Πέμπτη, 25 Απρ.
21oC Αθήνα

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών: Στα τέλη Μαΐου προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, εκπαιδευτικούς

Το χρονοδιάγραμμα των εμβολιασμών: Στα τέλη Μαΐου προτεραιότητα στους εργαζόμενους σε τουρισμό, εστίαση, εκπαιδευτικούς

Το βλέμμα στραμμένο στην μεγάλη εικόνα της οικονομίας και στην βασική μας βιομηχανία, που είναι ο τουρισμός, η κυβέρνηση σχεδιάζει τα επόμενα βήματα στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, προγραμματίζοντας έγκαιρο εμβολιασμό στους εργαζόμενους στον τουριστικό κλάδο.

«Όταν πια θα φτάσουμε στο σημείο να εμβολιάσουμε όλο τον πληθυσμό, πράγμα το οποίο θα γίνει ρεαλιστικά από τον Μάιο και μετά, θα πρέπει να δούμε εκεί τι προτεραιότητες πια θα βάλουμε. Εκεί οι προτεραιότητες δεν είναι υγειονομικές. Τότε ενδεχομένως να υπεισέλθουν άλλοι παράγοντες πιο πολιτικοί ή πιο οικονομικοί» είχε προϊδεάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.

Με βάση τον σημερινό σχεδιασμό, ως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται να εμβολιαστούν 1.700.000 πολίτες.

Click4more Μόσιαλος: 0,000377% η πιθανότητα αναφυλαξίας από εμβόλια mRNA

Απρίλιο και Μάιο, εκτός απροόπτου, η κυβέρνηση εκτιμά ότι δεν θα υπάρχει πλέον πρόβλημα διαθεσιμότητας εμβολίων και θα τρέξει πιο γρήγορα το εμβολιαστικό πρόγραμμα, καθώς οι εταιρείες θα παραδώσουν και νέες δόσεις, ενώ ως τότε αναμένεται να δοθεί έγκριση και σε άλλα εμβόλια.

Τέλη Μαΐου εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός όλων των πολιτών άνω των 60 αλλά και ευάλωτων ομάδων με βαριά υποκείμενα νοσήματα. Σε εκείνο το χρονικό σημείο προγραμματίζεται και ο εμβολιασμός των εργαζομένων στην τουριστική βιομηχανία.

Ο εμβολιασμός είναι ο δεύτερος πυλώνας μαζί με το πιστοποιητικό εμβολιασμού – το οποίο επιδιώκει σε επίπεδο Ε.Ε. ή ακόμη και διμερώς με χώρες που προχωρούν με γοργούς ρυθμούς το εμβολιαστικό πρόγραμμα – στο οποίο ποντάρει το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου η φετινή τουριστική σεζόν να έχει καλύτερες επιδόσεις από την περσινή, και να τονωθεί η οικονομία.

Μαζί με τους εργαζόμενους σε ξενοδοχεία, αεροδρόμια και άλλους τομείς που έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό, σχεδιάζεται να δοθεί προτεραιότητα και στους εργαζόμενους στην εστίαση και στα ντελίβερι, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, σε εκπαιδευτικούς, δικαστικούς κ.α..

Πρεμιέρα σήμερα για τα εμβόλια της Astrazeneca

Σήμερα (15.02.2021) ξεκινούν οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astrazeneca για τους πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 60- 64, ενώ ήδη έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 75-79.

Οι δύο αυτές ηλικιακές ομάδες 60-64 και 75-79 αναμένεται να καλυφθούν εντός του Μαρτίου.

Επίσης από σήμερα ενεργοποιούνται στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήματα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνονται τα διαθέσιμα ραντεβού.

Μέσα στο Φεβρουάριο ενεργοποιούνται  περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ.

H προτεραιοποίηση γίνεται με επιστημονικά κριτήρια από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με βασικά κριτήρια την ηλικία, σε συνδυασμό με τα υποκείμενα νοσήματα.

Ελλάδα Τελευταίες ειδήσεις