Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το Λουξεμβούργο παίρνει προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

Το Λουξεμβούργο παίρνει προσφυγόπουλα από την Ελλάδα

Η οριστικοποίηση της συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση δώδεκα ασυνόδευτων ανήλικων από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο επιβεβαιώθηκε σήμερα κατά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος, με τον υπουργό Εξωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου, στην επικοινωνία συμφωνήθηκε οι Αρχές των δύο χωρών να ολοκληρώσουν τις επόμενες ημέρες την πολύπλοκη διαδικασία για την μετεγκατάσταση, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η μετεγκατάσταση προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί μετά το Καθολικό Πάσχα και ως το τέλος της επόμενης εβδομάδας.

“Θετικό παράδειγμα για τους άλλους Ευρωπαίους εταίρους”

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η εξέλιξη αυτή επιτυγχάνεται παρά τη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας. Δημιουργεί θετική δυναμική και επιτυχές προηγούμενο για την μετεγκατάσταση και άλλων ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ευρώπη. Πρόκειται για χειροπιαστή πράξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μέσα σε μία δυσμενή για όλους περίοδο».

Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι πέραν του Λουξεμβούργου, εννέα ακόμη χώρες, η Γαλλία, η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Βουλγαρία και το Βέλγιο, έχουν εκφράσει την επιθυμία, να δεχθούν στις χώρες τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες.

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός ευχαρίστησε το Λουξεμβούργο και ιδιαίτερα τον Ζαν Άσελμπορν, «για τον ενεργό του ρόλο στην προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας» και τους ανθρώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, «για τον υποστηρικτικό τους ρόλο στην διευκόλυνση των διαδικασιών», ενώ ξεχωριστή μνεία έκανε στην ειδική γραμματέα για την Προστασία των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, Ειρήνη Αγαπηδάκη, «για τη επίμονη προσπάθειά της στην υλοποίηση αυτής της πρωτοβουλίας». «Συνεχίζουμε για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης», κατέληξε ο κ. Κουμουτσάκος στη δήλωσή του.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις