Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Θάνος Πλεύρης: Εξετάζεται η διαγραφή προστίμων για τους άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν

Θάνος Πλεύρης: Εξετάζεται η διαγραφή προστίμων για τους άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν

Παράθυρο διαγραφής των προστίμων που είχαν επιβληθεί σε πολίτες άνω των 60 που αρνούνταν να εμβολιαστούν κατά του κορονοϊού άφησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Το πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα, αν τελικά αποφασιστεί, θα διαγραφεί για εκείνους που τελικά πείστηκαν και έκαναν το εμβόλιο.

Και ενώ για τη διαγραφή προστίμων στους πολίτες άνω των 60 που τελικά εμβολιάστηκαν ο Θάνος Πλεύρης είναι διαλλακτικός, για τους υγειονομικούς που παραμένουν ανεμβολίαστοι, είναι το ακριβώς αντίθετο. Αλλά άφησε κι εκεί ένα… παράθυρο.

Μιλώντας το πρωί της Τετάρτης (14.09.2022) στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η άποψή του είναι πως πρέπει να μείνουν εκτός συστήματος υγείας.

Οι υγειονομικοί που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού παραμένουν σε αναστολή έως τις 31 Δεκεμβρίου. Στο τέλος του χρόνου, είπε ο Θάνος Πλεύρης, το μέτρο θα επανεξεταστεί.

Η προσωπική του άποψη, είπε, είναι ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι πρέπει να μείνουν εκτός, εφόσον παραμένουν ανεμβολίαστοι. «Θα επιθυμούσα τα άτομα που δεν εμβολιάζονται γιατί δεν πιστεύουν στην επιστήμη, να μην παρέμεναν στο Εθνικό σύστημα Υγείας, όμως η γραμμή που ακολουθούμε είναι να επαναξιολογούμε σύμφωνα με την πορεία της πανδημίας». «Στην αξιολόγηση, όλα θα μπουν στο τραπέζι».

  

Για τον «Προσωπικό Γιατρό», ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι έχει ήδη εγγεγραμμένους 3.200 γιατρούς και πως έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 3.130.000 εγγραφές, με το πρόβλημα των περιορισμένων επιλογών να υπάρχει στη Αττική και σε άλλες στοχευμένες περιοχές. «Στην Αττική μπορεί να εγγραφεί το 50% του γιατρού, άρα χρειάζονται περισσότεροι εγγεγραμμένοι γιατροί», τόνισε.

Ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι «για τη συνταγογράφηση και για να μην υπάρξει επιβάρυνση στη συμμετοχή, αρκεί να έχει εγγραφεί κάποιος σε προσωπικό γιατρό, χωρίς αυτό να σημαίνει πως μόνο ο συγκεκριμένος γιατρός θα μπορεί να συνταγογραφεί».

Όπως αναφέρει, «προσαρμοζόμαστε καθώς, υπάρχει ελευθερία κινήσεων στον πολίτη. Η πολιτεία εξασφαλίζει δωρεάν γιατρό σε όλους. Η μόνη υποχρέωση είναι η εγγραφή. Όπως κινείται ο θεσμός σε 40 ημέρες, δε θα χρειαστεί να επιβληθεί κάποια κύρωση».

Εμβολιασμοί με επικαιροποιημένα εμβόλια

Σχετικά με τα νέα εμβόλια, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε: «Οι οδηγίες αυτές είναι επιστημονικές που δεν βασίζεται σε κάποια επιτροπή εμβολιασμού.

Οι άνω των 60 και ευάλωτες ηλικιακές ομάδες έχουν σύσταση για να κάνουν το νέο εμβόλιο ενώ η ηλικιακή ομάδα 30-60, έχει τη δυνατότητα να κάνει το νέο εμβόλιο, σε συνεννόηση με τον γιατρό. Η δόση με το νέο εμβόλιο μπορεί να γίνει στο τρίμηνο από την προηγούμενη δόση».

Σχετικά με την επικαιροποίηση, ο υπουργός ανέφερε πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν από τη βαριά νόσηση. Τα επικαιροποιημένα, παρέχουν κάλυψη όχι μόνο από τη βαριά νόσηση, αλλά προστατεύουν ως ένα κομμάτι και προς τη μόλυνση».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις