Πέμπτη, 22 Φεβ.
15oC Αθήνα

Θεσσαλία: 45 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Θεσσαλία: 45 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 νέες λοιμώξεις του αναπνευστικού

Στην κατάσταση που επικρατεί στη Θεσσαλία αναφέρθηκαν από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα ο Γενικός Γραμματέας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής Πέτρος Καμπούρης και ο Διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

«Από 19/09 έως 20/09 (08:00 με 08:00), κατεγράφησαν 45 νέα κρούσματα γαστρεντερίτιδας και 101 λοίμωξης του αναπνευστικού, στην Περιφέρεια Θεσσαλίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο διοικητής της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτης Σερέτης.

Ακόμη πως «στην Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, υπάρχουν δύο πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης, που βρίσκονται υπό στενή παρακολούθηση και διερεύνηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά».

Η αύξηση του αριθμού των καταγεγραμμένων κρουσμάτων της λοίμωξης του αναπνευστικού πιθανόν να οφείλεται στην αύξηση των θετικών κρουσμάτων κορονοϊού που παρατηρείται στην περιφέρεια της Θεσσαλίας όπως και στις περισσότερες περιφέρειες της επικράτειας.

Συνολικά κατεγράφησαν το τελευταίο 24ωρο 5 νέες νοσηλείες γαστρεντερίτιδας και 7 νέες νοσηλείες λόγω λοιμώξεων του αναπνευστικού.

Στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας υπάρχουν 2 πιθανά κρούσματα λεπτοσπείρωσης που βρίσκονται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση. Οι ασθενείς είναι από πληγείσα περιοχή και είναι κλινικά καλά.Σχετικά με το θάνατο πολίτη στη Λάρισα, ο έλεγχος για λεπτοσπείρωση ήταν αρνητικός.

Συνεχίζεται η εκστρατεία εμβολιασμού έναντι του τετάνου στην περιφέρεια Θεσσαλίας. Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 568 εμβολιασμοί, ενώ αύριο ξεκινούν εμβολιασμοί σε παιδιά για την ηπατίτιδα Α.

Καταλληλότητα του νερού

Από ελέγχους του δικτύου υδροδότησης επιβεβαιώνεται ότι το νερό που παρέχεται από το δίκτυο ΔΕΥΑΜΒ Βόλου είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για πόση, για μαγείρεμα και για άλλες οικιακές χρήσεις όπως ατομική υγιεινή. Σε καταναλωτές όμως με ειδικά προβλήματα υγείας όπως οι υπερτασικοί και όσοι ακολουθούν δίαιτα φτωχή σε αλάτι συστήνεται να αποφεύγεται η πόση εξαιτίας της σχετικά υψηλής αλατότητας.

Ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση χαρακτηρίζεται το νερό που παρέχεται στις δημοτικές ενότητες Πορταριάς Ιωλκού, Μακρυνίτσας, καθώς και στους οικισμούς των Χανίων και της Δρακείας.

Για τα άλλα δίκτυα ύδρευσης δεν υπάρχουν αλλαγές και ισχύουν όσα αναφέρθηκαν σε προηγούμενη ενημέρωση.

Εντομολογική επιτήρηση

Σχετικά με την εντομολογική επιτήρηση, σήμερα 20 Σεπτεμβρίου του 2023 έγινε εκ νέου σύσκεψη της Ομάδας Ειδικών Ομολόγων από πέντε Πανεπιστήμια και Ινστιτούτα. Με πρωτοβουλία του ΕΟΠΥΥ καθορίστηκαν τα κριτήρια κατάταξης των περιοχών σε επίπεδα κινδύνου σχετικά με τον ιό του Δυτικού Νείλου και οριστικοποιήθηκαν τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης των κουνουπιών στις πληγείσες περιοχές ανά επίπεδο κινδύνου. Τα δεδομένα ετυμολογικής επιτήρησης θα αξιολογούνται από την ομάδα ειδικών ομολόγων σε καθημερινή βάση, ώστε να προτείνονται στοχευμένες δράσεις απόκρισης όσον αφορά στην εντομοαπωθητική επιτήρηση.

Στις 19 Σεπτεμβρίου του 2023 πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών κουνουπιών σε στάσιμα ύδατα. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες προνυμφών σε 53 σημεία, εκ των οποίων ανευρέθηκαν ζωντανές προνύμφες γένους Culex σε 13 σημεία.

Προγραμματίζονται εξάλλου επιπλέον δράσεις από αύριο 21 Σεπτεμβρίου 2023 στις πλημμυρισμένες περιοχές, οι οποίες είναι υψηλού κινδύνου για τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, που περιλαμβάνουν ενημέρωση και διανομή έντυπου υλικού για την προστασία από τα κουνούπια, καθώς και τη διανομή εντομοαπωθητικών.

Οστρακοκαλλιέργειες

Σχετικά τώρα με τον έλεγχο των οστρακοκαλλιεργειών, η αρμόδια υπηρεσία βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες και τους καλλιεργητές και προκύπτει ότι τα ύδατα των περιοχών παραγωγής οστράκων της Πιερίας και της Θεσσαλονίκης δεν παρουσιάζουν ορατή φερτή ύλη. Προληπτικά όμως έχει κλείσει μία ζώνη παραγωγής οστράκων στην Πιερία, η οποία βρίσκεται κοντά προς τις εκβολές του Πηνειού ποταμού, χωρίς όμως να γειτνιάζει σε αυτές. Αναμένονται τα αποτελέσματα από τα δείγματα τα οποία έχουν ληφθεί. Σημειώνεται δε ότι η εκτροφή βρίσκεται στο στάδιο του γόνου και δεν διατίθεται προς κατανάλωση.

Απολυμάνσεις στα σημεία περισυλλογής νεκρών ζώων

Ο κ. Καμπούρης από την πλευρά του ανέφερε οι «το έργο της κρατικής αγωγής συνεχίζεται, μέσω του arogi.gov.gr. Μέχρι σήμερα, έχουν υποβληθεί περισσότερες από 20.545 οριστικοποιημένες και περίπου 4.860 προσωρινές αιτήσεις. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές, ενώ, έχουν ολοκληρωθεί περισσότερες από 14.200 σε Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Πραγματοποιούνται απολυμάνσεις στα σημεία περισυλλογής νεκρών ζώων. Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας, παράσχοντας βοήθεια και υποστήριξη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις