Δευτέρα, 29 Απρ.
24oC Αθήνα

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica – Οι εικόνες και οι σκέψεις των αγροτών

Θεσσαλονίκη: Ολοκληρώθηκε το αγροτικό συλλαλητήριο στην Agrotica – Οι εικόνες και οι σκέψεις των αγροτών

Οι αγρότες που έδωσαν το παρών στο συλλαλητήριο στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη, δείχνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τα μπλόκα…

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 14:00 το συλλαλητήριο που πραγματοποίησαν αγρότες και εκπρόσωποι άλλων κλάδων του πρωτογενούς τομέα, στον χώρο του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης όπου διεξάγεται η 30η Agrotica.

Αγρότες από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της Ελλάδας, έφτασαν στη Θεσσαλονίκη, έξω από την πύλη της ΔΕΘ στην Εγνατία, λίγο μετά τις 12:00 το μεσημέρι, χωρίς να κλείνουν τον δρόμο. Σε μια συμβολική κίνηση διαμαρτυρίας πέταξαν στο δρόμο κάστανα και μήλα.

Στη συνέχεια έκαναν πορεία στο χώρο της ΔΕΘ, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα. Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, τόνισε ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα τους, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Κώστας Τζέλλας.

Το παρών έδωσαν φοιτητές που κινητοποιούνται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, προκειμένου να εκφράσουν τη συμπαράστασή τους.

Μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, οι αγρότες ενώθηκαν με τους συναδέλφους τους από την Κεντρική Μακεδονία, που βρίσκονται με τα τρακτέρ τους από την Πέμπτη στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Τα τρακτέρ θα αποχωρήσουν την Κυριακή, οπότε και ολοκληρώνεται η Agrotica, ενώ οι αγρότες έχουν εκφράσει τη πρόθεσή τους να επιστρέψουν στα μπλόκα.

Η κύρια δύναμη των αγροτών στα μπλόκα βρίσκεται στην Καρδίτσα – περισσότερα από 1.000 τρακτέρ. Αγρότες βρίσκονται συγκεντρωμένοι επίσης στον Πλατύκαμπο, στην Πτολεμαΐδα, στο Κάστρο Βοιωτίας, στην Κουλούρα Ημαθίας και το Δερβένι Θεσσαλονίκης. Τρακτέρ βρίσκονται επίσης στα Μουδανιά, στα Τρίκαλα, στην Καλαμπάκα και στην Επανομή.

Οι αγρότες θα παραμείνουν στα σημεία και την Τρίτη αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους.

Καλεί σε διάλογο ο Αυγενάκης

Την ίδια ώρα, πάντως, από την πλευρά του ο Λευτέρης Αυγενάκης τους κάλεσε σε διάλογο και συναίνεση, επισημαίνοντας ότι οι τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξαν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας.

«Τώρα είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, του διαλόγου και της κοινωνικής ομαλότητας», είπε ο κ. Αυγενάκης, στο περιθώριο συζήτησης με εκπροσώπους φορέων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση «αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους».

«Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα», υπογράμμισε.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις