Σάββατο, 27 Απρ.
23oC Αθήνα

Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Ελλάδα ένα μοναδικό αρχαίο αγγείο: Γνωρίστε την Υδρία του Μειδία

Το Βρετανικό Μουσείο επιστρέφει στην Ελλάδα ένα μοναδικό αρχαίο αγγείο: Γνωρίστε την Υδρία του Μειδία

Στην Ελλάδα επιστρέφει ως δάνειο ένα μοναδικό αρχαιοελληνικό αγγείο και συγκεκριμένα η Υδρία του Μειδία, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο από τον 18ο αιώνα.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η ΕΡΤ, η Υδρία του Μειδία, που βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο, έρχεται για πρώτη φορά έπειτα από 250 χρόνια στην Ελλάδα στο πλαίσιο της έκθεσης του Μουσείου της Ακρόπολης «ΝοΗΜΑΤΑ».

Πρόκειται για ένα ερυθρόμορφο αγγείο με ύψος λίγο μεγαλύτερο των 50 εκατοστών, αγοράστηκε από τον Βρετανό διπλωμάτη στη Νάπολη της Ιταλίας Γουίλιαμ Χάμιλτον στα 1760 και αποκτήθηκε από το Βρετανικό Μουσείο το 1772.

Το αγγείο απεικονίζει μία σειρά μυθολογικών σκηνών, όπως τον Κάστορα και τον Πολυδεύκη και τον Ηρακλή στον Κήπο των Εσπερίδων.

Μετά την έκθεσή του στην Αθήνα που θα διαρκέσει από τις 4 Δεκεμβρίου έως τις 14 Απριλίου 2024, το αγγείο θα μεταφερθεί στο Παρίσι για να παρουσιαστεί σε έκθεση του Μουσείου του Λούβρου.

Αίσθηση έχει προκαλέσει στα βρετανικά μέσα ο συγκεκριμένος δανεισμός, την ώρα που είναι σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

 

Μάλιστα, η κίνηση αυτή του Βρετανικού Μουσείου αποκτά διαφορετική βαρύτητα μετά τις τελευταίες εξελίξεις και την ακύρωση της συνάντησης Ρίσι Σούνακ και Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά την δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα. 

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις