Ελλάδα

Τμήμα γλυπτού του Παρθενώνα στο Μουσείο της Ακρόπολης

Τη μεταφορά στο μουσείο της Ακρόπολης, τμήματος γλυπτού ανδρικής κεφαλής που έχει αποδοθεί από τους επιστήμονες στην βορεια ζωφόρο του Παρθενώνα και αυτή την στιγμή εκτίθεται στην περιοδική έκθεση «Δι’ αυτά πολεμήσαμεν» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδωνη, κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

“Σε συνεννόηση με τη διευθύντρια του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ), με το πέρας της έκθεσης, το τεμάχιο αυτό του γλυπτού θα έρθει στο Μουσείο Ακρόπολης γιατί εδώ ανήκει, ως μια κίνηση που αφενός μεν δηλώνει τη σταθερή πρόθεση της Ελλάδας για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, αλλά και σαν μια συμβολική κίνηση για μια άλλη νοοτροπία μεταξύ των μουσείων. Υπάρχουν εκθέματα στο ΕΑΜ τα οποία πρέπει να συμπληρωθούν με δάνεια μακράς διαρκείας από άλλα ελληνικά μουσεία για να αποδοθούν αποκατεστημένα και υπάρχουν εκθέματα στο Μουσείο Ακρόπολης από τα οποία επίσης λείπουν κάποια τμήματα που φιλοξενούνται σήμερα, στις αποθήκες συνήθως, άλλων μουσείων. Πρέπει λοιπόν σήμερα να εγκαινιάσουμε τουλάχιστον για τα κρατικά μουσεία μια άλλη νοοτροπία. Μια νοοτροπία συνεργασίας και μη ιδιοκτησιακής σχέσης για ευρήματα και αντικείμενα τα οποία μπορούν σε ένα άλλο κρατικό μουσεία να έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από άποψη ιστορίας, αρχαιολογίας, αλλά και τέχνης”, ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, στη συνέντευξη Τύπου για τα 11 χρόνια λειτουργίας του Μουσείου Ακρόπολης. 

Η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα. “Το Μουσείο Ακρόπολης αποτελεί την αιχμή του δόρατος στον αγώνα της Ελλάδας για την οριστική επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Είναι η στιγμή που το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι πια ένας αποικιοκρατικός μουσειακός οργανισμός του 19ου αιώνα, αλλά προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και στη διεθνή ηθική που αφορούν σήμερα στην επιστροφή των πολιτιστικών αγαθών, των κλεμμένων ή των λαθραίων εξαχθέντων, άρα παρανόμως, πολιτιστικών αγαθών”, επισήμανε η υπουργός. 

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής εξέφρασε τη χαρά του για τη χειρονομία. “Είναι μια αρχή τόσο στον αγώνα για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα όσο και μιας άλλης νοοτροπίας μεταξύ των ελληνικών δημοσίων μουσείων», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι η Αίθουσα του Παρθενώνα είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να υπάρχουν έτοιμες οι υποδοχές για την επιστροφή των γλυπτών, «γιατί ήμασταν πάντα αισιόδοξοι ότι θα μπορούσε να γίνει. Και θεωρώ ότι είναι ένα πολύ μεγάλο βήμα ο νέος αυτός τρόπος συνεργασίας ανάμεσα στα μουσεία του ελληνικού κράτους”, συμπλήρωσε.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Ελλάδα
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Ελλάδα: Περισσότερα άρθρα
Youth Pass: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την οικονομική ενίσχυση – 150 ευρώ ψηφιακή κάρτα για νέους 18-19 ετών
Έως 15 Μαΐου 2026 οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο vouchers.gov.gr ή στα ΚΕΠ για οικονομική ενίσχυση χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, προς ενίσχυση πολιτισμού, τουρισμού και μεταφορών
Photo of a smiling young couple travelling together by train
Η φρεγάτα «Έλλη» με το anti-drone σύστημα «ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ» στην Κύπρο
Η μετάβαση της «ΕΛΛΗ» στην Κύπρο για να αντικαταστήσει την «ΨΑΡΑ» εντάσσεται στη συνολικότερη απόφαση Αθήνας και Λευκωσίας να διατηρηθεί σταθερό και αξιόπιστο αποτύπωμα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μεγαλόνησο
Η φρεγάτα ΕΛΛΗ