Πέμπτη, 28 Μαρ.
23oC Αθήνα

Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. στα κτίρια υπό κατάληψη που εκκενώθηκαν – “Σφράγισαν” την είσοδο

Τι βρήκε η ΕΛ.ΑΣ. στα κτίρια υπό κατάληψη που εκκενώθηκαν – “Σφράγισαν” την είσοδο

Γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά είναι ανάμεσα στα σχεδόν 300 άτομα που νωρίς το πρωί της Πέμπτης (19.09.2019) απομακρύνθηκαν από κτίρια που τελούσαν υπό κατάληψη, ύστερα από νέα επιχείρηση της αστυνομίας.

Η επιχείρηση έγινε σε δυο κτίρια στην πλατεία Βάθη, στη συμβολών των οδών Σουρμελή, Μάγερ και Αχαρνών και το άλλο στην Αχαρνών 22. Τα δυο κτίρια τελούσαν υπό κατάληψη από 2016.

Οι εικόνες με γυναίκες, ηλικιωμένους και παιδιά κάθε ηλικίας δεν άργησαν να κάνουν το γύρο του διαδικτύου. Μανάδες με τα βρέφη τους στα χέρια, γυναίκες που έσερναν παιδικά καρότσια ή χρειάζονταν βοήθεια για να ανέβουν στα πούλμαν που πήραν από τα δυο υπό κατάληψη κτίρια στο Αλλοδαπών, είναι μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες.

Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες που ζούσαν σε άθλιες συνθήκες μέσα στα δυο κτίρια, μεταφέρθηκαν στο Αλλοδαπών κι από εκεί, όταν εξεταστούν τα χαρτιά τους, θα οδηγηθούν σε δομές φιλοξενίας.

Click4more: Η ιστορία του Τοσίτσειου της οδού Αχαρνών που εκκενώθηκε [pics]

Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με την αστυνομία, από την καταμέτρηση που έχει γίνει, στο κτίριο επί της Αχαρνών 22 βρίσκονταν 90 άνθρωποι (36 ανήλικοι, 33 γυναίκες, 21 άνδρες) και στο κτίριο επί της Σουρμελή 179 (62 ανήλικοι, 50 γυναίκες, 67 άνδρες). Εκεί κατασχέθηκαν δυο πιστόλια, τα οποία θα εξεταστούν εάν είναι λειτουργικά ή replica καθώς και φυσίγγια πυροβόλου όπλου.

Εικόνα από το εσωτερικό του ενός εκ των κτιρίων που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛ.ΑΣ. για να δείξει τις συνθήκες στις οποίες έμεναν οι μετανάστες
Φωτογραφία ΕΛ.ΑΣ.
Φωτογραφία ΕΛ.ΑΣ.

Τι βρήκαν

Η επιχείρηση αρχικά λίγο μετά τις 06:00 το πρωί. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες επιβιβάστηκαν και πούλμαν για να μεταφερθούν στο Αλλοδαπών.

Ένας από τους ανθρώπους που βρίσκονταν στο υπό κατάληψη κτίριο στην οδό Σουρμελή, ένας Αλγερινός, συνελήφθη γιατί βρέθηκε στην κατοχή του μαχαίρι και σύμφωνα με την αστυνομία υπάρχουν πληροφορίες πως ίσως εμπλέκεται σε διακίνηση ναρκωτικών στα Εξάρχεια. Ο άνδρας έχει μεταφερθεί στη ΓΑΔΑ για αποτυπώματα.

Επίσης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ανάμεσα στους ανθρώπους που απομακρύνθηκαν εντοπίστηκε κι ένας Σύρος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης για βιασμό ανήλικης.

Τσιμεντόλιθοι και… σφράγισμα

Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης εκκένωσης, συνεργεία του δήμου Αθηναίων έφτασαν στο σημείο. Ο δήμος σε όλες αυτές τις περιπτώσεις βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την ελληνική αστυνομία και συμβάλλει στον καθαρισμό και την ασφάλιση των κτιρίων αυτών, με δικά του συνεργεία.

Έκπληκτοι οι κάτοικοι της περιοχής είδαν φορτηγά να ξεφορτώνουν άμμο μπροστά σε ένα από τα κτίρια. Όταν έφτασαν και οι τσιμεντόλιθοι, τα πράγματα άρχισαν να… ξεκαθαρίζουν.

Οι πόρτες και τα παράθυρα του νεοκλασσικού κτιρίου που παλιότερα ήταν το σχολείο «Τοσίτσειο», «σφραγίστηκαν» με τσιμεντόλιθους προκειμένου να μην μπορέσει κανείς να μπει έως ότου το κτίριο καθαριστεί και παραδοθεί προς την όποια χρήση αποφασιστεί.

Το ακίνητο στη συμβολή των οδών Σουρμελή – Αχαρνών και Μάγερ, το «Τοσίτσειο Σχολείο», ανήκει στην Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία, η συνολική επιφάνεια και των τεσσάρων επιπέδων του ανέρχεται σε 1.460 τ.μ. και πιθανολογείται ότι ανεγέρθηκε με σχέδια του Ερνέστου Τσίλλερ, ενώ μέχρι το έτος 2014 λειτουργούσε ως σχολείο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥ

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις