Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Thomas Cook: Αυτά παίρνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα!

Thomas Cook
Φωτογραφία Αρχείου: Reuters

Η πτώχευση του τουριστικού “κολοσσού”, Thomas Cook, προκάλεσε παγκόσμια… σεισμική δόνηση στον κλάδο.
Μεγάλη η ανησυχία και στην χώρα μας για τους εργαζομένους ξενοδοχείων που συνεργάζονταν με την πτωχευμένη εταιρεία.
Λιγότερα ένσημα για το επίδομα ανεργίας και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καταβολής του στις πρώτες αποφάσεις.
Ποια είναι τα σημεία που παραμένουν “θολά” και κάνουν τους εργαζομένους να κάθονται σε… αναμμένα κάρβουνα.

Ικανοποίηση από τα πρώτα μέτρα για τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία της Thomas Cook στην Ελλάδα, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού. Μιλώντας στο newsit.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιώργος Χότζογλου επεσήμανε ότι κύριο αίτημα των εργαζομένων ήταν να εξασφαλιστούν εν όψει των χειμερινών μηνών μετά την πτώχευση του τουριστικού “κολοσσού”.

Τα μέτρα για τους εργαζόμενους μετά το “κανόνι” της Thomas Cook

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας προς τους συναρμόδιους φορείς οι οποίες έγιναν δεκτές ήταν όπως ανέφερε ο κ. Χότζογλου, πρώτον να πέσει το πλαφόν για το επίδομα ανεργίας από τα 100 ένσημα στα 80.

Δεύτερον, οι άνθρωποι που πρόκειται να απολυθούν να πριμοδοτηθούν με την καταβολή επιδόματος για 4,5 μήνες αντί για 3,5.

Εξασφαλίστηκε με αυτόν τον τρόπο ότι οι εργαζόμενοι σε όσα ξενοδοχεία συνεργάζονταν με την Thomas Cook θα λάβουν τουλάχιστον επίδομα ανεργίας αφού ο αριθμός των 80 ενσήμων καλύπτεται αν κάποιος έχει εργαστεί τρεις μήνες, συνυπολογίζοντας και τις άδειες που εδικαιούτο και δεν είχε λάβει μέσα στο καλοκαίρι.

Τις ελαφρύνσεις αυτές θα λάβουν, όπως ανέφερε στο newsit.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Επισιτισμού Τουρισμού, όσοι εργάζονταν σε ξενοδοχεία τα οποία συνεργάζονταν με την πτωχευμένη εταιρεία. Με άλλα λόγια, όσοι ήταν υπάλληλοι των ξενοδοχείων τα οποία επίσης θα τύχουν των ελαφρύνσεων που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση.

Το μείζον πάντως είναι, όπως τόνισε ο κ. Χότζογλου, να αποδοθούν αμέσως στους εργαζόμενους και οι οφειλές των δεδουλευμένων τους, εφόσον ασφαλώς υπάρχουν. Μέχρι στιγμής πάντως, σύμφωνα με όσα μετέφερε ο κ. Χότζογλου στο newsit.gr δεν υπάρχει πληροφόρηση ότι τουλάχιστον τα τέσσερα ιδιότητα ξενοδοχεία της Thomas Cook, χρωστούν χρήματα.

Thomas Cook

Οι λεπτομέρειες για την Thomas Cook και την Ελλάδα

Ο κ. Χότζογλου ανέφερε συγκεκριμένα ότι οι εργαζόμενοι ξενοδοχείου της εταιρίας στη Ρόδο έχουν πληρωθεί κανονικά μέχρι τον Αύγουστο και πρόκειται τις επόμενες ημέρες να πληρωθούν και τον Σεπτέμβριο, ενώ το ξενοδοχείο στον νομό Λασιθίου δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει πρόβλημα αφού ανήκει στη θυγατρική της Thomas Cook στη Σκανδιναβία η οποία διεσώθη.

«Μένει να δούμε τι γίνεται με τους εργαζόμενους στα άλλα δύο ξενοδοχεία της εταιρίας» ανέφερε ο Γιώργος Χότζογλου και πρόσθεσε αναφορικά με το σύνολο των εργαζόμενων στα συνεργαζόμενα με την Thomas Cook ξενοδοχεία ότι «πρέπει να δούμε πώς θα πάρουν το επίδομα άδειας που τους οφείλεται, πώς θα πάρουν το επίδομα Χριστουγέννων και βέβαια σε ποιον εργοδότη θα κάνουν αίτηση επαναπρόσληψης τον Ιανουάριο».

Ρεπορτάζ: Μάριος Αραβαντινός
Φωτογραφίες: Reuters.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις