Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Το ΕΔΑΔ απέρριψε προσφυγές για ελληνοκύπριους αγνοούμενους

ΦΩΤΟ EUROKINISSI

 

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων απέρριψε 49 προσφυγές Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων….

 

που έγιναν από τις οικογένειες τους, κρίνοντας ότι καταχωρήθηκαν “εκτός εύλογου χρονικού διαστήματος”.
 
Μιλώντας στο Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου ένας από τους δικηγόρους των αιτητών Αντρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι η απόφαση λήφθηκε σε αντίθεση με την απόφαση που είχε λάβει το Δικαστήριο στην υπόθεση “Βαρνάβα και άλλοι”, κρίνοντας την Τουρκία υπεύθυνη.
 
Όπως εξήγησε, η υπόθεση Βαρνάβα είχε καταχωρηθεί το 1990, ενώ οι 49 προσφυγές το 2000.
 
Ο κ. Αγγελίδης σημείωσε ότι όπως προκύπτει τόσο από τη διακρατική προσφυγή όσο και από άλλες περιπτώσεις, “το έγκλημα που έχει διαπράξει η Τουρκία με την εισβολή της στην Κύπρο είναι συνεχές και εφόσον εξακολουθούν να υπάρχουν αγνοούμενοι, η αιτιολογία αυτή δεν ευσταθεί νομικά, λογικά ή πολιτικά”.
 
Δυσχερές χαρακτήρισε ο κ. Αγγελίδης και το γεγονός ότι καθορίζεται περιορισμός για την άσκηση έφεσης, σημειώνοντας ωστόσο ότι η απόφαση θα μελετηθεί προσεκτικά ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν άλλα περιθώρια.
 
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Πέτρος Κληρίδης τόνισε ότι οι προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έγιναν από τους αιτητές μέσω των δικηγόρων τους και η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είχε ενημερωθεί προκειμένου να παρέμβει.
 
Επισημαίνοντας ότι “έχουμε περάσει από συμπληγάδες στην υπόθεση των αγνοουμένων” ο κ. Κληρίδης τόνισε ότι “δεν πρέπει να προσπαθούμε να καταστρέφουμε όσα κερδίζουμε με ερμηνείες που θέλουν κάποιοι να δίνουν”.
 
Οι προσφυγές αυτού του είδους στα δικαστήρια, δήλωσε, πρέπει να γίνονται με πολλή προσοχή και μελέτη για να μη χάνονται υποθέσεις.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε