Κυριακή, 28 Απρ.
17oC Αθήνα

Το Πολεμικό Ναυτικό προμηθεύεται τους πυραύλους Aster 30: Ποια τα πλεονεκτήματά τους

Το Πολεμικό Ναυτικό προμηθεύεται τους πυραύλους Aster 30: Ποια τα πλεονεκτήματά τους

Με τους πανίσχυρους πυραύλους Aster 30 πρόκειται να θωρακιστεί το Πολεμικό Ναυτικό βάζοντας ένα σπουδαίο όπλο στη φαρέτρα του.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι Aster 30 που είναι πάνω στη γαλλική φρεγάτα Alsace στον Κόλπο του Αντεν έχουν αντιμετωπίσει με επιτυχία τους βαλλιστικούς πυραύλους των Χούθι κάτι το οποίο αφήνει απόλυτα ικανοποιημένα τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού.

Καθώς πρόκειται για τους πυραύλους, οι οποίοι θα βρίσκονται στο οπλοστάσιο των υπό κατασκευή φρεγατών Belharra, τις οποίες αποκτά από τον επόμενο χρόνο ο Ελληνικός Στόλος. Ενώ, τα γαλλικά πληρώματα θα είναι αυτά τα οποία πρόκειται το επόμενο διάστημα να εκπαιδεύσουν τους Αξιωματικούς και Υπαξιωματικούς στα οπλικά συστήματα, με τα οποία θα έχουν εξοπλιστεί οι φρεγάτες FDI (Belharra).

Η απόκτηση επιχειρησιακής εμπειρίας στη χρησιμοποίηση των Aster 30 από τα Στελέχη του Marine Nationale κρίνεται πλέον ως πολύτιμη, καθώς σύντομα θα μεταλαμπαδευτεί στα ελληνικά πληρώματα, τα οποία θα παραλαμβάνουν σταδιακά τις καινούργιες φρεγάτες με πρώτη την «ΚΙΜΩΝ» τους πρώτους μήνες του 2025.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στόχοι των τριών Aster 30 ήταν τρεις αντιπλοϊκοί βαλλιστικοί πύραυλοι εγχώριας κατασκευής «ASIF». Σύμφωνα με δυτικές πηγές, πρόκειται για πύραυλο ο οποίος κατασκευάστηκε με ιρανική τεχνογνωσία ως αντίγραφο του «KHALIJ FARS». Εξοπλισμένος με ηλεκτρο-οπτικό σύστημα αλλά και ανιχνευτή υπέρυθρων έχει δυνατότητα για πλήγματα ακριβείας.

Με τους Ιρανούς να κάνουν λόγο για δοκιμή του πυραύλου το 2013 με χτύπημα ακρίβειας 8 μέτρων σε κινούμενο στόχο. Με βεληνεκές 400 χλμ, βάρος κεφαλής 500 κιλά και ταχύτητα 3 mach – σύμφωνα με τους κατασκευαστές του – δείχνει σε κάθε περίπτωση να αποτελεί υψηλής δυσκολίας στόχο. Κατά συνέπεια, η κατάρριψη τριών αντίστοιχων δυνατοτήτων πυραύλων καταδεικνύει την ακρίβεια των Aster 30.

«One shot, one kill»

Η σχεδόν ταυτόχρονη καταστροφή των αντιπλοϊκων βαλλιστικών πυραύλων των Χούθι από αντίστοιχους Aster 30 και μάλιστα σε αρκετά μεγάλη απόσταση από τη φρεγάτα του Marine Nationale επιβεβαιώνει όσα υποστηρίζει η Ευρωπαϊκών συμφερόντων κατασκευάστρια εταιρεία  MBDA, περί δυνατότητας κατάρριψης στόχων υψηλής δυσκολίας με τη χρήση ενός και μόνο πυραύλου.

Και ενώ σε περιπτώσεις χρήσης άλλων αντίστοιχων δυνατοτήτων δυτικών όπλων, όπως απαιτείται διπλή βολή πυραύλων για απόλυτη επιτυχία σε ένα στόχο, δηλαδή ταυτόχρονη εκτόξευση δύο πυραύλων, οι Aster 30 χαρακτηρίζονται ως «one shot, one kill» πύραυλος. Ουσιαστικά, οι Aster 30 αποτελούν high value στρατηγικά όπλα με υψηλές αντιβαλλιστικές δυνατότητες, τα οποία μπορούν να κάνουν τη διαφορά στο σύγχρονο πεδίο επιχειρήσεων. Πρόκειται για την πρώτη φορά που χρησιμοποιούνται οι Aster 30 σε πραγματικές επιχειρήσεις, καθώς έως τώρα είχαν δοκιμαστεί μόνο από την MBDA αλλά και κατά τη διάρκεια της μεγάλης ΝΑΤΟικης πολυεθνικής άσκησης «FORMIDABLE SHIELD 2021» σε θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Σκωτίας.

Εκεί όπου η γαλλική φρεγάτα «FORBIN» εκτόξευσε έναν μόνο ASTER 30 και κατέστρεψε έναν ανάλογο των βαλλιστικών πυραύλων στόχο, ο οποίος είχε αναπτύξει ταχύτητα  2.4 Mach κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Με βάρος μόλις 450 κιλά και μήκος 4.9 μέτρα, ο ASTER 30 αποτελεί ίσως τον πιο αποτελεσματικό παγκοσμίως αντιαεροπορικό πύραυλο στο δυτικό οπλοστάσιο. Αναπτύσσει την τρομακτική ταχύτητα των 4,5  Mach, ενώ η κεφαλή του ενεργοποιείται σχεδόν άμεσα από τη στιγμή της εκτόξευσης. Πύραυλος που έχει τη δυνατότητα ελιγμού έως και 90 μοίρες. Χάρη στον αισθητήρα ενεργής καθοδήγησης έχει δυνατότητα να «λοκάρει» κάθε είδους στόχο ακόμα και όσους κινούνται με συνεχείς ελιγμούς και ταχύτητες πολλών Μach.

Οι τρεις ελληνικές Belharra θα διαθέτουν συνολικά 96 ASTER 30, οι οποίοι μάλιστα θα συνεργάζονται με το κορυφαίο ραντάρ SEA FIRE.

Του Κώστα Σαρικά / Πηγή: onalert.gr

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις