Πέμπτη, 18 Απρ.
18oC Αθήνα

Θολή η εικόνα για το πόσοι εκπαιδευτικοί κάνουν τεστ κορονοϊού 

σχολεία

To ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών να κάνουν το τεστ για κορονοϊό μέσα από την ειδική πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας, φαίνεται να είναι χαμηλό. Το γεγονός είναι όμως πως η πραγματική εικόνα είναι θολή, μιας και οι εκπαιδευτικοί υποβάλλονται σε τεστ με άλλους τρόπους.

Στο ποσοστό του μόλις 11, 5% (17.350 υποβληθείσες αιτήσεις σε σύνολο 152.013 εκπαιδευτικών) αντιστοιχεί  το ενδιαφέρον συμμετοχής για διενέργεια τεστ κορονοϊού μέσω της ειδικής πλατφόρμας (https://edu.testing.gov.gr) που εγκαινιάστηκε ειδικά για αυτό το σκοπό στις 7 Ιανουαρίου.

Στην πραγματικότητα όμως το ποσοστό αυτό δεν είναι και πολύ ενδεικτικό της κατάστασης με τα τεστ των εκπαιδευτικών, γεγονός που επιβεβαιώνει και το ίδιο το υπουργείο Παιδείας.

Όπως λέει στο newsit.gr, η Αναστασία Γκίκα, Γενική Γραμματέας Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: «Πολλοί δήμοι είναι δραστήριοι από μόνοι τους στη διενέργεια των τεστ στους εκπαιδευτικούς κι ένα παράδειγμα είναι ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός ο οποίος λίγο πριν το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας  εκπαίδευσης στις 8 Ιανουαρίου έτρεξε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα της περιφέρειας σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ για τεστ στους εκπαιδευτικούς. Αυτό είναι κάτι που πολλοί δήμοι κάνουν αλλά μας κάνει να χάνουμε την εικόνα του τι συμβαίνει στην εκπαιδευτική κοινότητα».

click4more: Εξαδάκτυλος: «Να κλείσουν τα σχολεία τώρα – Θέμα χρόνου να επικρατήσει η βρετανική μετάλλαξη»

Να τονιστεί βέβαια εδώ, ότι την επόμενη φορά που ο κος Αγοραστός θέλησε να κάνει το ίδιο και με το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο ίδιος, εισέπραξε αρνητική απάντηση από τον οργανισμό. O ΕΟΔΥ απάντησε στον κο Αγοραστό να συμβουλέψει τους εκπαιδευτικούς να δηλώσουν συμμετοχή για το τεστ στην πλατφόρμα του Υπουργείου Παιδείας.

Το ρεπορτάζ μας δείχνει, ότι το παραπάνω εμπόδιο στον κο Αγοραστό, έχει σε ένα βαθμό να κάνει και με την πίεση που θέλει να αποφύγει το υπουργείο Παιδείας, πίεση που έρχεται από περιοχές και σχολεία στα οποία δεν σημειώνονται οι ίδιες πρωτοβουλίες από τους τοπικούς φορείς.

Σημειώνεται επίσης, πως όπως αναφέρεται στην πλατφόρμα: «η επιλογή εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και μαθητών άνω των 16 ετών θα γίνεται με βάση σειρά προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθεσίμων τεστ».

Θολή η εικόνα των εκπαιδευτικών που κάνουν τεστ

Στο δια ταύτα, η εικόνα για το ζήτημα είναι θολή. Μάλιστα, σε κάποιες περιπτώσεις τα τεστ στους εκπαιδευτικούς με πρωτοβουλία των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν διενεργούνται από τον ΕΟΔΥ.

Ένα παράδειγμα, το περασμένο Σάββατο στην Γλυφάδα, ενόψει του ανοίγματος των γυμνασίων, ο δήμος πραγματοποίησε δωρεάν rapid test για καθηγητές και εργαζόμενους στα σχολεία. Οι εκπαιδευτικοί προσέρχονταν με το αυτοκίνητό τους, με τους ειδικούς να λαμβάνουν δείγμα μέσα από τα ΙΧ των εκπαιδευτικών. Η εξέταση έγινε από ιδιωτικό πιστοποιημένο φορέα και τα έξοδα καλύφθηκαν από τον Δήμο Γλυφάδας. Τα νούμερα της συμμετοχής σε κάθε περίπτωση δεν εστάλησαν στο υπουργείο Παιδείας ή στον ΕΟΔΥ.

Test στους εκπαιδευτικούς εκτός πλατφόρμας έγιναν ακόμα με μαζικό χαρακτήρα και σε Νάξο, Κάλυμνο, Καλαμαριά κ.τ.λ «Οι εκπαιδευτικοί κάνουν ακόμα τεστ και ιδιωτικά αλλά και μέσα από τις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ», λέει η κα Γκίκα και συμπληρώνει: «Άρα μπορεί η προθυμία και η πρωτοβουλία τους αλλά και τα τεστ που τους γίνονται να είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτή τη χαμηλή συμμετοχή που βλέπουμε εμείς. Aυτό που ζητάμε εμείς είναι οι εκπαιδευτικοί να δηλώνουν συμμετοχή μέσα από την πλατφόρμα γιατί η πολυδιάσπαση της διένεργειας των τεστ θολώνει  τον πραγματικό δείκτη θετικότητας και το βαθμό διασποράς μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η διαδικασία είναι εύκολη και ο εκπαιδευτικός λαμβάνει άμεσα ένα επιβεβαιωτικό sms για τη συμμετοχή του».

click4more: AstraZeneca: Αυτοί θα κάνουν το εμβόλιο στην Ελλάδα αν «κοπούν» οι άνω των 65 (video)

Οι εκπαιδευτικοί πάντως, λένε με τη σειρά τους πως αυτή η συμμετοχή αργεί πολύ να έρθει, γι αυτό και οι εκπαιδευτικοί προτιμούν τελικά τους άλλους δρόμους.

Ο Γιάννης Κάπουας, εκπαιδευτικός στο  5ο Γυμνάσιο Γαλατσίου λέει στο newsit.gr πως : «Έχω κάνει δύο αιτήσεις για τεστ, έχω λάβει την επιβεβαιωτική απάντηση και για τις δύο, αλλά ακόμα περιμένω. Την πρώτη αίτηση την έκανα πριν από ένα μήνα και τη δεύτερη πριν από 7 ημέρες».

Επίσης, πριν από λίγες ημέρες, η Στέλλα Μανουσογιωργάκη, μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ έλεγε στο newsit.gr: «τα τεστ για τον κορονοϊό με τον τρόπο που έχει προκριθεί να γίνονται στους καθηγητές δεν είναι αυτός που θέλουμε. Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από συνάδελφους σε όλη τη χώρα είναι πως όσοι κάνουν αίτηση παίρνουν ένα μήνυμα που λέει…… ‘θα σας ενημερώσουμε’ και πως σε πολλές περιπτώσεις όταν τους καλούν για το τεστ, αυτό είναι σε κάποια πολύ μακρινή περιοχή ακόμα και άλλο νομό. Αυτό που ζητάμε εμείς, από την αρχή της πανδημίας είναι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ έξω από τα σχολεία και συστηματοποίηση των τεστ».

Ρεπορτάζ: Δήμητρα Τριανταφύλλου

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις