Ελλάδα

Θάνατος 6χρονου από στρεπτόκοκκο – Ζαούτης: «Κάποιοι οργανισμοί ανταποκρίνονται πιο δύσκολα σε κοινά μικρόβια»

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Στο περιστατικό με το 6χρονο κοριτσάκι που έχασε τη ζωή του από σηπτικό σοκ εξαιτίας στρεπτόκοκκου, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (22.02.2023) στο Action24. 

Οι θάνατοι από τον στρεπτόκοκκο Α είναι εξαιρετικά σπάνιοι, τόνισε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Καθηγητής Παιδιατρικής, Θεοκλής Ζαούτης, αναφερόμενος στο πρώτο θανατηφόρο κρούσμα που καταγράφηκε στα μέσα του μήνα από τις υγειονομικές αρχές της χώρας μας. Ωστόσο, εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «είναι ένα πολύ κοινό μικρόβιο και σε ελάχιστα περιστατικά μπορεί να είναι θανατηφόρο».

Ο Θεοκλής Ζαούτης επισήμανε πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να συνηγορεί σε λάθος διάγνωση ή καθυστερημένη διαχείριση του περιστατικού. Επίσης, όπως είπε, οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακριβώς τον λόγο για τον οποίο ορισμένοι οργανισμοί ανταποκρίνονται με μεγαλύτερη δυσκολία, ακόμη και σε κοινά μικρόβια.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τόνισε, ωστόσο μιλώντας στο Action 24, πως δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να παραπέμπει σε έξαρση στρεπτόκοκκου στην Ελλάδα: «Δεν έχουμε κάποιο στοιχείο που αν δείχνει έξαρση, οι γονείς με τα πρώτα συμπτώματα να μιλούν με τον παιδίατρο για να γίνεται η εξέταση και η φαρμακευτική αντιμετώπιση. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με απλή αντιβίωση», είπε.

Προσοχή με την Covid για ηλικιωμένους και ευάλωτους  

Ερωτώμενος το πρωί στην ΕΡΤ για την πορεία της Covid-19, της γρίπης και των άλλων εποχικών λοιμώξεων, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, μίλησε για σταθεροποίηση.

«Υπάρχει σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα και σε αυτό έχει βοηθήσει ο καλός καιρός και το αυξημένο επίπεδο ανοσίας. Επίσης ακόμα κι αν έχουμε αυξημένο ιικό φορτίο στα λύματα αυτό δεν περνά στους σκληρούς δείκτες».

Ωστόσο, σε ερώτηση για το εάν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα και αν υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού στις παρελάσεις του Καρναβαλιού, ο Θεοκλής Ζαούτης τόνισε ότι πρέπει να προστατεύσουμε τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες. 

Πηγή: iatropedia.gr

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Βίντεο ντοκουμέντο από παλαιότερη σύλληψη του ενός εκ των τριών συλληφθέντων για την έκρηξη στην Πλάκα
Το βίντεο αφορά την φερόμενη δράση του 34χρονου ο οποίος είχε επιχειρήσει να διαρρήξει ένα σπίτι όμως ο ιδιοκτήτης, ο οποίος ήταν και αστυνομικός, τον ακινητοποίησε και του πέρασε χειροπέδες
Έκρηξη στην Πλάκα: Βίντεο ντοκουμέντο από παλαιότερη σύλληψη του ενός εκ των τριών συλληφθέντων
Χωριάτικο: Αποκαλύψεις που «καίνε» από στενό συνεργάτη του Άγγελου Γιαννακόπουλου – «Η μαστροπεία η κύρια πηγή εσόδων»
Όπως είπε ο Άγγελος Γιαννακόπουλος δεν έπαιρνε καμία απόφαση χωρίς να ακούσει τη γνώμη των έμπιστών του με τον Ρίζο Ρίζο να είναι το δεξί του χέρι
Το Χωριάτικο
Άρτα: Αθώος ο οφθαλμίατρος για παθητική δωροδοκία – Κατηγορήθηκε ότι ζήτησε «φακελάκι» για να χειρουργήσει ηλικιωμένη
«Ο καταγγέλλων υπέπεσε σε πλήθος αντιφάσεων ως προς τον χρόνο και την περιγραφή των υποτιθέμενων πραγματικών περιστατικών και δεν έπεισε το δικαστήριο»
istock
Συγκλονίζει θύμα του υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού για τους εμπρησμούς στη Γλυφάδα: «Μου είπε ότι θα με σκοτώσει»
«Από θαύμα δεν ήταν μέσα η κόρη μου, είχε βίαιη συμπεριφορά και την απειλούσε, ήθελε να μας σκοτώσει» λέει ο πατέρας της 36χρονης πρώην συντρόφου του 45χρονου
Γλυφάδα: Συγκλονίζει θύμα του υπαξιωματικού του Πολεμικού Ναυτικού για τους εμπρησμούς – «Μου είπε ότι θα με σκοτώσει»