Συγκεκριμένα διαπιστώθηκε ότι οι Θεσσαλονικείς ενδιαφέρονται κυρίως για αποδράσεις σε περιοχές με αξιόλογο φυσικό τοπίο (βουνά, ποτάμια, λίμνες) προκειμένου να “ξεφύγουν” από το άγχος της καθημερινότητας.
“Από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος αγροτικού τουρισμού και παρουσιάζεται στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουρισμού Υπαίθρου – Αγροτουρισμού 2013 στη Βεργίνα, προκύπτει ότι το 64% των ερωτηθέντων επιθυμεί εκτός από τη διανυκτέρευση, πρωινό και δραστηριότητες στη φύση” επισημαίνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η καθηγήτρια του Τμήματος Γεωπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Όλγα Ιακωβίδου.
Συγκεκριμένα, σε σύνολο 274 ερωτηθέντων από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 4% απάντησε ότι επιθυμεί μόνο διανυκτέρευση, ενώ 21% επιθυμεί διανυκτέρευση και πρωινό, το 33% διανυκτέρευση, πρωινό και δραστηριότητες στη φύση και το 31% διανυκτέρευση, πρωινό, γεύμα και δραστηριότητες στη φύση.
Ειδικά στην ερώτηση “ποιοι είναι οι πιο “ελκυστικοί” παράγοντες που μπορούν να παρακινήσουν κάποιον σε αγροτουριστικές αποδράσεις” το δείγμα της έρευνας αξιολόγησε σε μια πεντάβαθμη κλίμακα (με υψηλότερο βαθμό το 5) το αξιόλογο φυσικό τοπίο με 4,1, την προηγούμενη θετική εμπειρία σε σχέση με μια περιοχή με 3,9, την αυθεντικότητα της περιοχής με 3,8, τις θετικές συστάσεις από φίλους και γνωστούς με 3,7, την ευκολία πρόσβασης στην περιοχή επίσης με 3,7.
Σε ό,τι αφορά το φαγητό η κ. Ιακωβίδου σχολιάζει χαρακτηριστικά ότι “για τον κόσμο πλέον δεν αρκεί μια μπριζόλα με πατάτες, καθώς οι περισσότεροι επιθυμούν να γευτούν κάτι χαρακτηριστικό από την τοπική γαστρονομία, είτε στο πρωινό είτε στο γεύμα τους”. Σε μια πενταβάθμια κλίμακα για το πόσο σημαντικός είναι αυτός ο παράγοντας, οι ερωτηθέντες το βαθμολογούν με 3,5, ενώ η πρόσβαση στο διαδίκτυο βαθμολογείται με 3,3.
Όπως, εξάλλου, προέκυψε από την επεξεργασία των αποτελεσμάτων, είναι σημαντικό για τους επισκέπτες ενός αγροτουριστικού καταλύματος να βρίσκονται εκεί οι ιδιοκτήτες κατά την ώρα της άφιξής τους και να τους ενημερώνουν για τις δυνατότητες που προσφέρει η διαμονή τους εκεί. Επίσης, το 80% των ερωτηθέντων φαίνεται να προτιμά μικρές αγροτουριστικές μονάδες, δυναμικότητας μέχρι δέκα δωματίων ενώ το 83% του δείγματος αναφέρει ότι μετακινείται με ΙΧ προς τον τουριστικό του προορισμό.
“Σκοπός της έρευνας είναι να παρέχει γνώση και συστάσεις στους επιχειρηματίες που επιθυμούν να ασχοληθούν με τον αγροτουρισμό” τονίζει η κ. Ιακωβίδου και υπογραμμίζει την ανάγκη σχηματισμού ενός κεντρικού οράματος σε κάθε παρόμοια προσπάθεια, διαμόρφωσης συνεργασιών και προσαρμογής στις απαιτήσεις των εν δυνάμει πελατών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Βουλευτές της ΝΔ κατέθεσαν τροπολογία για μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των αγροτών