Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Τίμερμανς: Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τη μεγάλη χρηματοδότηση για το προσφυγικό

Τίμερμανς: Δεν καταλαβαίνω γιατί η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τη μεγάλη χρηματοδότηση για το προσφυγικό

Στις ενέργειες της Ελλάδας για το προσφυγικό αναφέρθηκε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, σε συνέντευξη του στην εκπομπή “Ιστορίες” του ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση γιατί ύστερα από δύο χρόνια, η κατάσταση είναι η ίδια, με τους πρόσφυγες να παραμένουν εγκλωβισμένοι και τις υποδομές να μην έχουν αλλάξει, ο Τίμερμανς τόνισε:

“Δεν υπάρχει εύκολη απάντηση στην ερώτησή σας. Αναγνωρίζω απόλυτα την κατάσταση που περιγράφεται. Δεν μπορούμε να το δεχτούμε αυτό. Πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε το σύστημα που δημιουργήσαμε να λειτουργεί. Πρέπει να πω ότι η κατάσταση στα νησιά, αν τη συγκρίνουμε με δύο χρόνια πριν, έχει βελτιωθεί εμφανώς.. Σε κάποια νησιά είναι ακόμη δύσκολη η κατάσταση, και σε αυτά τα νησιά πρέπει να αυξήσουμε τις προσπάθειές μας.

Κάποιες φορές αναρωτιέμαι, γιατί παίρνει τόσο καιρό να αξιοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας, για να εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα στα νησιά. Θα ήθελα να μάθω γιατί είναι τόσο δύσκολο να γίνει αυτό. Θα επιμείνουμε με τις ελληνικές αρχές να κάνουν αυτό πρέπει να γίνει.

Μερικές φορές συμπάσχω με τους δημάρχους αυτών των νησιών, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι, επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται. Εμείς έχουμε χρηματοδοτήσει Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Διεθνείς Οργανισμούς αλλά και τις ελληνικές αρχές. Αυτή λοιπόν είναι μια απογοήτευση που προσωπικά αισθάνομαι και καταλαβαίνω ότι προκαλεί αντίστοιχη απογοήτευση σε επίπεδο τοπικών αρχών στα νησιά”.

Και συνέχισε: “Ναι λοιπόν, και είναι ακατανόητο και ενοχλητικό, για όλους μας, για όλους όσοι εμπλέκονται. Και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Μάρτιν Βερβέι (συντονιστής ΕΕ) είναι εδώ για βεβαιωθεί ότι θα αξιοποιηθούν τα κονδύλια, ότι μπορεί η δουλειά να γίνει καλύτερα.

Έρχεται ο χειμώνας

Και έπειτα, γνωρίζετε ότι έρχεται χειμώνας. Δεν θέλω να παραπέμψω στο Game of Thrones, αλλά όντως «έρχεται ο χειμώνας» και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα στα νησιά να παρέχουν ασφαλή καταφύγια στους ανθρώπους, με κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης. Και ύστερα, φυσικά, η Συμφωνία θα πρέπει να λειτουργήσει, ώστε οι άνθρωποι να επιστρέφουν στην Τουρκία, για να λειτουργήσουν οι επιστροφές.

Αυτό χρειάζεται να κάνουμε τώρα. Αλλά το κύριο μέλημά μας είναι να εξασφαλίσουμε ότι η στήριξη που προσφέρουμε, ως Ευρωπαίοι, δεν μένει ξεκρέμαστη, αλλά μεταφράζεται σε εφαρμογή των μέτρων στα ελληνικά νησιά τους επόμενους μήνες”.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις