Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Θεσσαλία: «Το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο και πριν τις πλημμύρες», λέει η Αγαπηδάκη

Θεσσαλία: «Το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο και πριν τις πλημμύρες», λέει η Αγαπηδάκη

«Το νερό στο Βόλο δεν ήταν πόσιμο και πριν τις πλημμύρες», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ενημερώνοντας νωρίτερα τη Δευτέρα (18.09.23) τη Βουλή για το σχέδιο προστασίας της δημόσιας υγείας στη Θεσσαλία, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου.

«Μέχρι τώρα έχουμε κάνει 300 δειγματοληψίες, τις τελευταίες πέντε ημέρες σε όλες τις περιοχές. Σε συνεργασία με τις δημοτικές αρχές δίνουμε στοιχεία για το πότε το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη χρήση, που σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να το χρησιμοποιήσουν και για μπάνιο και για να πλύνουν το πρόσωπό τους, για βούρτσισμα δοντιών και για το πότε δεν είναι, οπότε χρειάζεται να ακολουθήσουν άλλα μέτρα, όπως είπαμε στον Βόλο να βράζεται το νερό στους 100 βαθμούς και μετά από τρία λεπτά να το χρησιμοποιούν γι΄αυτές τις εργασίες», τόνισε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, αναφερόμενοι στους πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία. 

Η κυρία Αγαπηδάκη είπε ότι η περιοχή δίνει κρούσματα ιού του δυτικού Νείλου, γι΄αυτό και όλο τον χρόνο γίνεται επιδημιολογική επιτήρηση. Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, μόλις χθες εντοπίστηκαν ζωντανές προνύμφες, λαμβάνονται συνεχώς δείγματα και από στάσιμα νερά προκειμένου να γίνουν προνυμφοκτονίες και να μην υπάρξει έξαρση κρουσμάτων.

Επίσης, όπως τόνισε, η Θεσσαλία είναι η δεύτερη περιοχή στη χώρα σε συχνότητα κρουσμάτων λεπτοσπείρωσης, πριν τις πλημμύρες, και γι΄αυτό υπάρχει εγκύκλιος για έγκαιρη αντιμετώπιση των κρουσμάτων ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση.

Σε σχέση με τα νεκρά ζώα, επεσήμανε ότι είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες περισυλλογής, υγειονομικής καύσης, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, γίνεται απολύμανση στις περιοχές που υπήρχαν τα νεκρά ζώα, στις περιοχές που συλλέγεται η λάσπη και στις περιοχές με στάσιμα ύδατα.

Ως προς την παροχή ιατρικής φροντίδας, είπε ότι άρχισε ο εμβολιασμός των κατοίκων και σε πληρώματα της Πυροσβεστικής. «Ανάγκες καλύπτονται επίσης πόρτα-πόρτα και χωριό-χωριό γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν μπορούν να μετακινηθούν», είπε η κ. Αγαπηδάκη και τόνισε ότι αυτό θα είναι το μοντέλο της πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα αρχίσει να «ξετυλίγεται» σε όλη τη χώρα, ένα αποκεντρωμένο σύστημα δηλαδή που θα φτάνει στον τόπο που ζουν και εργάζονται οι άνθρωποι, όχι μόνο τώρα στις πλημμύρες αλλά και στο μέλλον. 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις