕΦΕΤ σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Αττικής στο πλαίσιο του προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για τη νοθεία του μελιού» έτους 2020 σε ελέγχους που πραγματοποίησαν διαπιστώθηκαν παραβάσεις, και ζητήθηκε η άμεση ανάκληση του συνόλου των συγκεκριμένων παρτίδων των εν λόγω προϊόντων.

«Εδώ και ένα μήνα φαίνεται ότι λειτούργησε το κράτος σε αυτό τον τομέα και είχαμε τις ανακοινώσεις του ΕΦΕΤ, σύμφωνα με τις οποίες βρέθηκαν στα σούπερ μάρκετ “μέλια” με καραμελόχρωμα, χαρακτηρίστηκαν ως μη ασφαλή και κλήθηκαν να αποσυρθούν από τα ράφια. Αυτά τα “μέλια” για μας είναι τα εισαγόμενα, τα οποία χρωματίστηκαν με καραμελόχρωμα για να μπορούν να πωληθούν ως μέλι» ανέφερε ο ίδιος.

Και συμπλήρωσε «εάν δεν γίνουν συντονισμένοι έλεγχοι και δεν πάρουν το “μήνυμα” οι επιχειρηματίες ότι το πανηγύρι τελείωσε, δυστυχώς με τις ελληνοποιήσεις θα συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τον καταναλωτή και να καταστρέφουν την παραγωγή και βεβαίως να δημιουργούν προβλήματα στην κανονικότητα της αγοράς».

Αραμπατζή: «Κανείς αγρότης που επλήγει δε θα μείνει χωρίς στήριξη»

Σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπογράμμισε: «Σε συνεργασία με την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Μελιού και την Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος διερευνούμε την δυνατότητα στήριξης των μελισσοκόμων από την πανδημία του κορονοϊού, στο δόγμα της Κυβέρνησης και της ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ ότι: ουδείς αγρότης, κτηνοτρόφος, μελισσοκόμος, αλιέας, που επλήγη αποδεδειγμένα από την κρίση θα μείνει χωρίς στήριξη».

Παράλληλα ανέφερε ότι «οι Υπηρεσίες μας έχουν ζητήσει από τους συλλογικούς φορείς του κλάδου όλα εκείνα τα ικανά στοιχεία να αποδείξουν την τυχόν ζημία, που προκάλεσε η κρίση του COVID-19, προκειμένου να τεκμηριωθεί το σχετικό αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως επιβάλλει το προσωρινό πλαίσιο των Κρατικών Ενισχύσεων και όπως έχει ακολουθηθεί, σε κάθε πληγέντα από την πανδημία κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής».

«Η πολιτική βούληση είναι δεδομένη και εξαντλούμε κάθε δυνατότητα στο πλαίσιο, που θέτουν οι Κανονισμοί» κατέληξε η κ. Αραμπατζή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Lockdown… Χριστουγέννων! Ρεβεγιόν με λίγους, ψώνια με μέτρα, εστίαση με τραπεζάκια έξω

Lockdown… Χριστουγέννων! Ρεβεγιόν με λίγους, ψώνια με μέτρα, εστίαση με τραπεζάκια έξω

Έξω με... μπουφάν ή μέσα με αυστηρότατους όρους θα λειτουργήσει η εστίαση τα Χριστούγεννα. Όλες οι τελευταίες πληροφορίες για το πώς θα "μαλακώσει" το lockdown με το βλέμμα στις γιορτές και την αγορά. Τι θα ισχύσει για το... οικογενειακό τραπέζι και την απαγόρευση κυκλοφορίας.
Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι με νέα τροπολογία

Επίδομα θέρμανσης: Διευρύνονται οι δικαιούχοι με νέα τροπολογία

Τον επαναπροσδιορισμό των δικαιούχων για το επίδομα θέρμανσης με στόχο τη διεύρυνσή τους, προβλέπει τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή και ψηφίζεται αύριο. ... Διαβάστε περισσότερα
Τηλεφωνικές γραμμές στήριξης από τον δήμο Αθηναίων

Τηλεφωνικές γραμμές στήριξης από τον δήμο Αθηναίων

Τηλεφωνικές γραμμές ψυχολογικής – κοινωνικής υποστήριξης, πρώτης ιατρικής βοήθειας και εργασιακών θεμάτων, με επιστημονικό και άλλο εξειδικευμένο προσωπικό λειτουργεί ο δήμος Αθηναίων. «Εκτός από τις ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: Αριθμοί σοκ με 396 νεκρούς σε 96 ώρες και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά

Κορονοϊός: Αριθμοί σοκ με 396 νεκρούς σε 96 ώρες και εκατοντάδες διασωληνωμένους καθημερινά

Μόνο από το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου, ως και σήμερα η Ελλάδα θρηνεί 396 νεκρούς από τον φονικό ιό, την ώρα που ο πίνακας με τον αριθμό των διασωληνωμένων προκαλεί ανησυχία για ακόμη πιο εφιαλτικούς αριθμούς. Ο κορονοϊός είναι εδώ και δοκιμάζει την χώρα μας...
Αυτά αγόρασαν οι Έλληνες την πρώτη εβδομάδα του lockdown – Αύξηση πωλήσεων 17,1% στα σούπερ μάρκετ

Αυτά αγόρασαν οι Έλληνες την πρώτη εβδομάδα του lockdown – Αύξηση πωλήσεων 17,1% στα σούπερ μάρκετ

Σε αύξηση 17,1% των πωλήσεων των σούπερ μάρκετ (καταστήματα τροφίμων άνω των 100 τ.μ., Ηπειρωτική Ελλάδα και Κρήτη, εξαιρούμενων των νησιών) οδήγησαν οι μαζικές αγορές ... Διαβάστε περισσότερα
Κορονοϊός: 210 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

Κορονοϊός: 210 ιδιώτες γιατροί έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Βόρειας Ελλάδας

«Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος είναι 210, τους οποίους και ευχαριστούμε», ... Διαβάστε περισσότερα