Τετάρτη, 24 Απρ.
18oC Αθήνα

Θεοφάνεια με μεγάλο συνωστισμό για τον Αγιασμό στις εκκλησίες – Ελλιπείς έλεγχοι

Θεοφάνεια με μεγάλο συνωστισμό για τον Αγιασμό στις εκκλησίες – Ελλιπείς έλεγχοι

Τι κι αν η χώρα μας μετράει πλέον σε καθημερινή βάση δεκάδες χιλιάδες κρούσματα κι η επέλαση της «όμικρον» δεν έχει σταματημό, ωστόσο σήμερα (06.01.2022), ημέρα του εορτασμού των Θεοφανίων υπήρξαν ναοί στους οποίους παρατηρήθηκε μεγάλος συνωστισμός.

Μπορεί σε ορισμένες εκκλησίες να υπήρξαν έλεγχοι στις εισόδους τους και οι πιστοί να εισέρχονταν εντός αυτών αφού επιδείκνυαν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους και την ταυτότητα τους, όμως, σε κάποιες άλλες τα μέτρα ασφαλείας κατά του ιού πέρασαν σε δεύτερη μοίρα.

Όπως είναι γνωστό η πολιτεία έχει ζητήσει από την εκκλησία να γίνονται έλεγχοι στους πιστούς που εισέρχονται στις εκκλησίες, ωστόσο από την πλευρά της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος πριν από περίπου ενάμιση μήνα είχε μεταφέρει προς τους αρμόδιους φορείς ότι αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα.

Έτσι ζήτησε από τους πιστούς να προσέρχονται στις εκκλησίες αφού έχουν υποβληθεί σε rapid ή pcr test, ενώ παροτρύνει τους πιστούς να εμβολιαστούν. Μάλιστα ιερείς, ψάλτες και νεωκόροι υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως τα οποία ελέγχονται από τα εκκλησιαστικά συμβούλια.

Κατά τη διάρκεια της λειτουργίας ο κόσμος εντός της εκκλησίας ήταν αρκετός, φορούσε μάσκες, ωστόσο δεν τηρούσε αποστάσεις ασφαλείας. Πολλοί ήταν αυτοί που αποφάσισαν να παραμείνουν στον προαύλιο χώρο του ναού και να καθίσουν στις καρέκλες που είχαν τοποθετηθεί εκεί για τους πιστούς.

Στις εισόδους της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου στο Μπραχάμι υπήρχε σήμερα το πρωί μια ανακοίνωση η οποία ανέφερε τα εξής: «Σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος οι πιστοί δεν θα ελέγχονται εισερχόμενοι στο ναό για να εκκλησιαστούν (την Κυριακή ή κατά τις καθημερινές Θείες Λειτουργίες) ή να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ιερά Ακολουθία (Εσπερινός, Παράκληση κλπ).

Έτσι οι πιστοί εισέρχονταν στον ναό χωρίς να τους γίνει έλεγχος, ενώ κάποιοι από αυτούς είχαν επιλέξει να βγάλουν τις μάσκες τους.

Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα για να δοθεί ο Αγιασμός στο εσωτερικό της εκκλησίας έσπευσαν να μπουν αρκετοί πιστοί που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο προαύλιο. Δεκάδες άτομα συνωστίστηκαν ο ένας δίπλα στον άλλο και περίμεναν στην ουρά για να πάρουν τον Αγιασμό.

Το μόνο που μπόρεσε να κάνει ο ιερέας ήταν να παρακαλέσει τους πιστούς να τηρήσουν αποστάσεις ασφαλείας. Ωστόσο από ότι φαίνεται κι από τις φωτογραφίες του newsit.gr τα λόγια του ιερέα δεν βρήκαν την παραμικρή ανταπόκριση. Παρόλα αυτά συνεχίστηκε η προσέλευση των πιστών, με τους υπεύθυνους της εκκλησίας να μην διακόπτουν τη διανομή του Αγιασμού.

Τέλος, κάποιοι πιστοί έβγαλαν και καρεκλάκια γιατί άρχισε να πυκνώνει ο κόσμος. 

Ρεπορτάζ: Άννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις