Κυριακή, 28 Απρ.
23oC Αθήνα

Το Συμβούλιο Επικρατείας άναψε «πράσινο φως» στην πριμοδότηση αθλητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ

Το Συμβούλιο Επικρατείας άναψε «πράσινο φως» στην πριμοδότηση αθλητών για εισαγωγή στα ΑΕΙ

«Πέρασε» τον σκόπελο του Συμβουλίου της Επικρατείας η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η πριμοδότηση δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας, αξιοκρατίας και ορθολογικής οργάνωσης της εκπαίδευσης, ενώ υπογραμμίστηκε ότι οι πανελλήνιοι αγώνες δεν είναι ήσσονος σημασίας.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με την υπ΄ αριθμ. 1537/2023 απόφασή της (σ.σ. πρόεδρος η Ευαγγελία Νίκα και εισηγήτρια η σύμβουλος Επικρατείας Σταυρούλα Κτιστάκη) πως η πριμοδότηση των διακριθέντων αθλητών για την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ, «δεν αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της ισότητας (άρθρο 4 παρ. 1 Σ), της αξιοκρατίας και της σταδιοδρομίας εκάστου κατά λόγο της προσωπικής του αξίας (άρθρο 5 παρ. 1 Σ), καθώς και της ορθολογικής οργανώσεως της παρεχόμενης εκπαιδεύσεως (άρθρο 16 Σ), σε συνδυασμό και με τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας μέτρου/σκοπού». Παράλληλα, κρίθηκε ότι οι πανελλήνιοι αγώνες δεν είναι ήσσονος σημασίας».

Αφορμή για να ασχοληθεί το ΣτΕ με το ζήτημα στάθηκε περίπτωση τελειόφοιτου του Λυκείου που έδωσε εισαγωγικές εξετάσεις το ακαδημαϊκό έτος 2020 – 2021 με το νέο σύστημα του νόμου 4186/2013 για την εισαγωγή του στις Ιατρικές Σχολές της χώρας.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις