Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ο μεγάλος φόβος στη διερεύνηση των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας

Θάνατος τριών παιδιών στην Πάτρα: Ο μεγάλος φόβος στη διερεύνηση των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας

Στο μικροσκόπιο οι θάνατοι της Μαλένας το 2019 και της μικρής Ίριδας στην Πάτρα, το 2021. Οι επιστήμονες εξηγούν πως δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα πέσει άπλετο φως από τις αναλύσεις που γίνονται…

Η υπόθεση με τα νεκρά παιδιά από την Πάτρα εξελίσσεται και καθημερινά το φως της δημοσιότητας βλέπουν νέα στοιχεία που τροφοδοτούν συζητήσεις. Αυτή τη φορά ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας προσπαθεί να εξηγήσει τις δυσκολίες που κρύβονται στη διερεύνηση των θανάτων της Ίριδας και της Μαλένας. Όπως λέει αν τους χορηγήθηκε τοξική ουσία και αυτή ήταν πολύ τοξική, ίσως να μην εντοπιστεί παρά το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που έχει επιστρατευτεί.

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας Δημήτρης Κούβελας, μίλησε στο Mega για τον φασματογράφο, που πρόκειται να ρίξει φως στην πολύκροτη υπόθεση του θανάτου των τριών παιδιών από την Πάτρα. Για το μηχάνημα τελευταίας τεχνολογίας που επιστρατεύεται για τον εντοπισμό ουσιών.

«Αυτό που έχει σημασία δεν είναι το υψηλής τεχνολογίας μηχάνημα, είναι ότι υπάρχουν εξειδικευμένα άτομα που μπορούν να βελτώσουν την ποιότητα της δουλειάς τους μέσα από αυτά τα μηχανήματα. Δεν πρόκειται για ένα μηχάνημα αλλά για μία συστοιχία, είναι μία σειρά συσκευών που η πρώτη διάταξη είναι αυτή που διαχωρίζει τις ουσίες μεταξύ τους. Οι ουσίες πρέπει να ξεχωρίσουν και μετά χρειάζεται ένας ανισχευτής ο οποίος, χρησιμοποιεί κάποιες φυσικοχημικές ιδιότητες των ουσιών που υπάρχουν μέσα στο δείγμα», ανέφερε αρχικά.

«Χρησιμοοιούμε μία τεχνική που ονομαζεται χρωματογραφία, και το δείγμα το βάζουμε σε ένα σημείο, και κινείται είτε με το βάρος του είτε τριχοειδικά φαινόμενα, πάνω σε ένα υπόστρωμα το οποίο, έχει διαφορετικό ρυθμό κατακράτησης των διαφόρων ουσιών»,

«Στην συνέχεια αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται και μπορούμε να μετρήσουμε είτε την ένταση του φωτός, είτε την απορρόφηση, είτε την εκπομπή και διάφορα άλλα φαινόμενα. Αυτή τη στιγμή η καλύτερη τεχνολογία, είναι μέσω του βάρους του μορίου, και αυτά τα μηχανήματα ονομάζονται φασματογράφοι. Το κλασικό είναι να έχουμε πρότυπες ουσίες», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Όταν έχουμε το δείγμα ζωντανό είναι πιο εύκολο, είναι δύσκολο σε πτωματικό υλικό εκταφής να γίνει καθώς θα πρέπει να αντιληφθούμε, σε ποιόν ιστό θα μπορούσε να βρεθεί η ουσία και να τον απομονώσουμε. Μπορούμε να βρούμε το φάρμακο που έχει χορηγηθεί από τις τρίχες ή από τα οστά, ή στα όργανα υψηλής αιμάτωσης, όπως είναι ο μυελός των οστών. Εάν η τοξικη ουσία ήταν πολύ δραστική, μπορεί και να μην είναι δυνατόν να ανιχνευθεί», ξεκαθάρισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις