Παρασκευή, 17 Μαΐ
19oC Αθήνα

ΘΕΜΑ NEWSIT: Κύκλωμα πώλησης πτυχιακών στα ΤΕΙ Αθηνών

ΦΩΤΟ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Κοινό μυστικό στους  φοιτητές φαίνεται να είναι η ταρίφα που πληρώνει κάποιος για πτυχιακή αλλά

και προπτυχιακή εργασία  στα ΤΕΙ Αθηνών.

Το Νewsit βρέθηκε εκεί, μίλησε με φοιτητές αλλά προσπάθησε να εντοπίσει και τους εγκεφάλους του κυκλώματος.

Εκτός από τα κοντινά βιβλιοπωλεία που αναλαμβάνουν με το αζημίωτο να ετοιμάσουν την προπτυχιακή  εργασία ενός φοιτητή υπάρχει  και κύκλωμα το οποίο λειτουργεί μέσω τηλεφωνημάτων που απαρτίζεται από φοιτητές μεταπτυχιακού. 

Οπως λέει στο Νewsit η Ελένη Κ. φοιτήτρια στο 2ο έτος στο Τοπογραφικό.

‘’Η σχολή έχει πολλές εργασίες και κυρίως σχέδια που δεν  το κατέχω. Αν πάω  στο βιβλιoπωλείο θα μου πάρουν για μια απλή εργασία και όχι πτυχιακή 250 ευρώ αν θέλω να είναι εντελώς ατομική. Μπορούν να μου φτιάξουν και εργασία όχι ατομική αλλά που την μοιράζουν σε πολλούς με 150 ευρώ απλά εγώ θα πρέπει να την αλλάξω για να μην φανεί στον καθηγητή και το καταλάβει”.

Αυτή είναι η  μία πλευρά για τους φοιτητές που  έχουν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα. Υπάρχει όμως κι άλλη λύση. Μέσω γνωστών μπορείς να απευθυνθείς σε κάποιον φοιτητή που κάνει μεταπτυχιακό στην ίδια σχολή και να αναλάβει την εργασία.

“Επειδή  δεν μπορώ να διαθέσω τόσα χρήματα που ζητούν τα βιβλιοπωλεία βρήκα μέσω μιας άλλης  φοιτήτριας έναν από  τους πολλούς που  κάνουν μεταπτυχιακό στην σχολή μου  και μου ετοιμάζει  την εργασία με 50 ευρώ και είναι  και ατομική “, λέει στο Νewsit η Ελένη.
 
Κάνοντας μια βόλτα από την πίσω πλευρά του κτηρίου συναντάμε τον Κώστα, φοιτητή  γραφιστικής. Εδώ προσποιούμαστε ότι  είμαστε τελειόφοιτοι και ψάχνουμε να βρούμε τρόπο να βρούμε μια πτυχιακή.

 

‘’Ο αδερφός μου καθάρισε με 5 κατοστάρικα την πτυχιακή του και ξέμπλεξε. Πήγαινε στο ……….βιβλιοπωλείο απέναντι, βρές τον Γιάννη και πες του ότι σε στέλνει ο Κώστας’’, μας είπε. 

“Οι  καθηγητές γνωρίζουν”,  λέει ο Κώστας, “αλλά εσένα τι σε νοιάζει  ρε φίλε”, ρώτησε… “Που θα ξέρει ο καθηγητής ότι στην έχει φτιάξει άλλος την εργασία”;

Μπαίνοντας λοιπόν σε ένα από τα πολλά βιβλιοπωλεία που υπάρχουν δίπλα στα ΤΕΙ συναντήσαμε έναν κύριο γύρω στα 50  και του είπαμε ότι θέλουμε να ετοιμάσουμε την πτυχιακή μας εργασία. 

Αμέσως σήκωσε το τηλέφωνο και μίλησε με κάποιον Βαγγέλη λέγοντας του την ημερομηνία που θέλουμε να παραλάβουμε την εργασία μας και βεβαίως τον ρώτησε και αν έχει χρόνο. 

Ο Βαγγέλης ήταν διαθέσιμος. Εκλεισε το τηλέφωνο και μας είπε την τιμή : “Είναι  500 ευρώ, μου λές ονοματεπώνυμο, αριθμό μητρώου και το όνομα του καθηγητή σου. Μου δίνεις κάτι προκαταβολή και σε παίρνω τηλέφωνο εγώ για να έρθεις να παραλάβεις”.

Μας έκανε εντύπωση που ζήτησε το όνομα του καθηγητή κι όταν ρωτήσαμε απάντησε:  “Ο κάθε καθηγητής έχει τις ιδιαιτερότητές του”, και απ’ οτι φαίνεται το κύκλωμα τις γνωρίζει πολύ καλά. 

To Newsit επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ .Μιχάλη Μπρατάκο, αντιπρόεδρο των ΤΕΙ Αθήνας ο οποίος χαρακτήρισε το φαινόμενο καταδικαστέο και απαράδεκτο.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ

Για κάποιον φοιτητή που δεν έχει την δυνατότητα να ψάξει με τον παραπάνω τρόπο το κύκλωμα έχει διεισδύσει και στο internet. 

To Νewsit  βρήκε πολλές ιστοσελίδες όπου διαφημίζονται προπτυχιακές, πτυχιακές και διπλωματικές εργασίες. 

Μιλώντας μάλιστα τηλεφωνικά διαπιστώσαμε ότι το κύκλωμα ξέρει να προστατεύεται αφού ζητούν email με το θέμα της πτυχιακής και η απάντηση έρχεται σε μερικές ημέρες.

Ακούστε την συνομιλία – ντοκουμέντο με  γραφείο το οποίο αναλαμβάνει πτυχιακές εργασίες από 360 ευρώ που το εντοπίσαμε στο internet.

Μέχρι και σελίδα στο facebook εντοπίσαμε με Group που αναλαμβάνει πτυχιακές εργασίες ΑΕΙ και ΤΕΙ

Δείτε και μερικές από τις αγγελίες που εντόπισε το Newsit στο internet

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε