Ελλάδα

Την επόμενη Δευτέρα και Τετάρτη οι κρίσιμες διασκέψεις του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νικόλαος Σακελλαρίου, σύμφωνα με πληροφορίες, προσδιόρισε να είναι κεκλεισμένων των θυρών οι δύο επόμενες διασκέψεις της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου για τις τηλεοπτικές άδειες, για τις 5 μ.μ. τόσο την ερχόμενη Δευτέρα 24, όσο και την ερχόμενη Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Ειδικότερα, η διάσκεψη της ερχόμενης Δευτέρας, θα ξεκινήσει με τον εισηγητή της υπόθεσης, σύμβουλο Επικρατείας Γεώργιο Παπαγεωργίου, ο οποίος αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγησή του, που ξεκίνησε χθες το βράδυ, αλλά δεν ολοκληρώθηκε.

Ο Γεώργιος Παπαγεωργίου, τάχθηκε χθες υπέρ της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, με τον οποίο παρακάμφθηκε το ΕΣΡ για την διαδικασία χορήγησης των τηλεοπτικών σταθμών και στην συνέχεια θα λάβουν το λόγο οι δικαστές, οι οποίοι θα αναπτύξουν τις θέσεις τους επί του Συνταγματικού.

Κομβικό σημείο για την κρίση των μελών της διευρυμένης Ολομέλειας του ΣτΕ είναι σύμφωνα με νομικούς κύκλους το ζήτημα του ποιος είχε την αρμοδιότητα κατά το Σύνταγμα να προκηρύξει και να διενεργήσει τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή εάν η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ) ή στον υπουργό Επικρατείας.

Ήδη η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με δύο αποφάσεις της τα προηγούμενα χρόνια με αφορμή το “λουκέτο” στην ΕΡΤ έχει κρίνει πως η αρμοδιότητα αυτή ανήκει στο ΕΣΡ. Στη μία απόφαση μάλιστα πρόεδρος της Ολομέλειας ήταν ο σημερινός πρόεδρος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου. Προκειμένου λοιπόν να κριθεί συνταγματικός ο νόμος Παππά η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικράτειας θα πρέπει να κάνει “στροφή”180 μοιρών στη νομολογία της.

Επιπλέον τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν θέσει και ζητήματα σχετικά με τον καθορισμό του αριθμού των αδειών μόνο στις τέσσερις όπως και του ορισμού της τιμής εκκίνησης στα 3.000.000 ευρώ. Συγκεκριμένα οι τηλεοπτικοί σταθμοί υποστηρίζουν πως τόσο ο αριθμός των αδειών όσο και η τιμή εκκίνησης καθορίστηκαν από την Κυβέρνηση χωρίς επιστημονική ή άλλη τεκμηρίωση.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα κρίνει και άλλα νομικά ζητήματα που αφορούν τις διατάξεις του «νόμου Παππά» όπως το εάν παραβιάζουν συνταγματικές κατοχυρωμένες αρχές μεταξύ των οποίων η πολυφωνία, ο πλουραλισμός, η αντικειμενικότητα και η Δημοκρατία.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Καιρός σήμερα: Σκαρφαλώνει στους 36 βαθμούς η θερμοκρασία – Ενισχυμένοι άνεμοι στο Αιγαίο
Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 33 με 34, τοπικά στα ανατολικά και δυτικά ηπειρωτικά τους 35 και 36 βαθμούς αντίστοιχα, ενώ στην ανατολική νησιωτική χώρα θα κυμανθεί από 29 έως 31 στα νότια τοπικά 32 βαθμούς Κελσίου
καιρός
Βίντεο με τους δράστες της ένοπλης ληστείας στην Κηφισιά να διαφεύγουν με νοικιαζόμενο αυτοκίνητο
Ο ανιψιός του θύματος μαζί με συνεργό του, φορώντας full face και υπό την απειλή όπλου, άρπαξαν 100.000 ευρώ από τον 77ρονο, ενώ τον έδεσαν με tie wrap, και διέφυγαν με ένα αυτοκίνητο που είχαν νοικιάσει
Κηφισιά
Σκηνές σοκ στο Αγρίνιο: Άνδρας χτύπησε το κεφάλι της συντρόφου του σε τζαμαρία μετά από καυγά στη μέση του δρόμου
Η γυναίκα φώναζε ενώ ο σύντροφός της την έσπρωχνε και την χτυπούσε, ενώ την έσυρε για πολλά μέτρα μέσα από τον πεζόδρομο της Ηλία Ηλιού μέχρι την οδό Τσικνιά
Αγρίνιο 9