Πέμπτη, 28 Μαρ.
19oC Αθήνα

Θησαυρός που έκλεψαν Βούλγαροι επιστρέφει στη Μακεδονία!

Θησαυρός που έκλεψαν Βούλγαροι επιστρέφει στη Μακεδονία!

Ένα κειμήλιο ανεκτίμητο. Η αξία του τόσο η θρησκευτική όσο και η ιστορική απλά δεν μπορεί να μετρηθεί καθώς είναι η παλαιότερη χειρόγραφη καινή διαθήκη του κόσμου, γραμμένη στα ελληνικά στη ρέουσα γραφή.

Ο κωδικός του κειμηλίου, codex 1424, λέει πάρα πολλά στους επιστήμονες. Πρόκειται για το παλαιότερο και πληρέστερο κείμενο της καινής διαθήκης. Έχει γραφεί τον 9ο αιώνα και αριθμεί 674 σελίδες.

Βέβηλοι, Βούλγαροι ληστές το άρπαξαν το 1917 από το μοναστήρι της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης στη Δράμα.
Το κειμήλιο κατέληξε τρία χρόνια αργότερα, άγνωστο πως στις ΗΠΑ, και βρίσκεται από τότε στη Λουθηρανή Θεολογική Σχολή του Σικάγο.


Μετά από πολλές προσπάθειες του Αρχιεπισκόπου Αμερικής η σχολή αποφάσισε να παραδώσει το ανεκτίμητο κειμήλιο.
Η Καινή Διαθήκης της Παναγίας Εικοσιφοινίσσης της Δράμας θα περάσει στα χέρια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου στις 15 Νοεμβρίου και θα παραδοθεί στη Δράμα στη γιορτή της πολιούχου Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.

Το ανεκτίμητο κειμήλιο κλάπηκε το 1917 από Βούλγαρους. Μαζί με χιλιάδες άλλα αντικείμενα από το πλιάτσικο στην ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας κατέληξε στη Βουλγαρία και ύστερα από τρία χρόνια εμφανίστηκε ξανά στην Αμερική.
Πολλά από τα άλλα κειμήλια παρέμειναν στη Βουλγαρία και σήμερα βρίσκονται στη Σόφια. Οι Βούλγαροι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις δεν δείχνουν διάθεση να τα επιστρέψουν.

 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε