Σάββατο, 27 Απρ.
19oC Αθήνα

Το ΓΕΕΘΑ ανοίγει το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους για το ευρύ κοινό

Το ΓΕΕΘΑ ανοίγει το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους για το ευρύ κοινό
Φωτογραφία Eurokinissi

Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους θα ανοίξει για το ευρύ κοινό ώστε να μπορούν όποιοι θέλουν να το επισκέπτονται, χωρίς να χρειάζεται να είναι αξιωματούχοι ή εργαζόμενοι στο Στρατόπεδο «Στρατηγού Αλεξάνδρου Παπάγου».

Από την επομένη των εγκαινίων που έγιναν στις 29 Νοεμβρίου 2023, το ΓΕΕΘΑ έχει δεχθεί πολλές ερωτήσεις για τη δυνατότητα των πολιτών να επισκεφθούν το το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους. Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος, το Επιτελείο προχωρά σε μερικές δράσεις.

Έτσι λοιπόν, από το ΓΕΕΘΑ ανακοινώνονται τα εξής:

Βραχυπρόθεσμα:

  1. Το Μνημείο των Αθανάτων, όπου αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα 121.692 πεσόντων στους Αγώνες του Έθνους, πολύ σύντομα θα καταστεί επισκέψιμος χώρος για στρατιωτικούς και πολίτες που δεν υπηρετούν στο Στρατόπεδο «Στρατηγού Αλεξάνδρου Παπάγου».
  2. Το ΓΕΕΘΑ προσανατολίζεται κατά τις εργάσιμες ημέρες να δέχεται σχολεία, σχολές κλπ, ενώ κατά τις αργίες και τα σαββατοκύριακα να είναι ανοιχτό για λοιπούς πολίτες που θα θέλουν να το επισκεφθούν.
  3. Θα δημιουργηθεί ειδικός χώρος στην ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ (banner) με πληροφορίες αποκλειστικά για το Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους.
  4. Θα υπάρξει δυνατότητα τρισδιάστατης (3D) περιήγησης μέσα από την ιστοσελίδα του ΓΕΕΘΑ με σκοπό την γνωριμία με το Μνημείο μέσω διαδραστικών τρόπων [εικονική (virtual) ξενάγηση].

Μεσοπρόθεσμα:

  1. Κατάρτιση και εκτύπωση μικρού ενημερωτικού φυλλαδίου με τα στοιχεία «ταυτότητος» και τους συμβολισμούς του Μνημείου, προς διανομή στους επισκέπτες.
  2. ΙΙ. Παροχή εξειδικευμένης ξενάγησης με απαραίτητες πληροφορίες στα ελληνικά, με δυνατότητα ακρόασης της ξενάγησης και σε άλλες γλώσσες μέσω εφαρμογής σε τηλέφωνα σύγχρονης τεχνολογίας (smartphone).
  3. ΙΙΙ. Δημιουργία ηχογραφήματος (podcast) για το Μνημείο, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους μέσω της ιστοσελίδας του ΓΕΕΘΑ.
  4. ΙV. Αργότερα και κατόπιν χωροταξικής μελέτης του περιβάλλοντος χώρου του Μνημείου, εξετάζεται η κατασκευή καλαίσθητου καταστήματος δώρων (gift shop) και πιθανόν μικρού κυλικείου για προμήθεια νερού.

Τέλος, προ της ενάρξεως επισκέψεων του κοινού, έχουν προγραμματισθεί και θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις όλων των Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδος.

Πηγή: onalert.gr / Φωτογραφίες: Eurokinissi

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις