Τρίτη, 30 Απρ.
19oC Αθήνα

Θρησκευτικός τουρισμός: Πέντε μοναστήρια στολίδια της Ορθοδοξίας

Θρησκευτικός τουρισμός: Πέντε μοναστήρια στολίδια της Ορθοδοξίας

Κινούμενος από άκρη σε άκρη στην ελληνική επικράτεια, θα έχεις την ευκαιρία να συναντήσεις ένα πληθών μονών, ένδειξη της χριστιανικής ταυτότητας της Ελλάδας, που θα σε εντυπωσιάσουν πλήρως με την ιστορία που κουβαλούν στις πλάτες τους, αλλά και με την αριστοτεχνική αρχιτεκτονική που είναι χτισμένα.

Ας δούμε λοιπόν πέντε από τα μοναστήρια που η επίσκεψη σου στο ιερό περιβάλλον τους δεν θα σε γεμίσει μόνο με κλίμα κατάνυξης, αλλά και ιστορικών γνώσεων…

Μέγα Σπήλαιο, Καλάβρυτα: Ευρισκόμενο μέσα σε μια σπηλιά κάτω από έναν απότομο βράχο που αγγίζει και ξεπερνά τα εννιακόσια μέτρα, θα δεις το Μέγα Σπήλαιο σε απόσταση 11 χιλιομέτρων από τα Καλάβρυτα, μια από τις πιο σημαντικές μόνες της Πελοποννήσου, όπου στέκει στην πλαγιά του όρους του Χέλμου ως το Βουραϊκό ποταμό.

Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα μοναστήρια που έχουν χτιστεί στην Ελλάδα, αφού ιδρύθηκε το 362 Μ.Χ. χάρη των δυο αδελφών από τη Θεσσαλονίκη του Συμεών και του Θεόδωρου, που ανακάλυψαν στο εσωτερικό της σπηλιάς μια εικόνα της Παναγίας, υπό την καθοδήγηση της Αγίας Ευφροσύνης.

Στο μακραίωνο πέρασμα του χρόνου, η μόνη έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από πυρκαγιές, έχει λεηλατηθεί από τα χέρια των ναζί, αλλά πάντα έβρισκε τρόπο να αναγεννάται από τις στάχτες της, διαδραματίζοντας σπουδαίο ιστορικό ρόλο ειδικά την εποχή της επανάστασης, όπου και υπήρξε ένα απτά κέντρα αντίστασης κατά των εχθρών.

Η εξωτερική της εμφάνιση μοιάζει με ένα καλά οχυρωμένο πολυώροφο φρούριο, μέτρα οκτώ μάλιστα ορόφους, εισερχόμενος στο εσωτερικό του σπηλαίου θα έχεις την ευκαιρία να θαυμάσεις μοναδικές τοιχογραφίες, όπως και το τέμπλο της ένα πραγματικό κομψοτέχνημα της ξυλοτεχνίας.

Διαβάστε περισσότερα στο exploringgreece.tv.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις