Δευτέρα, 29 Απρ.
18oC Αθήνα

Την Δευτέρα η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τα F35 στο γραφείο του Νίκου Δένδια

Την Δευτέρα η απαντητική επιστολή από τις ΗΠΑ για τα F35 στο γραφείο του Νίκου Δένδια

Την Δευτέρα θα φτάσει στην Αθήνα σύμφωνα με πληροφορίες του Onalert.gr το L.O.A. («Letter of Acceptance») δηλαδή η απαντητική επιστολή για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμά των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς F-35.

Το αίτημα θα φτάσει στο γραφείο του Νίκου Δένδια στις 29 Ιανουαρίου μέσω της Αμερικανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα.

Η συνέχεια θα είναι η εκκίνηση διαπραγματεύσεων μεταξύ της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του ΥΠΕΘΑ και της Πολεμικής Αεροπορίας από τη μία πλευρά και του αμερικανικού JPO F-35 και της κατασκευάστριας εταιρείας Lockheed Martin από την άλλη.

Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν μετά τις εξελίξεις με τα F-16 στην Τουρκία και την ταυτόχρονη έγκριση από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι η εξής:

-Την Δευτέρα θα κοινοποιηθεί στο γραφείο του ΥΕΘΑ το προσχέδιο (draft) της LOA, το οποίο θα κοινοποιηθεί στο Κογκρέσσο και θα αναρτηθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην σχετική ιστοσελίδα (DSCA – Defense Security Cooperation Agency).

-Ακολουθεί ένα χρονικό παράθυρο 14 ημερών για την κατάθεση πιθανών ενστάσεων από μέλη των κοινοβουλευτικών σωμάτων των ΗΠΑ (σσ η διαδικασία θεωρείται τυπική καθώς κανένας βουλευτής ή Γερουσιαστής δεν έχει εκφράσει την παραμικρή επιφύλαξη για την πώληση των F-35 στην Ελλάδα)

-Εφόσον δεν υποβληθεί ένσταση το σχέδιο της LOA θα οριστικοποιηθεί μετά την παρέλευση των 14 ημερών και θα αποτελέσει το τελικό έγγραφο.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις