Πέμπτη, 28 Μαρ.
20oC Αθήνα

Thomas Cook: Ο πελάτης με το όνομα Τόμας Κουκ και ο γάμος του στην Ελλάδα

Thomas Cook: Ο πελάτης με το όνομα Τόμας Κουκ και ο γάμος του στην Ελλάδα

Οι απίστευτες ιστορίες γύρω από την Thomas Cook.
Πελάτης δεν πίστευε στην τύχη του όταν το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα έκλεισε φτηνό πακέτο για την Ελλάδα.
Συγγενείς και φίλοι περιμένουν ζευγάρι στην Κω για τον γάμο τους αλλά είχαν κλείσει μέσω Thomas Cook!

Απίστευτες ιστορίες για την Thomas Cook που χρεοκόπησε τα ξημερώματα έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Και πολλές έχουν να κάνουν με την Ελλάδα. Όπως για παράδειγμα η κράτηση που έγινε για φτηνές διακοπές στην Ελλάδα και η επιβεβαίωση της κράτησης που έφτασε στους ενδιαφερόμενους στις 8 το πρωί της Δευτέρας και αφού είχε χρεοκοπήσει η εταιρεία. Επίσης, η ιστορία του πελάτη της εταιρείας ο οποίος είχε το ίδιο όνομα με την εταρεία (Τόμας Κουκ) και ο οποίος έχασε 10.000 λίρες για τον γάμο του που θα γινόταν την Παρασκευή στην Ρόδο! Την Παρασκευή θα παντρευόταν και ζευγάρι από το Μάντσεστερ στην Κω.

Η επιβεβαίωση της κράτησης που έφτασε σήμερα το πρωί

Βρετανοί δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι η Thomas Cook εξακολουθούσε να κάνει κρατήσεις, λίγες ώρες πριν να ανακοινωθεί το κλείσιμό της, μέχρι και μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς Δευτέρα. Μάλιστα δοκίμασαν να αγοράσουν με επιτυχία πακέτο φθηνών διακοπών στην Ελλάδα, δύο ώρες πριν την κατάρρευση, αξίας 187 λιρών το άτομο, τιμή στην οποία συμπεριλαμβάνονταν πτήση από το αεροδρόμιο του Στάνστεντ, μεταφορές και κατάλυμα. Το σύστημα κρατήσεων της εταιρίας έστειλε επιβεβαίωση στις 08.12 το πρωί, μαζί με τα ταξιδιωτικά έγγραφα, στην οποία μάλιστα αναγράφονταν «Ελπίζουμε να έχετε ένα υπέροχο ταξίδι και περιμένουμε νέα σας κατά την επιστροφή».

Ο Τόμας Κουκ που είχε κλείσει μέσω Thomas Cook τον γάμο του στην Ρόδο

Μία άλλη ιστορία, η οποία δημοσιεύεται από την Nottingham Post, διηγείται την ειρωνεία της τύχης στην ιστορία ενός πελάτη που φέρει το ίδιο όνομα με την εταιρία. Ο κ. Τόμας Κουκ δήλωσε «συντετριμμένος» καθώς ο γάμος που ονειρευόταν να κάνει στη Ρόδο, στις 27 Σεπτεμβρίου, για τον οποίο ξόδεψε σχεδόν 10.000 λίρες, μαζί με την σύντροφό του Αμέλια Μπιντς, μάλλον θα πρέπει να ακυρωθεί, μετά το κλείσιμο της εταιρίας. «Η Thomas Cook μας είχε υποσχεθεί μία έκπληξη την ημέρα του γάμου, εξαιτίας της σύμπτωσης του ονόματός μου με αυτό της εταιρίας, αλλά σίγουρα δεν ήταν αυτή η έκπληξη που περιμέναμε», δήλωσε ο πελάτης.

Το ζευγάρι που θα παντρευόταν την Παρασκευή στην Κω

Ένα άλλο ζευγάρι, ο Λέιτον Ρος και η Νάταλι Γουέλς, αντιμετώπισαν εξίσου πικρά νέα, όταν έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ για να πετάξουν στην Κω, όπου την Παρασκευή είναι προγραμματισμένος ο γάμος τους, τον οποίο σχεδίαζαν χρόνια πριν. Κάποια από τα μέλη της οικογένειας, όπως ο πατέρας του γαμπρού και ένα από τα παιδιά τους, βρίσκονται ήδη στο νησί και τους περιμένουν, ενόσω το ζευγάρι προσπαθεί να βρει εισιτήρια με πτήσεις της τελευταίας στιγμής, που μπορεί να κοστίσουν μέχρι και 4.000 λίρες, για να εξασφαλίσει ότι θα βρίσκεται εκεί την ημέρα του γάμου. Όσο για τους 50 καλεσμένους τους, μάλλον θα πρέπει να ακυρώσουν τα σχέδια, καθώς μαρτυρίες επιβατών στο αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, αναφέρουν ότι ακόμη και εάν βρεθούν εναλλακτικές πτήσεις, οι τιμές τους έχουν εκτοξευτεί στα ύψη.

Ποιοι επωφελούνται από την κατάρρευση της Thomas Cook

Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, ήδη υπάρχει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Thomas Cook. Αν και όλα παραμένουν ακόμη ρευστά, ως προς το θέμα της πώλησης της εταιρίας, ωστόσο, ήδη υπάρχουν από τις πρώτες ώρες επωφελούμενοι από την κατάρρευσή της. Οι μέχρι σήμερα ανταγωνιστές της μακροβιότερης τουριστικής επιχείρησης στη Βρετανία, βλέπουν ώθηση στα δικά τους επιχειρηματικά κέρδη. Ήδη από το πρωί η Tui είδε τις μετοχές της να αυξάνονται περισσότερο από 6% στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (FTSE 100 Index), ενώ η αεροπορική EasyJet είδε κέρδη 5% (FTSE 250 Index).

H Thomas Cook είχε κλείσει το 2018 περίπου τρία εκατομμύρια πακέτα για την Ελλάδα, αλλά φέτος ο αριθμός αυτός ήταν πολύ μικρότερος. Τα πακέτα αυτά δεν προέρχονταν μόνο από τη Βρετανία, αλλά και από άλλες χώρες όπου διατηρούσε γραφεία η εταιρεία, όπως Γερμανία, Γαλλία, Αυστρία, Ιταλία.

Brexit ή λάθος στρατηγική διαχείριση;

Μπορεί η αβεβαιότητα του Brexit να έπαιξε ρόλο στο τέλος της εταιρείας, ωστόσο, η Thomas Cook αντιμετώπιζε και άλλα προβλήματα, προσπαθώντας να ανταπεξέλθει στις αλλαγές που επήλθαν στην αγορά του τουρισμού τόσο από τις κρατήσεις μέσω διαδικτύου όσο και από την αύξηση των αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους.
Ειδικοί σύμβουλοι στην αναδιάρθρωση των επιχειρήσεων εκτίμησαν με σχόλιά τους στα βρετανικά μέσα ενημέρωσης ότι σίγουρα μία σειρά παραγόντων συνέβαλαν στην κατάρρευση της Thomas Cook, όπως το Brexit και οι ηλεκτρονικές κρατήσεις, ωστόσο, σημαντικό ρόλο έπαιξε και η στρατηγική διαχείρισης της εταιρίας. Συνεργάτης μίας από τις μεγαλύτερες βρετανικές εταιρίες συμβούλων επιχειρήσεων, της Begbies Traynor, υποστήριξε ότι εγείρονται ερωτηματικά για την στρατηγική της διοίκησης, καθώς παρόμοιες αντιξοότητες αντιμετώπισαν και άλλες τουριστικές επιχειρήσεις, όπως η Tui, αλλά τελικά ανέπτυξαν ένα περισσότερο ανταγωνιστικό προϊόν. Οι σύμβουλοι υπέδειξαν εξάλλου ως αρνητικό το γεγονός ότι το μοντέλο της Thomas Cook βασίζονταν «στο πρότυπο των ταξιδιωτικών γραφείων σε κεντρικές οδούς χωρίς ιδιαίτερα εντυπωσιακές προσφορές στο διαδίκτυο».

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις