Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Το «Modus Operandi» της Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών που υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ

Το «Modus Operandi» της Διοίκησης Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών που υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ

Έχει περάσει μόλις ένας μήνας από την ίδρυση της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΦΚ) και η νεοσύστατη Διοίκηση, η οποία υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ, προχωρά με άλματα στην οργάνωση ενός μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να προσφέρει άμεσα αποτελέσματα επί του πεδίου.

Σκοπός της νέας Διοίκησης που υπάγεται απευθείας στο ΓΕΕΘΑ είναι να συνδράμει καθοριστικά με προσωπικό και μέσα στην αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικών αλλά και τεχνολογικών καταστροφών και να αποτελέσει ένα χρήσιμο «εργαλείο» οπουδήποτε χρειαστεί με επίκεντρο πρωταρχικά τον πολίτη αλλά και κατ’ επέκταση τις κρίσιμες υποδομές της χώρας.

Το Onalert.gr αποκαλύπτει το «Modus Operandi» και τον τρόπο οργάνωσης της νέας Διοίκησης η οποία θα έχει διττή αποστολή: Την πρόληψη όπου αυτή είναι εφικτή με προπαρασκευαστικές ενέργειες και παρουσία επί του πεδίου, αλλά και την ανάληψη δράσης για την αντιμετώπιση κάθε είδους φυσικής και τεχνολογικής καταστροφής οποιαδήποτε στιγμή 365 ημέρες το χρόνο.

Σε μια περίοδο που διαχρονικά οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν κάθε φορά που παρουσιάζεται ανάγκη στην πολιτική προστασία για την παροχή βοήθειας σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και όχι μόνο, η νεοσύστατη Διοίκηση έρχεται πλέον με νέο δόγμα που περιλαμβάνει πέρα από την άμεση αντίδραση σε κάθε περιστατικό, την πρόληψη αλλά και την επιστημονική οργάνωση και τεχνογνωσία.

10 Μονάδες Μηχανικού σε κάθε γωνιά της χώρας θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της νεοσύστατης ΔΑΦΚ. Θα καλύπτουν το σύνολο της Επικράτειας με δυνατότητα άμεσης μετακίνησης. Από τη Θράκη, την Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο έως την Κρήτη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, Ρόδο, Σάμο και Λέσβο.

Το σχέδιο προβλέπει άμεση ενίσχυση με εξειδικευμένο εξοπλισμό αλλά και προσωπικό. 500 διασώστες προβλέπεται να στελεχώσουν τις συγκεκριμένες Μονάδες οι οποίοι θα προκύψουν μεταξύ άλλων τόσο από εθελοντικές μετακινήσεις κυρίως από όλα τα όπλα και σώματα του Στρατού Ξηράς και από τους υπόλοιπους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και μέσω προσλήψεων ΕΠΟΠ. Προσωπικό το οποίο θα εκπαιδευτεί σε όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και θα αποκτήσει την κατάλληλη τεχνογνωσία.

Ταυτόχρονα οι Μονάδες θα προμηθευτούν τόσο τα απαραίτητα μηχανήματα και μέσα όσο και ειδικό εξοπλισμό απαραίτητο για τις αποστολές που θα αναλαμβάνουν. Ήδη με διαδικασίες μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ αλλά και του προγράμματος πολιτικής προστασίας ΑΙΓΙΣ προχωρά η απόκτηση των πρώτων μηχανημάτων τα οποία φυσικά εκτός από τις αποστολές πολιτικής προστασίας θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και στις επιχειρησιακές αποστολές των Μονάδων Μηχανικού. Ο σχεδιασμός προβλέπει την απόκτηση και άλλων μέσων πολλαπλού ρόλου που θα καλύπτουν ανάγκες διάσωσης, εκκένωσης, διαβίωσης αλλά και νοσοκομειακής περίθαλψης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της νέας Διοίκησης σε όλες τις περιπτώσεις φυσικών καταστροφών στις οποίες μπορούν να ληφθούν προληπτικά μέτρα αν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης όπως για παράδειγμα πλημμυρικά φαινόμενα, σφοδρές χιονοπτώσεις ή ακόμα και κίνδυνος για πυρκαγιά, οι Μονάδες θα κινούνται άμεσα και επί του πεδίου. Κομβικό ρόλο θα έχουν εξειδικευμένοι στρατιωτικοί μηχανικοί οι οποίοι θα προχωρούν σε αναγνωριστικές ενέργειες ώστε προσωπικό και μέσα θα βρεθούν σε καίρια σημεία έτοιμα να αναλάβουν δράση.

Το πρώτο «crash test» πραγματοποιήθηκε πρόσφατα όταν η πρόβλεψη έκανε λόγο για πολύ ισχυρές χιονοπτώσεις. Προσωπικό και μηχανήματα μετακινήθηκαν εκ των προτέρων στις επίμαχες περιοχές όπως στην Εύβοια και οι εξειδικευμένοι αξιωματικοί ήρθαν σε επαφή με την Πολιτική Προστασία, Περιφέρειες, Δήμους, Πυροσβεστικό Σώμα προκειμένου να οργανώσουν προληπτικές ενέργειες αλλά και δράσεις σε περίπτωση προβλημάτων.

Αλλά και η άσκηση «ΜΙΝΩΑΣ» στην Κρήτη αποτέλεσε μια ακόμη δοκιμή των αντανακλαστικών της νέας Διοίκησης. Με το σενάριο να προβλέπει διακοπή του συνόλου των επικοινωνιών έπειτα από ακραία φαινόμενα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο μέσω του δορυφόρου Ηellas Sat και με τη συνδρομή τεχνικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων όλες οι δυνάμεις και υπηρεσίες πάνω στο νησί απέκτησαν επαφή και επικοινωνία με τα κέντρα λήψης αποφάσεων μέσω του ΕΘΚΕΠΙΧ.

Ήδη εξειδικευμένα Στελέχη της νεοσύστατης Διοίκησης με τη συνδρομή ακόμα και κληρωτών οι οποίοι διαθέτουν ανάλογες σπουδές μελετούν κάθε πιθανό ή απίθανο σενάριο φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και σχεδιάζουν τρόπους αντίδρασης επί του πεδίου. Η Διοίκηση Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΦΚ) θα βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με σύνδεσμο στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων και σε συνεχή συνεργασία και επαφή με την ΕΛΑΣ, το Πυροσβεστικό Σώμα και το Λιμενικό Σώμα.

Ήδη στα γραφεία της νεοσύστατης Διοίκησης ολοκληρώνεται ο καθορισμός με κάθε λεπτομέρεια του θεσμικού πλαισίου πάνω στο οποίο θα λειτουργεί η ΔΑΦΚ, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να εγκριθεί από την στρατιωτική και πολιτική ηγεσία. Άλλωστε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας ήταν αυτός που εξήγγειλε τη σύσταση της νέας Διοίκησης αναθέτοντας στο νέο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη την άμεση ενεργοποίηση της.

Την βαριά ευθύνη έχει αναλάβει ο προαχθέντας στο βαθμό του Αντιστράτηγου,προερχόμενος από το Μηχανικό, Μιχάλης Κλούβας ο οποίος άλλωστε έδωσε μεταξύ άλλων εξαιρετικά δείγματα γραφής επί του πεδίου στις πρωτόγνωρες πλημμύρες της Θεσσαλίας.

Του Κώστα Σαρικά/onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις