Σάββατο, 2 Μαρ.
10oC Αθήνα

Το ΣτΕ εξαιρεί τους δικαστικούς λειτουργούς από την υποχρέωση δήλωσης των μετρητών σε θυρίδες και εκτός τραπεζών

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Απορρίφθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή των τεσσάρων δικαστικών ενώσεων, οι οποίες ζητούσαν να κριθεί αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση για τις δηλώσεις πόθεν έσχες ως προς το σκέλος που αφορά την δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφών, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, «δεν έχει έδαφος εφαρμογής στους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς» και αυτό επιπρόσθετα προκύπτει και από το υπόμνημα που κατέθεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί, στο οποίο σημειώνουν ότι δεν αφορά η επίμαχη απόφασή τους το δικαστικό και εισαγγελικό σώμα.

Σύμφωνα δηλαδή με την απόφαση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι δικαστικοί λειτουργοί εξαιρούνται από την υποχρέωση δήλωσης φυλασσομένων τιμαλφών, μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών.

 

Αναλυτικότερα, οι Ενώσεις ζητούσαν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι:

1) δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ και

2) δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει: 1) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2) Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, 3) Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4) Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε