Τετάρτη, 24 Απρ.
21oC Αθήνα

Θάνος Μικρούτσικος: Η απάντηση της Μενδώνη στην επιστολή της οικογένειάς του

Θάνος Μικρούτσικος: Η απάντηση της Μενδώνη στην επιστολή της οικογένειάς του

Με μια επιστολή απάντησε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην οικογένεια του Θάνου Μικρούτσικου, που αρνήθηκε την κηδεία δημοσία δαπάνη εξαιτίας του ζητήματος με τα πνευματικά δικαιώματα.

«Η πρωτοβουλία του δημοσίου να τελεστεί δημοσία δαπάνη η κηδεία του Θάνου Μικρούτσικου ήταν η ελάχιστη τιμή σε έναν σπουδαίο δημιουργό», αναφέρει στην επιστολή της η Λίνα Μενδώνη και εκφράζει τη λύπη της γιατί «αν το φόρο τιμής που η Ελληνική Πολιτεία θέλησε να αποτίσει στον κοσμαγάπητο συνθέτη τον εκλαμβάνετε ως φιλανθρωπία».

Όπως σημειώνει η υπουργός Πολιτισμού, θέλησε να απαντήσει στην επιστολή της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου, «για να σας διαβεβαιώσω ότι θεωρώ ότι η μέγιστη τιμή στους δημιουργούς είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Και προφανώς οι καλλίτεροι εγγυητές της διασφάλισης αυτών των δικαιωμάτων είναι οι ίδιοι οι δημιουργοί».

Σε ό,τι αφορά στα πνευματικά δικαιώματα, στα οποία κυρίως αναφέρεται η επιστολή της οικογένειας του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, η Λίνα Μενδώνη αναφέρει πως «η θέση μου ήταν σαφής και ξεκάθαρη από την πρώτη στιγμή: Η εναρμόνιση με την ισχύουσα ευρωπαϊκή νομοθεσία, που σημαίνει ότι οι ίδιοι οι δημιουργοί πρέπει να διαχειρίζονται το θέμα των πνευματικών τους δικαιωμάτων μέσα από έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης».

Η υπουργός Πολιτισμού κάνει λόγο για προσπάθεια να δημιουργηθούν εντυπώσεις «για πολιτικούς ή άλλους λόγους και από συγκεκριμένες πλευρές» για να μεταφορά επιλεκτικά πληροφοριών «σε ένα γενικότερο κλίμα παραπληροφόρησης».

«Σας βεβαιώ ότι ούτε στιγμή δεν παρέκκλινα της αρχικής άποψής μου. Ουδεμία πρόθεση υφίσταται εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού να αναλάβει ιδιώτης την διαχείριση των δικαιωμάτων των στιχουργών και των συνθετών. (…) Βούληση μας είναι οι δημιουργοί να έχουν τη δυνατότητα και το δικαίωμα της αυτοδιαχείρισης της πνευματικής τους περιουσίας. Γι’ αυτό, πρέπει τα δικαιώματα τους να είναι εξασφαλισμένα μέσω ενός Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης».

Δείτε όλη την επιστολή της Λίνας Μενδώνη

[pdf-embedder url=”https://www.newsit.gr/wp-content/uploads/2020/01/mendoni_mirkoutsikos.pdf”]

Η επιστολή της οικογένειας Μικρούτσικου

Με ανοιχτή επιστολή της προς τη Λίνα Μενδώνη, τα παιδιά και η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου αφού ευχαρίστησαν για την πρωτοβουλία να γίνει η κηδεία του μεγάλου μουσικοσυνθέτη δημοσία δαπάνη, ανακοίνωσαν πως δεν μπορούν να την αποδεχτούν.

Και ο λόγος, όπως εξήγησαν, ήταν το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. «Παρακολουθώντας τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων αναρωτιόμαστε πώς τιμάει μια χώρα τους δημιουργούς της. Μετά από συνεχείς διαβεβαιώσεις ακόμα και του σημερινού πρωθυπουργού ότι θα στηρίξουν έναν ανεξάρτητο φορέα αυτοδιαχείρισης συλλογής των πνευματικών δικαιωμάτων πληροφορηθήκαμε ότι θα δοθεί άδεια σε ιδιώτη να κάνει Ανώνυμη εταιρεία δικαιωμάτων για να διαχειριστεί στην Ελλάδα τα δικαιώματα των συνθετών και στιχουργών, Ελλήνων και ξένων.

Σε μια χώρα που οι δημιουργοί δεν έχουν την δυνατότητα διαχείρισης των πνευματικών τους δικαιωμάτων γιατί να κηδεύονται εκπρόσωποί τους δημοσία δαπάνη; Οι άνθρωποι που ένωσαν με τα τραγούδια τους αυτή τη χώρα (…) δεν έχουν ανάγκη από ενέργειες που περισσότερο με φιλανθρωπία ακούγονται και λιγότερο με τιμή. Συντασσόμαστε δίπλα στους υπόλοιπους δημιουργούς και στο δίκαιο αίτημά μας να δοθεί άμεσα άδεια στην ΕΔΕΜ και δεν αποδεχόμαστε την προσφορά για κηδεία δημοσία δαπάνη».

Δείτε την ανάρτηση που έκανε η σύζυγος του Θάνου Μικρούτσικου, Μαρία Παπαγιάννη

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις